[音響撚]音響HIFI討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
如果駁TV, 就用soundbar + 後置set (三星,sony)
貴d , 就買擴音機駁喇叭
有時都會拎黎聽下歌,擴音機駁喇叭有咩推介如果8000蚊左右?
係咪a300pro再加個dac都唔太好?
https://youtu.be/9eqaymRITlo
or Roase Rs201

呢台有hdmi既2ch擴音機. 基本上會包晒.

自已再配個喇叭
搭單問A2+
我有諗買呢D,定買AV AMP
如果Yamaha RN803點睇?
純2聲道機, 冇hdmi .
睇你需要,
有錢就 影,音分家.

冇就睇你聽歌, 定睇片.遊戲多d.
我自己都剛剛影音分家.
2ch聽歌就得, 睇戲真係爭d爭d

Av擴音機拎黎聽歌, 又係唔掂.

都係睇你需求, 要簡單,真係有hdmi既2ch都夠玩
主要睇電視+睇戲,聽歌係另一套
av amp有hdmi earc好似更方便
簡件有bypass av amp.

睇戲pass左右 ,落2ch amp用埋佢對喇叭.

聽歌就只開2ch amp
我完全獨立,連喇叭都唔同,所以唔洗av bypass
只係想睇電視+睇戲時方便d, av amp有埋解碼,定位都應該好d
有earc係咪可以用電視遙控較埋volumn?
係,睇戲 av amp or sound bar一定係咁揀.
請問你影音分家買左邊D機同配左邊幾隻喇叭
謝謝
Thanks
因為換左新tv,
全二手 入左4k av amp rz830, mission cube se, minx 12, 22
全部都是小型喇叭仔
好靚
咁stereo amp /前+後你用邊D機黎播音樂做分家?
presonus eris e4.5 + topping d10
呢款就冇得試,喇叭thomann買
想試可以睇睇mackie cr4-xbt,通利可以試,dac 可以轉ifi zen dac
睇你地方大唔大,通常推薦a2+係冇地方放大喇叭
e4.5 同 e5 重有 4.5bt有咩分別
數字大d,尺寸大d
bt=藍牙
感謝
居企細, 廳用nt505+gc10 clock +exa80 => elac 243.2

房有wxa50

pc 用ifi dac + gold5
細地方 放電腦檯
speaker 用243.2 同gold 5 正正正
咁av amp speaker 可以用靚D
$4000筆值,擺房用,想包圍感重啲,bass有質唔求量
Sony sound bar
Sony ra5000
Audio engine a2+
呢3隻應該點揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞