[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
學歷呢?你又點知個表現係一樣?人地先前既經驗又係同你一樣?
因為有offer嗰份係經agent搵
如果接受左工都未開就話唔做會唔會乜野
第一份工(做左一年多少少)
6月尾收到兩封warning letter(唔係我犯左咩大錯)
之後我7月頭遞信
當日公司hr話要唔接受我辭職
要選擇當自己辭職(冇補水)or被炒(termination)
第一份工真係唔識啲咩勞工條例
最後揀咗被炒
最近上網睇返先知termination都真係幾嚴重
唔知有冇方法可以interview嘅時侯包裝得好少少?
人工根本唔會有絕對嘅公平
而且你轉到新公司,可能都係同一個情況

如果你話因為第份人工高d,所以想轉,咁都無問題
如果你因為同事人工高d所以走,咁有d無謂
點會咁蠢揀比人炒
有問過啲識hr嘅朋友
佢哋話呢個時勢被炒都仲算可以解釋
我係之後上網睇返先知termination係同表現有關...
你被炒係有一個月通知 or 比多一個月糧你即走?
有俾多一個月糧
即走?
邊有得咁比架 可能人地面試好好 說服到公司俾多啲人請佢 或者佢地本身有共同識既人 有啲connection 有好多野都影響到公司decide 個人工架喎
2021fg 之前一直返緊份自己major既pt intern,完sem之後就accept左佢出既ft offer開始左返ft一排,過左probation無耐
但哩排有其他公司出offer比我,人工福利都好過佢
如果啲嘢啱啱上手就走好似好衰 而且哩行好窄 咁走法一定臭朵
但唔走人工又低過另外過間… 可以點做好
無啦啦拎個offer同公司hr姐姐講又好似好奇怪咁
條路自己揀你貪左一個月錢
你會唔會中二病左少少
剩係諗自己underpay 有冇諗過自己less value than him or her

人地高人工過你 可能係
1.skills/qualification好過你 係公司expect的skills
2.做過大projects
3.有connection 帶到啲value俾公司
4.識公司膠層
5. track record勁

你r高人工純粹係人地高人工過你 咁hr會問
1. 點解你會知呢啲confidential嘢?如果公司講明唔可以討論人工 你會唔會搞到自己上身 有discipline punishment?
2. 你帶到咩value俾公司令你值呢個價

你答到#2的 咁你咪r到囉
做物管掛?
唔係返工整親咁關公司買唔買保險咩事
其實你叫同事個數公司都會估到,邊會咁岩得咁橋重有你肯定同事冇吹大?
咁你走啦
反正人工低過同事係你唯一concern
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞