[音響撚]音響HIFI討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
呢兩日冇試電視機用藍牙經佢出聲,有用chromebook 以藍牙經佢出聲,播Netflix 又唔係好覺delay?

總括嚟講,以我嘅價錢$99.9鎂買絕對好過買市面上任何藍牙喇叭,當然功用唔一樣唔預用家portable使用,擺房叉電兼當吓notebook喇叭唔錯,用生果產品有airplay經佢出聲音會好好多

香港行貨1800用谷歌助手+Chromecast Audio,咁我就覺得唔抵買,不如買對active/powered bookshelf speaker好過,反正都係唔係portable使用
藍牙嚟講,冇覺眼嘅delay要有AAC/aptX LL codec先得,一般SBC有時延遲差1秒,其實Airplay 都係delay,所以電視機最好都係駁eARC/光纖/RCA,電視機只見過一款LG嘅藍牙有aptX 傳送,全部/大部份電視機都係SBC,就算Sony電視機都冇支援佢自家嘅藍牙codec LDAC

買呢啲智能喇叭唔適合用喺電視機,其中最笨柒係買apple homepod,冇藍牙冇aux,全封閉用airplay,仲要貴2600買一隻,真係傻佬先買

相對嚟講,去美馬等快閃特價買隻Belkin Soundform Elite抵玩好多,一樣Airplay,只係改用Alexa唔係siri,冇得用廣東話,不過呢類型語言操作平時用得幾多?

Belkin Soundform elite起碼有額外實際功能叉電,有藍牙其他裝置起碼用到,話說asus ax router都有Alexa 功能,但我睇會引起security risk從來冇開過
我想問下你地subwoofer 上面有無擺野

土地問題可能要放部ps5 上去…

會唔會震壞
留名睇壞機
咁我可能搵d 野墊高佢放係個subwoofer 後面
廢事放地下...
打横放櫃又驚收唔到wifi..
無線subwoofer有咩選擇?
定係有無線RCA可以裝?
想放係SOFA果邊
gotham 11301
陳生有啲野係幾有道理,不過做生意始終都要神化下自己賣嘅野
正確
各位Ching, 旺角邊間店推介可以試喇叭?
想換電腦喇叭
佢唔賣產品其實d內容都幾okey
但真係太長氣
佢睇國仁講ton in 佢又講
但佢太長氣

多數用youtube聽都會用2倍速黎飛
長氣應該關台灣人講嘢問題,始終台語唔似香港咁講野法
好似開場白「大家好,我是陳X」同 「Hello,我係國仁」感覺前者已經係長氣咗

不過最頂唔順陳生成日Accuphase同B&W….
雖然自己都用B&W
陳生明顯只係用老金同b&w
而家先講fyne

陳生明顯無講av amp,見佢得一條講av amp唔夠好聽做2ch 原因(香港無人敢講)
電視得一條講sharp就知佢唔識
佢依家個背景應該用緊Fyne,咁佢講AV amp我又覺得講得幾啱,佢做音響鋪大唔識電視都好正常

不過佢用座地下下都話要前後級推先夠,可能台灣地方大,香港真係唔係個個可以
當年Sony Vaio 啲枱機真係好撚型
英國volt 數應該一樣?
友誠大廈掃樓
噚日喺櫃桶底搵到隻Chromecast Audio 記得自己買過隻嘅唔知擺咗去邊,幾年後重見天日,reset完重新setup駁去dac63115 aux,正過airplay 家陣想買都買唔到
hoho thx!
有無師兄用緊ifi powerstation? 效果好唔好?
想問下 呢度有無人玩過 AVM + KEF T 系喇叭
睇戲體驗如何
有人話不如sound bar
DAC63115光纖輸入比咗電視機,所以用AUX輸入 其實都OK
而家我連 raspberry pi 都懶得 set
Chromecast audio 應該係最簡單方便快趣
Roon 又支援到

咁好用真唔明點解會停產
怕同自家喇叭做成競爭?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞