[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
你而家人工幾?
冇 email 係佢慳功夫姐
你可以打返去/ email 返佢confirm
都唔係唔好事黎
會少個competitor
吞左佢
你行街, 踩到狗屎可以點? 咬返隻狗~?
我都miss 左greatest, 你啱

可以答major, 95% 講major, 最尾拉多1,2 句話仲有其他
幫佢補充
hr 比兩個choice
A: 接受辭職,但要同意即時走+ 無通知金
B: 炒, 公司賠通知金即走

而事主聽完朋友,就揀左B 但而家又後悔

明顯揀A 就和平分手,雙方都無蝕抵

事主揀完B 白賺一個月, 又諗住無後果
I see
因為有時英文語境入面,the best, the greatest都可以有好幾個,所以唔係好肯定,驚講少左
超詳細thanks

而家我最驚都係行頭細推左之後會麻煩
仲要係日資出名麻撚煩
not my concern,總之見有人高過自己就要加到一樣
如果FG, 唔寫
如果份工同你下一份冇關, 唔寫
係可以, 肯俾錢, 唔會有無理解僱哩件事~
我改得慢, 多數要等8-10 日
decency and maturity 係明白所有野都有cost
你一開始拎出面offer 去R, 已經注定唔會 //體面同mature//
拎自己工作表現R 會好好多, 但係你既工作表現嘛
唔知係你未講定係乏善可陳, 就好似一路都冇cover, 只知你唔突出.
你2 份都唔到一年?
看你中唔中意個行~
我估唔係, 如果我問係我會想知你點evaluate 自己, 有咩係你睇最重
個個位唔同的清
女神收兵, 一個男仔又識揸車又識煮飯, 又識氹女仔連整廁所都識
//對所有範疇都冇一個特定喜好, 基本上女神安排比佢做既野, 佢都可以應付到//

然後女神唔啋佢, 食完飯冇下文, 咁係男仔認識既範疇比其他人廣, 定係因為其他?

認識既業務範疇比其他人廣唔係問題, 我估你應該係仲有其他地方死左, 唔係因為你想做generalist
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞