[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
user guide 唔係個個睇

同埋你都做過(?) , 主要係啲公司19 設定System cater 唔到, 又唔肯俾錢cus
預兩三分鐘就夠,講重點
轉工原因就等人問啦,你個轉工原因再好都唔會係人地請你嘅原因
2 > 1 > 3
清, 你係做咩function?
有時問都廢事
我估佢係問人地俾幾多佢合理, 佢諗緊洗唔洗到時再nego?
等等先~ 唔係model answer , 係9 吹出黎~
主要係我地in 人in 得多, 聽到好答案就學, 同埋會估到interviewer 想聽啲咩, 同埋問既Rationale 係咩姐
你慢慢, 多啲Exp 都會識, 加油
如果2嘅話咁依家呢份工係咪最好唔寫落CV,可能interview簡單提下?
一唔寫就一路唔好講
當你空白就算
//但fight 要//
咩意思, 唔明哩句

你上司點睇你, 點解你要自己同HR deal?
果間公司個老細成日問attendance
所以明知都唯有照問
個價唔岩坐穩新title之後出去搵最實際
title靚左人工高左,但係重要negotiate,老闆一定覺得negative
想問下喺而家既公司嚴重underpaid, 例如同一職位市價係70k, 但現職只有40k, 有冇可能揾工時要求返70k呢?因為就算CV唔寫Current Salary, 去到Interview時多數都要話返比佢哋知, 啲公司好鍾意用人地之前既人工再定返入職人工, 請問下方丈有咩方法可以解決呢個問題呀?
介唔介意講下兩三個月可以準備啲咩skills
你肯定自己做緊嘅野同出面同一個post做緊嘅野一樣?
就算一樣,你個gap太大,無可能轉一次工就加足,唯有轉多兩次工先得
你好👋🏻 方丈我想問,自我介紹係唔係一定要好似sales咁sale自己?

本身個人不是呢個style,但group interview時發現其他人都是這一個style的。

我自介多數講背景,同埋點解想做呢一行(轉行)。見人地自介講到好詳細,話自己點解適合呢份工,提供左4-5個例子+相關經驗。
外資都得13k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞