[音響撚]音響HIFI討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
電視機經光殲輸出通常可以96/24,部分可做到192/24 輸出,經HDMI就多數都得,如果電視機裝到KKBOX或者其他HiRes 串流音樂app,理論上CD音質冇問題

WXA50有Airplay,用iOS嘅話通過佢都可以得到CD音質,同有光纖輸入

The Fives有USB輸入解碼,達成192/24,可外接network streamer 或者電腦,同時有光纖輸入及eARC比電視機接駁,都可以做到CD 音質或以上

唔討論好聲與否,以WXA50+喇叭會多咗串流功能,價錢貴啲,配搭上靈活保留升級空間

The Fives平咗,1體化慳位,但冇串流功能,升級唔靈活,成套換

各有好處,睇邊種適合
想係房到用5.1睇戲
無線既我淨係搵到
KLIPSCH REFERENCE WIRELESS 5.1 HOME THEATER SYSTEM
不過唔知香港邊到有得買?
定係巴打們有其他更好選擇?
巴打好詳細 學到野 如果wxa50去喇叭既線材有冇推薦
買咗 zen dac v2
前面4.4勁多hiss 其他output就無
請問有冇方法解決
你耳機底 impedance 嘅話試下較 low gain 睇下會唔會好 d
有牌子唔算太貴,QED
收到曬多謝巴打指教
而家想試下個ipad版kkbox係咪support airplay,費事7左到時唔support
應該都係揀wxa50 平時就ipad kkbox airplay,加有時就tv經光纖做埋電視喇叭
如果喇叭貼後牆擺(離牆20cm左右),喇叭後面係咪應該放擴散板?
想請教一下,

我今年年初先入坑, 買左套5.1 (我以前從來冇任何玩音響經驗)

現有:
前置R3
中置R2c
(地方所限, 前中置冇用腳架,就咁放左係電視櫃面上)
後置就E301
AV AMP: 馬仔SR6015
SUB仔: sunfire hrs-12
線: 果時買左Set Belden 8471 喇叭線, 用哂佢黎連接AV AMP 同5隻喇叭
聽歌SOURCE: 我買左TIDAL, 聽佢既HI-RES, 但係只係用IPHONE 用AIRPLAY 連接AV AMP

我之前以為自己既要求唔係好高, 咁樣應該會滿足,
但係玩左大半年, 開始發現自己好似糟蹋左套設備咁, 開始想將兩隻前置R3 發揮得好D, 特別係聽歌方面,

睇過好多資料, 發覺好多野可以改
包括
- 喇叭既線
- 喇叭線既插
- 買多部2ch AV bypass amp
- 訊源
等等

想問下各位巴打, 如果想一步一步去改, 下一步應該做D咩野, 先會有最明顯既效果 (假如筆直10K左右)
倪匡談音響

做套餐特價

10000蚊買2CH合併式擴音機,Yamaha 上一代型號AS 1100仲有貨尾賣,list price out少少budget,cash價應該再平,可以試試啱唔啱口味

https://universal88.com/product2.php?id=5315

比多啲買新型號AS 1200
sor, 賣哂,買新型號啦 家陣送多個Austrian Audio Hi-X50耳機, 通利特價中都要980蚊

https://www.universal88.com/product2.php?id=8886
R3算容易推,但要推得好部amp要有返咁上下 10k amp可能好快又想要upgrade
認同

用得R3,不如儲多少少錢,買部好啲嘅2ch amp

例如:DENON PMA-110、Marantz 30n
我想問點樣判定到隻amp夠力推隻passive speaker? 例如我見隻amp係105watt/4ohms 55watt/8ohms. 咁隻passive最小阻抗係4ohms,兼容8ohms, 而recommand既amp功率係20-100watt, 係咪都係用4ohms來計,105watt理論上係完全食得曬?唔洗理8 ohms個part?
新手請教下

屋企新裝修
Sofa旁留咗位放重低音
但cfu用咗放電線喇叭線的膠管做入牆
依家我拉唔到條重低音線入膠管
連個線頭都入唔到,管口太幼

想問下
1. 有冇得插舊野,將重低音變無線?
2. 重低音線係咪統一size,一定係咁粗?
好似仲要睇埋靈敏度
85以下開始難推 85 以上易推
KEF 系列 有wireless kit 但應該只限KEF
好 唔該巴打 其實都係想知wxa 50推diamond 12.1有冇問題
呢度好似有巴打就係呢個組合
等佢答你,不過好似用12.0
新手想入坑,預算大概一萬,各位巴打有建議嗎

上網見到呢個組合,推介嗎?
冇問題,想再好啲加多少少改為Yamaha RN803
你永遠都唔會知

啲amp廠鐘意標得高啲又唔知係peak output定continuos,啲喇叭既抗阻又唔係恒定。。。

不過你買部貴過喇叭10倍既amp就應該實夠力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞