[音響撚]音響HIFI討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
新手想問
用緊edifier s2000 pro
想升級,買dac 會唔會有幫助
定係換過對喇叭
我相信避震效果差唔多,但金屬嘅靚仔,同埋可調較角度或者多啲嘅
想問下天龍2700h 夠唔夠力推mission lx-2 mk 2 + c1 mk 2+兩隻垃圾後置(遲下換)?
同埋想問下如果我對後置本身掛左上牆對住廳中間個位, 咁中間打機無問題
但如果去疏化睇戲, 疏化係正後置下面, 對後置個方向對住廳中間啲聲會唔會好怪?
本身想玩2CH 但見原來入門5.1+amp都好平下想試試先
喇叭對唔正皇帝位一定會有影響,你個case後置啲聲會早咗俾你聽到
有無巴打用緊wharfedale dx-2呢隻5.1睇戲打機?有咩comment

打機係A 應該無問題
但如果睇戲係B 會點 , 兩個後置係上面(門高度再上少少)打斜前向A 位
應該點做定個cali mic 自己識adjust

你將啲喇叭射向一個最常睇戲/打機嘅皇帝位,之後跟部amp入面個menu做番個auto cal就得。你個case就要決定A定B做皇帝位
我見Amazon都特價 想狗衝 巴打知唔知係咪要買變壓器
唔使。環球通用電壓,只係插蘇加個轉插
呢對有無巴打試聽過
冇。
但聽過被動版本 rp500/600m,估呢對500m變成有源版本
GeTheMall模式,自己上網買都唔洗咁貴,仲要送上門。
唔好比錢呢啲仆街賺。
新手入左ls50 wireless 2
發覺d bass 走左上天花 要企起身先食得應🤦‍♂️
四平八穩 唔好要求的話依個價錢好正
中置幾好
四個surround 好一般
十仔算係咁當然有進步空間
單元有無對住耳仔level?
巴打用緊?見post76都有介紹,而家賣緊4千幾
有呀
Yes
新手想入坑 追左幾日文 暫時有以下兩個選擇
1) klipsch the fives
2) Yamaha wxa 50 + wharfedale diamond 12.1
主要都係aptx聽cd音質加少少aux in睇戲,唔洗usb in

想問各位有冇意見另外想問如果2)既話 由wxa50去speaker果段路係咪要買2 pair正負喇叭線 一邊左 一邊右 我見之前巴打推薦qed xt40都千幾一條唔該
Yamaha wxa50冇aptX,得SBC同AAC,the fives 先有SBC, AAC,aptX HD

藍牙做唔到CD音質
明白 即係藍芽點都冇咁好 咁如果我用電視當做network streamer又得唔得 aux入番wxa50 kkbox個hi-res而家又support到smart tv 咁樣條路會唔會有loss如果the fives就經hdmi 就好似好fit? 當然前題我部電視要support到d app 係咪咁?唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞