[音響撚]音響HIFI討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
如果淨係覺得低音差,冇其他問題,咁就加個subwoofer落去
如果覺得成套都比較一般,就放左佢換新會比較實際
a300 冇sub 會唔會差d 其實都差唔多價錢
除左鐘意bass,如果唔係都唔使加sub,a300夠做
bass唔靚咪聽得仲辛苦,睇你想要量定質。
買subwoofer係咪大部份都駁到egg duo? rca 線(2公) 插落egg duo 3.5mm sub ouput 位到就得?🙏🏿
想問下 Klipsch rc-52 好唔好
如果再平d 有咩選擇 最好有得掛牆
睇你aub仔, 如果sub仔有1入1出rca
=> sub=> egg
如amp有sub out就直接amp=>sub
egg sub out係3.5黎,點都係3.5 rca,同埋正常點會駁amp咁痴線
初哥,0知識

想問下 Acoustic measurements  (即係啲人貼果啲曲線圖咁)
應該係點樣量度? 要買套專業錄音先得?
喇叭上個SPL 寫 104 dB , 其實即係代表啲咩
Spl=音壓/靈敏度
明白 我搵地方試試先 我70%聽kkbox hi-res 30%電視rca 另外如果rn803加wharfedale d320或者q acoustics 3020i/3030i 點睇 我見what hi-fi都有推呢兩隻
以"90db"為例,簡單解釋為:
輸入1W的訊號,在1米遠可以量到90dB的音壓

如果佢寫spl(max):104db
即係代表佢最大音壓可以發出104db
Search Sonarworks or ARC2
Rockna wavelight有無人聽過?
同級有無其他選擇?
同級可以考慮下 Holo Audio 嘅泉
可以約代理上去聽下
holo 同Denafrips風格有咩唔同?
輕推
唔該巴打
Denafrips我冇親身聽過
所以唔清楚 唔comment了

但我聽過Holo嘅梅同泉
兩部一開聲都係比到我 嘩 嘅感覺
Holo係R2R DAC 質感好Raw
但一啲都唔矇 定位同分析力一流
但要睇師兄你鐘唔鐘意R2R DAC嘅聲底喇

我自己玩開R2R DAC
由Metrum玩到依家用Totaldac
就算我用Totaldac
我都覺得Holo好抵玩好正
心郁郁過一排
我用開soekris
Holo會唔會少bass?

我仲有部Airist r2r dac,少bass到比我打入冷宮
我都有諗過2541,不過無得試,但最平
holo 同Denafrips都有諗過,淨睇外觀spec,Denafrips好抵
holo之前玩耳牛時聽過,感覺麻麻,遲D試下R2R會唔會好D
2541而家好似有demo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞