[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
你好方丈,而家手頭上有個offer
本身in嘅時候係高rank啲嘅位
但HR後尾打黎話panel覺得我有potential
但因為未有相關經驗..所以只係比到我低rank嘅位..
即係同我之前份工係平職轉唔係升職位🥲
仲要壓我人工
比之前份人工高9%only
🥲🥲有啲失望
但我又accept左先..
咁岩聽日又有另一間interview
問題1)
我可唔可以最尾同佢地講我其實手頭上有個offer希望佢地盡快通知呢?
問題2)
假設咁好彩地聽日個間請我而又有好啲嘅offer
我打返去reject第一間會唔會blacklist me🙈

Thank u! 心急人上
hr r 你上去見都count
合理價
介紹人只可以介紹 same or below grade
基本上朋友當係擔保,阿頭多數都會ok 直接唔洗煩

銀行特別講山頂主義
擺明覺得你上手慢& 唔太夾

你想留低就好好和super 傾你有無心
Thx 方丈 你都講得啱咩都照上先
可能我少去其他post 冇乜留意
但係名校係better impression only, 實做個陣食屎人地都係會知的,
唔會有名校個名就步步青雲
講少少無妨, 太多就唔洗了, 呃都唔洗
難啲, 因為如果係成個programme 定左, 就唔會有太多negotiate 既空間
同埋正常FG 都係15 左右, 點解你可以有高啲? 你既edge 係咩?
python SQL 個啲啦, 我唔係哩啲, 你問我HRIS 我答到多啲喎
哩個真, 好樣比學校重要
你即日notice?
https://youtu.be/uEbnITHl6bQ

唔好等, 找下份~
我有見過啲case , 好似你咁, 再加埋一個小9 氣老細寫臭人ref check
下次加返好啲, 真心唔點你~
工嘅時候係咪都需要喺CV度寫自己讀緊書??
>> yes

HR scan CV嘅時候會唔會因為咁而打折扣??
>> no

另外如果讀緊嘅master同做緊嘅嘢關係不大又會唔會扣好多分??
>> no, 當你興趣班姐
佢未炒你, 份工又啱你career path 就唔洗走
咁你走啦
唔會, 但短期內唔洗re-apply
唔會喎, 怕佢OT 會問佢得唔得, 但係master 都係上進黎, 唔會扣分
你話呢, 想認識你點冇野問~
potential and how bright you are
cultural fit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞