[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
佢新上司唔似肯同佢fight
同埋, 人工, guarantee part + 緊30% 了, HR 好難再批佢
唔洗你俾錢既body check, why not?
唔係代表有機, 係佢見你down, 好心問下你姐
唔係, 冇100% 加哂入去fixed 同埋total cash +30% 都唔好走

真係邊有咁理想
有咩咁怪, 個個cand 都會俾大家peer 見下都有可能
唔好因為患得患失就太睇重/ 過份解讀佢啲sign, 你會好辛苦
係 但係coach 佢都係我責任 而且我今年頭先升左佢
點知升完態度就越嚟越差
我估5%/ round up 已經係咁上下
有冇諗過你好legit 同佢傾, 話佢知你Expectation 係乜, 問佢有咩難處點解做唔到, 有冇野你可以幫到佢令佢function

之後講明唔得會點即可

陰招不如明講
最緊要慢慢搵,搵到有公司肯為止
想問下方方
我而家有offer title 係marketing assistant 但做既野係admin 如果我要左呢個offer會唔會好影響我嘅career path ?
麻煩晒🙏
佢應該幾滿意,因為我之前都有返開公司pt,跟住係佢主動出offer叫我返ft
公司都有其他今年畢業既pt,但都係佢地自己問supervisor有無headcount先留低
依家14.5x13
另外果邊係16x13
都係個句, 你可以問, 人地可以唔俾/ 收返offer~
會, 因為你再搵AMO/ MO, 你點吹啲MA exp 出黎~?
簽左先, 之後反口再算
問佢有冇得加, 之前probation 唔敢問
好啊, 加油~
可唔可以追問一下我有一年工作經驗,人工加左7% 算多定少?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞