[音響撚]音響HIFI討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我見都係兩皮內成set搞掂
本身覺ls50 w2好似好大隻先諗不如試下607
如果powernode 唔夠力推
有無d 類似細細部amp 又有hdmi arc 睇埋電視?
定all in one 我放棄散砌要ls50 w2算

唔該先
聲唔會差得遠,都係嗰對喇叭嚟,估計可能好啲唔奇,功能亦多咗,具備串流能力,係買對喇叭線,平嘅喺美馬買埋Amazon basic或者monoprice嘅得,亦可以去深水埗鴨記買散線
買streamer +dac過萬去比對平過5千既喇叭好咩?唔買對貴啲既喇叭先?
有DAC買powered 嘅慳位啲
唔會,加sub woofer只係補返出唔到既低頻

2.0好過2.1係比較緊唔同既野喎,你應該係指原生2.0喇叭會好聲過原生2.1聲道既喇叭?

唔好啦,事倍功半
可以望望Klipsch the fives,有hdmi
2CH聽歌我唔會加sub,睇戲唔同

正常嚟講覺得唔夠換喇叭好,喇叭最好自己試聽先知啱唔啱心水,冇人可以代替你隻耳

「覺得唔夠低音/高音」等等十個人有十個聽感
一步步黎我連t7既聲都未聽真,遲下先再諗
可以the five + steamer , 一萬左右搞掂
美馬特價冇咗

streamer可以用板腦,接佢個usb輸入就得,3、幾百蚊搞掂,電視機櫃面擺喺喇叭後面,正面睇唔到嘅
Bluesound Node gen3 開始到貨 誠哥訂4300

加埋 萬一
ifi zen stream list price 3199諗唔諗? 實際或者唔使3000, 用番the fives嘅 DAC, 192/24 夠用
係既 不過我想無線WiFi 方案齊啲
不過the five 其中一樣貪佢 個樣復古
唔用咪熄左sub佢...
樣係幾得,唔係講笑,漫步者喇叭個款幾柒吓 就算airpluse系列,所謂Phil Jones設計都係柒 電腦喇叭系列更加唔掂

今時今日買音響,外表設計都係非常重要,聲講到幾好個款唔得,篤口篤鼻,一定唔會買
對於真係發燒友 一兩萬既 system 對佢地根本無分別
俾我都揀個樣靚
擺傢俬ma
我嘅話咩嘢價錢都要揀靚仔嘅,就算電腦喇叭都好
所以 KEF 成日俾人話唔掂 ,但都仲好賣
真正金耳朵又有幾多呢
睇完無airplay 果d 得藍牙
comment 好似都幾好
你岩
原生2.0 應該好過 2.1
但係2.0 再另外加 sub , 應該好過2.0

其實本身想買lsx 加隻新低音算
但個個屌所以先諗住加馬ls50 w2
lsx 外型真心幾好, 覺得仲靚過ls50
LS50 都一樣有人屌
1皮左右喇叭好多揀, PMC, ProAC, Amphion,Piega.....etc,只係KEF marking落本,睇下YouTube就知,個人唔覺得佢啲產品特別出色,無論聲到外型
所以都唔知點upgrade , soundbar 又遮住個電視
好似好少2ch喇叭定位又有得睇下戲又有得聽歌
你講果d 全部未聽過
其實看我木耳係咪買homepod 果d 算..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞