[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
可能揀啱人想見埋算
係, 自己帶cert, CV , 相個啲啦
問下佢地, 可能想開工個日簽
其實係
要搵你點都會搵你
未請到人又好,怕大家尷尬又好,未必會直接reject你
得左米, 點會再催
https://youtu.be/vWbilELKwcI
看係咩人refer
teller VS branch manager
年半可以的, 加油
唔係, 只係話佢明姐, 你可以send 住CV 咁做住see what happens
個句係得閒飲茶黎姐
冇乜~
還好啦, admin 本身要求唔高, FG 都OK
1. 可以話final stage 但唔洗講offer
2. https://youtu.be/oSNJzyg4PKU
係, 但打左去問先會心息就打~
細公司仲有掛.... 而家咩都digital....
但TA 出到黎算係咁, 俾心機捱啊
hr唔肯加啊 佢話standard唔會變
我老細係仆街小器賤狗
所以搵我老細個老細+hr 做referee
如果果個人refer俾我嘅post 係同果個人post
果個人做左around 2年
係咪都差d
搵緊工準備走架啦 身邊唔接觸既同事都知道難頂
Sorry one month notice
講緊下一個月既effective date
公司係全team 最後一位同事resign 前promo 左我, 咁我收左promotion letter之後, 覺得個價唔岩就request 再review. 但係公司覆返我可以加到我request 既人工同時, 我亦都收到其他offer 想轉工.

老闆就話我accept 個promotion 即係同公司之間make 左個deal 會繼續留係公司. 話我點可以呢個時候resign, 全公司得返我一個識個system... 作為一個人/員工唔可以咁無責任. 最少做多半年等公司搵到alternative 先走...

新offer scope 大D, package 同福利都好promo 後少少
而家公司就有機會自己重新build 過條team.

覺得比老闆道德綁架左, 好似我好衰咁.
方丈 可唔可以比D 意見, 應該點揀好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞