[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
應該都係正常ms office + 寫少少文
絕對唔需要,你而家話俾人聽你小學做過班長都冇意義㗎
唔一定係要一年,不過通常要轉職,一定會做內部discussion,一係就個同事做得好好,俾佢周圍發展,用意係想留住佢,一係就另外嗰邊好想要佢,一係就咁啱佢識得某啲特別嘅技能,一係就海外有部門需要佢去幫手開荒

呢啲係要成本嘅,所以HR唔會求其個個同事都批。仲有就係新老細都會同舊老細傾吓計,如果舊老細擺到明唔鍾意佢,點會推薦佢比其他人,點會送返一條大路俾佢行
咁我係你會直接R加人工好過攞辭職出嚟講

想叫老公加家用唔係要拎離婚出嚟講㗎嘛
會,所以都睇吓值唔值得嘅啫
可能佢做得好好,公司肯過試用期咁樣加人工俾佢,當compensate 返佢嗰個辦公室搬遷嘅問題
想試吓第二啲,做過都係發現本行啱啲
Whatsapp 問,咁就乜都有算係白紙黑字嘅保障
佢覺得你適合,佢都有信心見你,你點解會冇信心見佢
如果唔係大公司,大品牌,好學到野,或者唔係Agency,真心抵
所以咪講過超過一千次,記得寫期待薪酬
舊公司留你,咁你想留定走啊

你係咪都走就唔好亂咁R

留都冇所謂先R

做乜嘢都係有成本,如果有咁嘅能力可以承擔到呢一個風險,咁點R都得
你問我之前睇咗自己份合約未
反正你都走,做咁短亦都寫唔到落去履歷表,佢對你嘅觀感重要嗎?
每次聽到呢啲真係好開心,覺得自己都算做咗啲好事

幫到你實在太好了,介紹吓我俾你嘅朋友認識啦
合約話一個月通知或者俾一個月糧
但係勞工例係話頭一個月可以即走唔需要通知期?
咁應該係可以即走?
其實都係嘅 不過其實純粹係我直屬上司好人 走就走硬 不過個心有啲囉囉攣咁
可唔可以具體啲大約咩內容sorry完全冇經驗 上網搵左好多都係政府既skill test
方丈你好 我今年fresh grad
之前收到A公司嘅offer,所以就推左B公司嘅interview,而家係A公司番左兩個禮拜工想食回頭草,而且聽到B公司仲請緊人,請問應唔應該打番過去問hr仲請唔請人好?定係重新apply多一次個職位?

仲有冇其他野要留意?
唔該曬方丈
類似係apple 打錯做 aaple
所以真係太早問你了,等有offer 睇下加幾多。

用全英文interview, ,因為全部係西人,in 得比想像中好

希望有機會吧
咁你當面同人講啦
其實你咁有心機 個個留言都回,已經做左好多好事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞