[音響撚]音響HIFI討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
巴打用邊對喇叭
唯有較低啲高音同低音去就返個中頻
LSX裝咗個APP,無得較人聲MODE之類咩?
英國座地仔 Spendor A4
新手學野, 比巴打毒親想買Genelec 8010 AP , 但個connection要xlr線
但我冇dac , 電腦又得個aux線 咁駁唔駁到
去Starbucks 有濕電插,不過只可以睇吓著唔著機
買個ifi zen dac 第一代 + ifi 4.4 to XLR 線,2000蚊唔使,會好好多

筆直多就諗買有XLR輸出DAC/AMP combo,例如cambridge audio dacmagic 200M, 再買多條Gotham ,QED或者其他嘅XLR線,預6千
唔用dac , 基本上發揮唔到喇叭既能力.
比多少少 買部平平既dac
https://www.schiit.com/products/modius

cable 用 mogami 就得
應該2000 有找
好似睇來源 我用hmvod 都係細聲啲
依啲好多都好粗聲好吵耳,買對主動式喇叭(edifier 果啲都好足夠)加隻mixer 會比較好
叫賣家拍片囉,唔係可以點。
有部DAP ,有lineout ,用3.5 to rca 試吓有冇聲可以

電話有3.5mm headphone Jack,或者有條Jer仔DAC/AMP都得

再唔係有個收音機有headphone jack都得

主要係有條3.5 to rca線,主動喇叭除XLR, RCA通常都有
我冇,不過見過人喺Starbucks試檯式耳擴,都係搵部DAP試

有模擬訊號出到比主動喇叭就得,試到work 唔 work嘅

反而CD機,擴音機,被動喇叭麻煩,喺街最多試吓著唔著,試聲除非去賣家屋企,唔係就只有拍片或者講個信字

2手音響舖就係賺呢個服務費
早排買咗對LS50 wireless 2 同 KC62 一套玩2.1
覺得佢係app 入面較都係差少少
我直接熄鬼咗佢 係背後自己較反而仲好
Simple is beautiful

近期心動想買個streamer 提升佢的表現
同埋俾個機會我將來轉玩被動喇叭
最後都係跟what hifi 去買
買咗Cambridge audio CXN V2
主要係貪佢個mon幾靚

一開波玩過吓佢個模擬放大
嘩 屌 用完仲衰聲咗
我諗係因為經過兩組放大 令佢有兩倍失真
所以主動喇叭唔建議用佢個模擬放大 叫多樣野玩咁
熄鬼咗佢 即刻正常返

不過係Cambridge audio 個app入面 StreamMagic
開tidal 係show 44.1khz 16bit
用返KEF 的 app Connect 開tidal 就會有MQA的字眼
聽落好似 直接用KEF 播的表現仲好啲
心諗係咪浪費咗錢 定係我有咩搞錯咗呢
星期六日再認真試多幾次先
人哋kef調好曬音 你買個中-low end 嘅streamer都好難有升級感 感覺上有源真係唔好再搞咁多野好過
咁都係玩音響的過程黎ga
買的原因有兩個
1. 個mon好似搞到感覺高級咗
2. 分一部機專門去做steamer,理論上會好咗,又見佢拎咗獎又成。以一套2.1 大約3萬鬆啲,買部$7000的steamer 價位上又唔係好離譜姐

玩過之後我知道
唔好係app 調較音色
直接係部機較會直接
有兩邊變數 影響會增加

我玩多陣 睇下點先
依家想搞清楚兩樣野
係咪steamer 入KEF LS50 wireless 2 一定係衰聲過直接用喇叭播 問題係邊到
第2樣 tidal Hifi 版的音源 在KEF的Ls 50 wireless 2喇叭 是否比Spotify 的音源有明顯的分別 讓我知道洗唔洗訂tidal
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞