[音響撚]音響HIFI討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
間房得40呎 想駁電腦用
諗更買lsx 好定買devialet 95db 一隻蛋仔好
係咪買條rca-3.5線就得?有冇推介?
先升 dac ,線材, 咁用盡喇叭,
之後唔夠再升喇叭
好難用唔盡個喇叭,就算換mtm都明顯過換dac
點會呀, 底板張爛鬼soundcard, 出盡咪24/192.
點同專業dac比.
未計單獨解碼晶片, 電源.

等同mp3 放落mtm.
再比hi res, dsd落mtm.

我想問bluesound node 2(2021)係唔係算係最好嘅平價music streaming ?
ifi steamer
佢dsp味好重,又唔係咩貴喇叭,太靚dac都無謂,反而浪費左dac
同埋24/192已經好夠用,底板而家都有用ess解碼,不過要睇底板
如果真係要換其實平dac+喇叭會正路d
另外再問下唔知巴打識唔識,本身用開2.1廢廢個subwoofer(佢本身係青綠色頭線)可唔可以配番條3.5 to 3.5駁kef個sub port,上網search好似係低音訊號端子,係咪唔同插頭黎?
ifi streamer + ifi dac ge quality同bluesound 比又點呢?
ifi streamer 個ui易唔易用?
得係得,但未必好聽,個分頻會有問題,同埋subwoofer通常都係rca,你確定subwoofer個頭係3.5就得
因為我果隻係電腦用2。1個d,唔係hifi級數,所以想問用唔用得番
5千內DAC+喇叭可以有咩選擇?
可以買左mm再補
賣* 一二手 size唔係問題
用得返但未必好聽,可能唔加仲好,除非鐘意bass
THX
ifi zen dac v2 + gold 5/t5v/alpha 50 evo/sc204
mm唔知值幾錢,剩太多喇叭可以upgrade 做a5x
但低啲嗰邊其實都係櫃筒黎,分別應該唔大?
有冇朋友諗住去影音展?會唔會好似動漫展排好耐?
噚日去咗,唔覺有乜會場限定特價,唯一S2有Wharfrdale D320同D310特價,前者1400,後者1300,另外有台灣德川音響嘅《2020音響入門誌》+《升級套件》DIY套件,呢個差啲想買,3千幾,自己砌,冇地方擺忍手 喺S230個房

https://www.tokugawa-audio.com/product/2020vol1-vol3-upg/

另一個試聽覺得唔錯係AV Hospital 攤位對意大利書架喇叭,減價到8千幾,對喇叭真係幾得金仔個檔口太多人冇睇,限制人流要排隊

好多廠商都冇擺攤位,強國FiiO今年都冇檔口,係見到Cayin,唯一見佢有部DAP叫減咗價,N3pro賣2999

冇安心上路要填咗表先賣飛比你,話說今年食物檔口都冇,總括嚟講係少咗好多廠商,鐵三角都冇,今年仲冇囡囡睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞