[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
笑出聲, mean 精!!
即係乜Q 都做, 唔會Focus 係任何一個field
方丈, 市場參考價隨時上網都可以揾到, 但有冇方法可以知道間公司某個職位salary range呢?
唔洗了

1. intern 唔係長時間full time 的根本冇咩大用到可以令你叫高過正常FG 咁多, 佢係同你拎入場fast pass, 唔係同你upgrade 左你張飛, 明明包$100 meal voucher 變有自助餐

2. 隔一排先啦
2.5-4.5%
講得好啱
未到, 太junior, 未上到水俾外面啲人屌
直接問, 唔通佢返咩地點同工作時間你都101% 滿意, 但11k 你會去嗎~?
哩個又稍稍多左
chur 係真Chur, 主要係個工作性質
同programmer 一樣, 人地唔會知你要做幾多, 搞幾多raw data 先出end product
亦唔會理你raw data 拎唔拎到, Filter 到or not, 個system 有幾廢幾唔啱用
人地就係要粒數
然後會覺得點解要咁耐

仲未計出結果唔啱心水食埋啲無辜屎
可能都會唔知, keep on 屌 HR 唔請人
RE 完都怕俾Friend 屌
多數唔會, 又唔係FG
問題係, 講左唔少次
1. 上網個啲可信度好低請自己discount
2. 你係冇可能知人地公司係點, 最多你寫expected, 人地叫你去見 就等於大機會出得起
BA照我認知應該要識少少IT野, 但應該唔洗去到要有hands on programming experience
明白, 唔該晒!
一個星期多啲? 左右啦~ 冇計住
未對過junior ba
ba要帶屎忽同凡士林返工
我地會同你推爆佢
上司寫既reference letter,有埋工作職責及表揚我工作表現個種,對於揾新工有冇幫助?
舊公司係中資大公司黎
其實大把人都有上司寫嘅reference letter
don't expect too much
啱啱開始咋 為期半年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞