[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
係, 冇headcount = 冇budget
銀包冇錢係咪同愛馬仕個Sales 點friend 都冇用?
多一個月人工推個兄弟去死
雖無恥但有用
1皮-3皮都見過
不過要過到probation 再過一年
到時可能都轉左工
佢升得快, 經驗少, 出去搵人地未必信佢真係做左咁多
CV screen 過唔到
佢而家值幾多係Depends on 佢出去人地俾幾多會撬得佢郁
人地唔肯俾/ 唔likely 會有人俾太多
佢個叫價就唔會勁得去邊
屌我間濕鳩公司 邊有咁好死
CLS 幾百侮辱性incentivce
有得咁比, 不如俾返少少bonus d existing IT9 啦
我哩邊過 probation 即pay
人地介紹時爽手, 我俾錢時都唔好咁笠好啲
誠信哩家野
你唔係有2 份咩? 第2 份呢~?
Apply 其他part time 啦
搵左成半年都有,見有見過咁lor, 連manager 都走埋,話出面搶人

但完全唔覺
加油啦~ 第3 個offer is coming to town~
你有interview 即係唔係CV 問題, 你見工skills 唔得?
仲有一個可能
Overpay
有一個唔知會唔會好蠢既問題
冇公事包 見工揹個全黑背囊點睇
第一次interview 小緊張
做左成20年IT Support 狗,30k 都冇, 點會係overpay

見工skill ...有時會緊張d....唉
幾耐之前reject?試下r唔r得番,雖然應該唔得不過試左先好過再搵工,又冇成本
可摸耳講下HR平時點做ref check?
係咪就咁send email 去其他公司?
唔知人地公司email 嘅話(例如細公司)重會點check?
你都冇更好option
睇下我啲片, 練下啦~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞