[音響撚]音響HIFI討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
唔介意,之前睇外國有人講Topping D10s,但QC好一般
我睇下SMSL先
買左Genelec 7040A 去夾返 8030

想問下點知sub仔個相位岩唔岩
咩0度 90度 180度果啲
今日RCA到左,條線插左落KEF個AUX位,唔知點解用KNOT較唔到大細聲,要用電腦個音量較,同埋駁左RCA佢解唔到TIDAL MQA,係咪要再SET野?定其實唔相容
較唔到大細聲應該係機後面較左fixed
rca同3.5本身係相容
試過f301,樂器蓋過人聲,低音多,高音唔見特別強,物有所值,冇某位台灣youtuber講得咁天上有地下無
較番VIR無事了 感謝
邊度可以買到F301?
阿二
tannoy gold 夾ifi zen strem + zen dac 好定bluesound node 好?
加拿大喇叭廠近期出咗呢對平價powered speakers,睇上去仲抵過YU, 用嘅物料相約,係分頻點唔同,可惜冇得試,要盲狙,睇各方評價都好好

美馬有售,但其他兩隻顏色唔送香港,黑面最靚仔

https://www.fluance.com/powered-5-inch-stereo-bookshelf-speakers
bluesound node 2i 用唔到XLR接駁對喇叭,ifi zen dac 有4.4 balance lineout,可以用佢嘅4.4 to XLR cable 接駁tannoy gold嘅XLR input

邊個組合好就唔知
謝V巴,即是佢入面已經有埋個後級放大?
入手玩下先
咁啱想買對speaker俾電腦
想買1條 XRL TO XRL 2米嘅線
有無咩介紹? 筆500 -1000
三千左右budget想買對書架用黎打機睇戲

睇啱下面呢幾隻
Q acoustics 3020i
wharfedale D320
Dali Oberon 1

想問下邊隻會扺玩啲?
係,內置擴音
光纖/藍芽/rca輸入
想問下房大用喇叭係咪會撞聲入番晒自己支MIC到
我用DC個時 D隊友一講野就姐晒我把聲
佢地自己又無事
即係我講野既時候只可以我單一個人講 如果唔係會直接無左聲
Q acoustics 3020i 之前都考慮呢隻 因為見好多評價同呢個價位都大讚
但見到實物太大隻(未試過聽) 房放唔落轉向考慮 Edifier Airpulse A80
想問下
如果想用mac mini 開apple music output駁去一對active speakers
出唔出到dolby atmos/ ALAC 192kHz?
放唔放得落座地?

見有二手wharfedale D330,都係3k內

你買得喇叭,又要諗腳架/喇叭架
電視機經佢出咪用藍牙?試咗2日,佢個藍牙得SBC codec,冇其他codec,用Airplay效果就好好多,好聲過罪大XB43 藍牙 LDAC 660kbps,低音係稍多但可以接受,整體聲音係OK嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞