[音響撚]音響HIFI討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Atacama Nexus?
平平地又係Made in UK
咁多位巴絲早晨,想請教吓啲線材問題

早排買咗對KEF LSX,用條百零蚊嘅光纖線駁電腦,電腦塊底版有sound card
ESS® ES9023P
Supports up to 32-Bit/192kHz playback

如果想喺電腦開kkbox 聽 hi-res ,想請問行光纖線同埋我塊底版sound card 實際上行唔行到kkbox 隻 hi-res?

最後問個比較個人嘅問題,咁多位巴絲行光纖輸出,音質上滿唔滿意?
而家由於r-n803冇貨既關係,諗緊Yamaha wxa50/onkyo tx8270/marantz cr612。玩串流同電視光纖輸入巴絲有冇專業建議下新手
我本身唔係好有經驗, 但係我覺得個低音係幾好, 有時睇戲懶我都唔開SUB仔, 低音部分都好好

所以我諗緊買隻2ch amp推好佢FOR聽歌

價錢方面大約13000-14000左右,
果時我係R3+R2C+SR6015咁埋,齊頭計我3皮
又幾抵喎,邊到買?問下價先
聽歌梗係2ch好
但你都應該買部streaming dac,airplay係差D.......
係一間叫michael's audio 果到買, 幾好
巴打streaming dac 有冇咩推介? 我而家用緊tidal 聽歌, 想聽到佢master 既音質
原來地庫,THX
我幾鍾意aurender,另外lumix都幾多人話好
依兩個牌子最吸引係個機身設計同操作介面都好靚,睇到某啲牌子streamer 個UI/UX 設計毫無品味兼雜亂,幾靚聲都唔想用
巴打用緊aurender?
Google左兩野,A100 三萬幾蚊
Cary
streamer最緊要個介面
多人用多人講,有野要問都易D
https://post76.hk/news/2020/11/aurender-a100-review/
你睇果個正價,音響野只有現金價/炒價
cary介面係衰D,都算正常使用
但D機出得太密,2年一部
岩岩都睇到呢條片,原來差咁遠

想請教一下, 見到條片話部A100可以用黎做前級,

我本身有AV amp, 打算買2ch av bypass合拼amp,但如果A100本身係可以做前級,我其實洗唔洗買「合拼amp」,定係就咁搵聽歌既後級就得?
應該唔得
後級一般都得一個input,你駁咗a100就無得駁av amp

我唔肯定a100 ->av amp -> 後級得唔得,不過都唔建議中間隔部av amp
睇雜誌,KEF LS50 Wireless II 最新firmware 1.7, 加入咗Apple Music支援,但唔知出唔出到Hi Res? 冇講

如果打算買,最好問問代理或者直接電郵KEF問吓,呢啲寫手老老實實柒柒哋嘅 或者等用家報告
就係想講佢,老實講佢個介面根本係支那山寨機水準,好難頂
十日前我買免運費送香港,咁快冇?
咁可以考慮埋貼地D既nad/bluesound
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞