[音響撚]音響HIFI討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
S350/360/880DB 多左個subwoofer,台面無位
e25hd 我試左細細隻,估唔到咁有力,但佢主要係用藍芽,唔係唔得,係無咁得心應手
心思思想試CM202,但唔知邊度有得試聽,呢度巴打都話佢好過e25hd
黃金,福仁等腦場搵吓,記得福仁二樓有檔賣jbl cm202同s880db,可以試,S880DB冇sub
CM202 有紅白線出3.5都夠,仲有好多端子,等我去試試先
想問其實紅白to 3.5嘅線同 3.5 to 3.5嘅線實際有咩分別
係頭有分別,唔係線有分別
唔同機size唔同,放唔同頭好合理
而家d電話連3.5都cut,你冇得要部電話用RCA紅白頭
sor我係搭單問,講緊音響駁電腦
唔緊要,d野係一樣既
電腦on board line out都係3.5, 電話有line out都係用3.5
analog 訊號黎講d頭其實轉黎轉去多數都冇問題
如果你想講RCA同3.5頭有咩分別,其實除左形狀唔同,係聲冇乜明顯分別
聲有分別的話都係用料問題,唔係個standard問題
thx ching
S880DB夠唔夠用
for打機 睇電影and YouTube
冇話夠唔夠,主要睇你budget。

千零蚊做電腦喇叭叫OK喇,派屎dot com呢幾日甚麼「網上電腦節」好似減到1100蚊左右 自己望吓
around k budget
1k
即係想買多對喇叭?
budget 大概1500到2500左右
For 聽歌 同 Youtube
有咩好推介
3,5千蚊夠買 Denon/Onkyo mini hifi 套裝啦
有咩牌子做airplay receiver 抵用過belkin? Thx Ching
5千蚊音響,可以咁

1. Yamaha WXA50 2900 + Wharfedale Diamond 12.0 2300左右,突幾百
2. 買套美馬組合,用主動喇叭+少少DIY, Kanto YU 目前特價連運費1900, 買DAC63115 1800, 買條QED 3.5 to RCA 200, 買個Raspberry Pi 4 4GB 連供電插蘇 香港e絡盟買500, 殼美馬買或者華輝,100~130,求其搵張class 10 16GB以上TF card,去裝個volumio或者moode audio, 免費,google方法,如果係用iPhone ,可以唔使買RPI,去買個camera kit直接駁去DAC63115做source就得

3. 去thomann買對presonus eris E5連運費2000蚊,喺香港買檯topping D30pro, 3千樓下,買個camera kit用iPhone 做source,或者用RPI方案,美馬買2條Monoprice Premier XLR,140蚊

https://www.carousell.com.hk/p/topping-–-d30pro-進階座枱純解碼-4xcs43198-dsd256-pcm-32-384-前級功能-可切換-1088558754/?t-id=29947794_1629240662730&t-referrer_browse_type=search_results&t-referrer_request_id=yRwD_FmDX_dh7Z91&t-referrer_search_query=topping%20d30pro&t-referrer_sort_by=popular

全部5000左右,未包喇叭墊或架,可平可貴,遲啲買都得,全部都有搖控控制音量,擺廳可以接駁埋電視機光纖輸出
1k冇咩選擇,s880db夠用
1.3-1.5k
個budget去到1.5到2.5有冇好介紹
想買對喇叭放廳,想問下a300同a300pro差唔差得遠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞