[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
我有好多個agent好多間headhunt公司
其實應唔應該俾agents知道我有幾多份工in緊
又或者應唔應該呃佢地
方丈
好困擾呀,21fg 有中型cpa firm corporate services MT offer, 人工15k
有冇機會可以叫高啲人工
感謝
唔該方丈~~

有d咩cert可以學?網上果d course有冇認受性?
無所謂但唔好講底牌
咁在意做乜
我會話抱到大腿最緊要

你高大靚仔咪一樣加分
代老婆問, 如果in 緊個post 出返jobsdb, 係唔係代表衰左了

最後一round 見埋ceo
我係自己辭職 又冇勸退又冇被炒
唔怕俾人reference check嘅
why not both?
應該咁講啦 冇能力的話唔會有人賞識你
你連google都懶等人餵 咁有乜好討論
你好 想請問一下如果讀緊part-time master想轉工 報工嘅時候係咪都需要喺CV度寫自己讀緊書?? HR scan CV嘅時候會唔會因為咁而打折扣?? 另外如果讀緊嘅master同做緊嘅嘢關係不大又會唔會扣好多分?? 感謝
其實做錯野比人屌下都好合理 但係唔係咩都唔教就下下屌 重要日日屌 連改都唔比時間人改

搵HR佢就話叫我自己同佢拆左佢 但可以點拆 佢既要求係越來越變態 依家我係連呼吸都係罪
想知出HR出咗offer請
最後啲candidate reject offer
咁會唔會有bad record/ 比HR blacklist?
衰啲講句,如果你會咁諗者係你能力未夠能力夠既唔會有呢啲想法,而能力夠唔夠係人地評價你,你自己係咁諗都冇用
我係你就唔寫
有offer 過完probation 先考慮講

除非新公司100% 唔需要你ot
大公司先要等得耐呢~
你都識講

同埋senior 走關你咩事,有糧出就得
你都返左幾個月,見步行步啦
請問如果interview剩係自介完,對方講解完公司架構同工作內容之後,直接跳到問我仲有冇野問,之後就完左interview, 全程應該15分鐘內
咁既情況係咪閪多過like第一次in得咁hea
想問唔係manager位但都要見ceo
見呢啲大粒要show到咩?thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞