[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
aim 姐, 我估唔會俾足, 因為你升得快~
係真係快, 但係人地嫌, 定係你真係慢.....
careless mistake 都幾麻煩, 觀感會好差
你可以調左先, 用返本身Title 搵工, 搵到就走
找下份, 唔洗再糾結~
會,唔明再請教
冇講你哋點做ref check
係就咁send email 定點
舊公司係細公司你冇佢哋電郵重會唔會check?
我對上兩間舊公司已經執左,點check呀
方丈你好
HR比offer我果陣 因為都少過我expected salary幾多下
佢聲稱係該grade既benchmark
咁我就counter返佢比既價同我expected既平均數
之後佢肯我就take左offer

咁我有fd係入面做(同grade)佢冇講過價
岩岩過左試用期就加到佢expected salary(同我expect相約) 佢話原來公司過試用會有salary review

咁想問根據你經驗,我之前counter左會唔會影響到我過試用期salary review既機會?因為簽約同份約都冇提到有呢樣野
傾下計姐~ 任何時候都歡迎
咁你咪加埋係你resign 個到
thank you for grant me the opportunity to work with such a great team blah blah blah
我地send email 打電話都會, 叫第三方service vendor 做都會

冇email 咪chur 你拎, 死都唔俾, 感覺鬼就收返offer
reference letter 就有用了~
我怕你有少少誤會左多啲...你朋友有review 唔等於你有, 公司可以唔review 你都得的
其實好多地方都唔會俾個absolute standard 你跟, 到到都有case by case 野, 你期待佢俾個standard 本身已經係 ..

咁咪轉左先搵工~ 反正本身你想做個到都唔想要你
都唔係好relevant, 最多係令你有啲啲知佢地約莫做咩加少少分, 但如果你本身唔似會sell 到野, 都唔會要你架喎...
請先check 都仲得, 咁多cand, 你apply 個陣係system 應該fill in 左e form
但我做銀行都係on board曬先check

有次我主動同hr講果間係細公司你哋未必有佢電郵,洗唔洗我提供俾你,佢好串咁話HR做嘢唔洗你教
其實你哋HR會唔會有intranet有曬自己個field 入面所有公司不論大細嘅電郵?
1. 唔會有咁既email list, 最多係可以搵舊同事八下
2. 有時請人請得急咁開左工先做, within probation 搞掂即可~ 反正一定有條款係話有事就即炒, 唔洗賠錢
但我做銀行都係on board曬先check

有次我主動同hr講果間係細公司你哋未必有佢電郵,洗唔洗我提供俾你,佢好串咁話HR做嘢唔洗你教
其實你哋HR會唔會有intranet有曬自己個field 入面所有公司不論大細嘅電郵?
[member]intranet笑到我 連燈小朋友[/member

發現HR狗一隻
你係咪講我
HR9 是也
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞