[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
有冇statistics/tech底
識唔識SQL/Python?
冇的話可以收得皮
cheap到喊
執左佢啦
大家預計公司下年薪酬會有幾多增幅?定係凍薪居多?
凍左兩年,睇你行業
我做金融,上年都要凍,但花紅補番。今年業績創新高,再凍好打擊士氣
本身Major 係e-commercial嗰類, 淨係學過下Power BI.

就係想開始學呢2樣。

其實如果唔係aim DA 呢2樣應該唔洗學到太deep?
唔係好覺得你2個月會自學到啲咩skills 出黎 你學到既又唔一定係人地要用既
調返轉你不如直接搵下啲入門級既BA工
呢個時候個個都預左多FG出黎搵野做 冇經驗都in多啲試下
其實都未必一定要2個月嘅。

呢2樣應該係大路?我睇過唔同公司都有要求唔同嘅 tools

但我見好多工嘅requirement 同起馬要識少少某個tools, 乜都唔識純白紙真係會請咩就算請都驚乜都唔識做唔到啲咩。打定啲底應該好啲?
呢個真
hands-on experience >>>>> 自學
power BI係好多公司都有用
tableau都唔少

sql/python你讀左書又冇壞嘅 但你唔好expect太高可以即刻搵到工
因為基本野黎
了解左試過玩就應該okay 會好過佢問你你完全唔知係乜咁解
佢應該都係會預你冇實戰經驗 但會好過佢問你你完全唔知佢講乜果種

btw係想轉我覺得你就趁早轉 唔好再拖時間
假設有啲公司係真係呢個時間請人都預左係有FG 咁就手快有手慢冇
佢見你問到先講
唔見你嘅話就apply第份啦
佢搵到工先quit啦
member]sosad][/member]
今年凍左,如果出年再凍肯定出事
其實BA會唔會好chur, 見出面個Po啲Ching 話要OT到8,9點
chur啊 基本野
所以唔明有咩咁好做
個個都話士氣

現實老細彩你都傻
你咪直講講已經有另一份offer 不過心水你地
唔係呢行唔係HR 唔敢亂答你
但我覺得香港地呢行真係冇乜空間
但係你讀咁耐都冇方向,依家一個月就知會唔會太倉卒?當然唔洗100%明確先做,但係咁樣比較起好似快左啲,不過見你都有諗定啲方案,覺得ok就去馬啦
呢個真
腦細:唔做大把人做 唔gur咪辭職囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞