[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
我想走呀
但新公司係大公司 應該要成個程序重新黎過
唔該晒方丈
收到曬 咁我都搵定工都得
做錯野比個好嚴既上司發現 冇計傾 叫我寫定信賠埋錢就走得 ref letter會寄比我

之後已經見左幾份工 我冇提自己係比人炒 都係答方丈你教過既野 有份重有offer 下星期可以番工 前幾日收到封ref letter 見到咁樣真係唔知點好 第時交出去比人話講大話 重未計ref check既時候hr會唔會話我係自己比信走
今日最新消息得知,原來我個位係新headcount 黎,上手嗰個做左一星期就走左,我食緊二手飯。我諗我都係疊埋心水搵過份工。

而且,我今日只不過係喺佢問我既時候,我反問番佢用緊份文件係咪我一開頭比佢個份,個份唔岩,佢話番我憑乜嘢問佢用緊邊個version,我叫你對已經唔係第一次,但我係之前有同佢提及過要用邊份個數先岩,但之後佢就已經大大聲咁講話依家係咪駁我, 同你已經踏左我底線,今次係最後機會。

我真係覺得無所適從,入職一個月左右,佢教既野唔多,但又唔講要求,不過好似又想我十項全能,識得提佢,指岀佢有咩留咗同錯誤。

今日同左hr講我真係唔想再跟佢,我一個月之後既個星期每日都比佢叫左入房話我,有次重一日駡3次,大大鑊🥲

真心覺得心好累
Hello方丈,想問下以家搵工仲洗唔洗send cover letter諗住轉工
多謝方方
走啦
完全明白呢啲仆街老細為屌而屌
佢唔鍾意你連呼吸都係錯
你再做得耐俾個仆街搞到有精神病
我上一間公司都冇resign on own accord喎 hr話係standard reference letter
不過係報税嗰張紙寫resignation

唔好解讀咁多
方丈想請教下你
啱啱fg有hr offer 已經返咗幾日
但頭幾日因為唔係讀hr又冇相關經驗
所以一直都係純filing咁
今日慢慢學咗入機咁
間公司hr部計埋我3個人 冇細分 所以嘢都要做 c&b recruitment⋯(一定會學到好多嘢
但我好迷惘 因為做咗幾日開始質疑自己
我知道要慢慢學 由低做起 但我望到另外兩個同事 覺得就算以後可以做到佢哋咁叻 都好似唔覺點開心
係呀唔適合我
但我又唔想做好短時間就走 起碼都會做一年
想問下萬一以後真係覺得唔啱 hr如果轉行會唔會好難例如marketing
本身之前重以為係我問題,但今日有同事見我唔對路搵我食飯先發覺原來有問題個嗰唔係我,我前排真係連發夢都見到佢駡我,依家聽到自己個名都好怕
多謝你呀 我依家都積極搵緊工啦 點解好似搵一個好嘅老細都咁難求
巴打你講完 我睇番報稅個到都係寫resignation 不過佢有賠錢比我 有一個月糧 都係好奇怪
想問下做左一年野
本身返緊偏marketing既工
但係想轉做Business Analyst
想知係咪可以直接apply BA就得?定係要有D咩skills學左先做得BA?
大學讀BBA但同BA冇關
想趁未做得耐轉BA,唔想做marketing瘋狂OT
唔該晒
嘎你老母咩支那仔
佢幫濕鳩同行積陰德
點解唔睇下job ad要求
仲有每行ba know-how有啲唔同 點講哂俾你知
裸辭啦
頂唔順架啦
我完全經歷過
同樣情況
但唔敢裸辭
你過問左,但公司policy 係唔會回覆多,要老闆approve 先會例外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞