[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
你自己咩背景先,你有相同背景通常都大機會ok
唔需要理會
D 人走哂先升你, 代表乜
一係叫佢再加多d, 留一年再走
洗撚理佢
你咪話有個更好offer 想出去見識多啲
你間公司咁old school連請假system都冇
最後我照問左,冇諗過佢地肯加到17
而家我好緊張好大壓力
咁你又問
有份工我10月先可以開工 咁我而家有另一份offer 咁我係咪應該做住先好啲 10月開工嗰份又淨得口頭offer
如果你依家無野做咪做住先
賺番d零用都好
應該training都未完就要走
同埋驚會搞到幫我手個agent
Ching 想問吓,如果fg見工來講,HR睇學科》大學校名定大學名〉學科?
諗住試下,點知佢又肯
係驚做唔到佢期望
諗好左月尾辭職
之後有機會會去其他國家但未firm既

但係咪唔使同hr講我係離開香港
Coz唔想俾公司d人知我離開香港
同埋如果我最尾隔幾個月離開香港又使唔使通知返間公司
本身係銀行做緊sme rm trainee (唔夠一年)
而家有位師兄 refer 我去另一間銀行嘅pb customer services manager
而再之前都有做過類似既工 不過唔耐

好想入 但係咪機會好微
你做咩行業
試下有咩問題,in 左叫你師兄問下阿頭feedback 先
你比左cv , 阿頭會phone in 你幾句, 如果叫得你正式apply 就多數ok
其實agent係咪愈多愈好
而家有成五六間跟緊我
so far都未有重覆嘅job transfer俾我
而家未有phone / 正式 in
不過收到果邊hr email 話個師兄referred 我
幫我開左個account,而家upload 緊d嘢

只係好擔心自己撻Q,想了解多d prepare好d
隔幾個月應該就OK
係驚你太快走,佢未出tax form影響左你清稅
星期一見左一份,話今個星期尾會有update

今日都仲未有消息
應該唔易做... 要take up 晒D 野同時要請人 train 人.
我都係第一次做呢D post, 而家所有野都係unknown
hi方丈你好今日啱啱收到人生第一個interview電話 但係佢冇交低要帶啲咩上去 一般嚟講應該要帶啲咩上去?
咁咪俾人炒姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞