[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
大部分工作都係工多藝熟就得
唔洗驚
唔係讀呢科又冇經驗都請你
可能係你有D特質/能力令到佢地想請你
咁諗都係好事黎呀
小弟文科FG都想向HR發展 但仲搵緊 羨慕你
我都覺得佢問得好搞笑想人點答?係咪開塔羅牌先得
由邊度搬邊度先?大把人無雷公咁遠返工
你覺得admin要做咩?平時返工有冇觀察下?睇左方丈片學excel未?19年fg都做左兩年野啦,唔可以expect自己年輕就咩都話唔識左先
或者我問得唔好 因為睇方丈啲片教話唔好填negotiable 但係我又驚填低/高左人地會以為我冇做準備但係網上面關於個post既資料真係好少
見工問政見係咩玩法
因為你都係想知個數者,咁點解唔直接講咩背景咩行業咁,你咩都冇講真係expect人點答你
多謝巴打我都係文科 所以唔洗驚
集氣希望你快啲有offer
多謝巴打我會努力
其實真係冇架喎客套既說話大家都識講
佢真心覺得你幾好不斷讚你
點知隔日見個個更好 你都係冇offer架
方丈 想請教下
今年FG
下星期去簽約 講明左offer 16K
但唔記得有MPF呢樣野 扣完得15.幾
可唔可以下個星期去扮哂野話 唔無講左話係扣完16k咁?
方丈,你建唔建議裸辭轉行揾工?
而家做緊會計,但覺得長遠唔適合我,我個年資已經夠期要揾senior工,自己唔揾工都有agent同direct employer既hr主動揾我,但我覺得條path已經行唔到,因為性格,能力同興趣都唔適合,最重要係做緊既industry 自己唔鍾意,但job function極需要我熟悉呢類industry,我一直都覺得好痛苦
咁你會唔會到交稅時間,

又話係扣稅後先岩丫
打工為錢

你似係能力ok但無興趣

現實好多工都係咁,唔通有清潔工人天生鍾意日日做清潔咩
我見到product costs同logistics fees已經想嘔,我以前一開始做alternative investment 既公司,而家去咗做大mnc既公司覺得自己做唔嚟,我轉唔返去non fs公司的話我做唔落去,嚟緊已打算轉行

我已經推咗好多個interview叫我轉same job function, same industry既senior role,但會計做fs同non fs hands on做既嘢有好大分別,我知senior role可以高人工,但我覺得自己無料同埋唔鍾意retail, fmcg
*我轉唔返去fs公司的話我做唔落去,嚟緊已打算轉
如果你想比人笑/小可以咁做
人工不嬲都係講gross amount
唔會因為你岩岩瞓醒發現要供mpf而比多d你
你要轉工同你要裸辭係兩件事
應該叫裸辭轉行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞