[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
//咁我想嗌高20-30%
係咪應該用$1萬x17個月糧 再+20%咁計//

即係你想係16k on top 叫多2-30%?
1萬×17mth = 17萬
1.6萬×13mth = 20.8萬
計total cash都over 20%,仲要你package嘅mix好左
單純睇錢嘅話就無拒絕嘅理由
100% agree
但都唔會高到, 固定個part 加7-8 成
total comm 20%+
冇得當幾多萬咁計, 而家講你pay mix,

你fixed salary +60% vs 20>26 = +30%

正常你 pay mix 郁好多去固定個part, 加埋total cash 多20+% , 仲點R
你唔想講實數無問題,不過加幅%最好跟番,因為條數唔同左成件事唔同晒

如果你20×17佢offer 26×13,可以試request加多少少到total cash平手
你要由total cash爭少少傾到去加20-30%,有d不切實際
18k我會見左有做過hr嘅先
17.5 個月係fix?
//13個月糧 再加3-4個月discretionary bonus//

你拎左幾多年4.5 個月bonus

13+3 OR 13+4 都係17

20000 * 16.5 (3 - 4 個月, 平均計你3.5 個月) = 330000
26000 * 13 = 338000

未計你3-4 個月哩個數要discount 幾多, 因為你唔係拎左幾年都係, 有可能係一年勁高outliner
唔係太算, 你個計法17.5 有少少問題
你係轉工換pay mix
叫老細減返佢幾千人工

當你唔轉工,如果db少左你會唔會當係減人工?
咁你20k加到26k都應該go
講真,唔好咁樣比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞