[音響撚]音響HIFI討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
e4.5 係一個喇叭有amp,另一個冇,有amp喇叭負責驅動埋冇amp嗰個,e4.5bt只係有埋藍牙連接,唔好買佢,第一據報bt經常斷線,第二係得SBC codec,自己買個車用bt接收有aux嗰隻插去佢嘅aux 輸入得,好多有aptX HD, E5係獨立每隻喇叭都有amp,所以每隻都要電源線,有XLR 輸入
睇amazon fluance Ai41賣得好快,由20件存貨得番12件,幾日時間

睇spec係好吸引,5"低音單元+1" silk 高音單元,有光纖RCA藍牙輸入,連運費2200到香港,就算唔試聲照睇唔會差,係得一個顧慮就係"hiss",上代Ai40據報有"hiss", 平價active/powered speaker好多時有"hiss"問題,kanto嘅就冇"hiss"問題

https://www.amazon.com/-/zh_TW/Fluance-Powered-立體聲書架喇叭-適用於轉盤、電視、個人電腦和藍牙-RCA、光學和重低音喇叭輸出/dp/B094YXHPCQ/ref=sr_1_1?crid=28BADB2P6FBH8&dchild=1&keywords=fluance+ai41&qid=1629330542&sprefix=fluance+ai%2Caps%2C418&sr=8-1

係搏就算有"hiss"最緊要唔利害,如果貼隻耳去喇叭先聽到就冇問題,離開1米都聽到就唔掂,搏今代應該改善咗
我想問av amp 加部 audiolab 6000 play 係咪就做到你講既野?
係,有 前 pre out ,

廳用咩做source 😯
nas + sacd機
sacd 機都駁左去cg10?
cd機緊係直落amp啦.
cd/sacd一般都有內置dac , 有埋usb-b輸入

如果冇,先需要一台dac再落amp.
睇下放唔放到presonus e3.5/mackie cr3/fostex pm0.3
剩返可以買個ifi zen dac
Thx巴打
想請教下 , Denon avc 6500, 係咪要有部 dap 駁先可以播到 tidal 既 MQA 果d format既 歌 ??

用佢個HEOS 好似播得普通 quality 既歌
9 月啦,講左半年都仲未有日子出
用緊AV AMP sr6015 marantz 睇戲聽歌, 前置係Mission lx-1 mkii
聽歌唔係太得, 係咪加後級推隻喇叭好D? 有冇咩建議, 唔該Ching
AV amp 聽歌一律建議加有av bypass 合併機影音半分家
所以部AV AMP 只係做訊源, 前置都係千幾既書架喇叭, 唔知買邊隻推又夠用
呢度推薦合併機都係金仔、老麥、貴豐個啲啦
見最多人用都是Audiolab 6000A
Audiolab 6000A 幾好呀,有DAC 。插usb 去notebook 已經可以聽到高質音樂。
自膠唔係 USB,係光纖同軸
如果用佢玩apple music lossless, 買個DAC出RCA入6000A 好
定係>lighning to hdmi> hdmi converter to optical > 6000A 好?
有筆值買多個DAC緊係好,咁就嘥左 6000A 個DAC
怕係加2舊野入6000a搞衰左d聲
你另外買dac,唔用6000a個內置dac,咁咪洗多咗冤枉錢囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞