[音響撚]音響HIFI討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
google 話夠多音訊產品,唔再需要

https://www.kocpc.com.tw/archives/238714

電視機內建咗Android TV都幾年,但佢唔覺足夠,繼續出chromecast with google tv

chromecast audio其實反而冇重疊,便攜藍牙喇叭Active Speaker等等加咗佢變成有串流功能,佢唔出家陣比生果Airplay食晒市場,等如幫生果產品增加銷量

Belkin 都出咗 Airplay receiver, 貴到癲,售價成舊水美金,其他牌子包括就平一半
目前便攜式或者智能喇叭,都係Airplay多,sonos, b&o, denon home 系列等等,就得Sony嘅RA3000/5000用chromecast audio

chromecast audio可以傳送96/24 規格高過airplay, 但airplay receiver 第三方可以模擬,變成產品極多,生果反常唔封,以前iOS 8升9封鎖過,家陣可能諗通咗,airplay 傳送一定要生果產品,封鎖嚟把鬼,等你哋幫手增加產品銷路咪仲好

chromecast 冇得模擬,通訊協定一開始就搵硬件
新手想玩下串流藍芽
見隻bta30好似幾抵玩 入咗隻
想問下點樣駁pc比較好
我見原來usb係唔support LDAC OUTOUT
check過底板好似冇optical 同軸果啲port
主要用佢個TX mode?

BT TX Mode Input: USB, coaxial, and optical in;Output: Bluetooth transmission. Notices:--Under the mode of USB in and Bluetooth out, the volume knob cannot work, and the LDAC codec is not supported. Because under this mode, the audio signal is not transmitted through the CT5302 chip which controls the volume. While the Bluetooth chip itself does not have the function of volume adjustment, so the volume knob on the device will be invalid at this time. --IF it is connected to a Bluetooth receiving device, double click the PAIR button to switch Bluetooth codecs of the BTA30.

照咁講可以買呢個轉,或者淘佬搵吓

https://www.amazon.com/-/zh_TW/XU208-TOSLINK-SPDIF-DSD64-PCM192Khz/dp/B085XPRSGM/ref=mp_s_a_1_3?dchild=1&keywords=usb+to+optical+audio+adapter&qid=1629018633&sprefix=usb+to+o&sr=8-3

主要用發射mode
耳機用緊sony wh耳牛
我睇睇果個轉插, thanks
幫人買過部,RX mode都幾好㗎,我覺得佢抵玩過ifi zen blue, 美馬買711港紙左右
另外我爬文見到pc用kkbox仲未bypass到src
如果想聽Hi-res係咪得返tidal?
用藍牙玩唔到Hi Res喎,LDAC 都係叫接近CD音質,990kbps,要冇乜干擾先做到,660kbps會穩定啲

Apple Music咪Hi Res,iPhone 用支援Camera Kit嘅DAC就播到,tidal其實係有損格式嚟,佢嘅Master仲要特定硬件,即係MQA解碼先得

買部iPad 2千幾好過用PC,再平咪買部iPod touch 千零蚊,用耳筒嘅話配條jer仔幾嚿水就玩到
咁即係即使有高sampling rate都冇用
因為ldac得990kbps
咁我可能揀返hifi 16 bit果啲串流就夠
990kbps通常都lag,我用DAP開LDAC 990kbps接罪大XB43 藍牙喇叭喺屋企用都唔穩定,擺得越埋router越差,總之有Wifi,電子訊號之類,好難唔lag
有冇電腦喇叭推介,預算1千內
漫步者或者creative T系列揀,落腦場例如黃金有demo,唔係就美馬買對Presonus Eris E3.5, 港幣780免運費,冇得試聽要盲入
有frd用microlab B77BT都係1千內,點睇?
呢隻冇研究
唔好做傻事
請教各位巴打, 如果情況係電視光纖輸出俾DAC再出俾studio monitor,
得電視有遙控, 用遙控係咪都可以用黎控制音量?
估唔得。

我新買咗部3叔Q70A,同舊嘅罪大X9000E都駁咗光纖,係喇叭同光纖同時出聲,要將電視機喇叭音量撳到0,電視機搖控仍然只係控制內建喇叭

光纖輸出似係fixed,如果DAC同喇叭冇搖控,sofa起身較volume

thomann買嘅嗰類studio monitor,擺廳駁電視機最好DAC preamp combo有搖控,或者買powered speakers有搖控嘅,擺電腦檯有冇remote冇所謂,咁近
漫步者e25hd 同JBL CM202
無特別牌子情意結
主要打機,睇Netflix
鐘意base,$1000咁上下價位點揀好?定有其他推介
補充,電腦用
邊度仲有得買 而家用av amp airplay啲聲唔掂
兩個都冇USB輸入,打算用電腦soundcard lineout? 個人會建議加多少少買漫步者S880DB,會比jbl cm202好,藍牙有aptX,192/24 bit usb dac
冇得買鳥
我睇睇先,我主要諗住用光纖或3.5出算,音響我大廳有一套夠做,用wifi仲方便
S880DB打機base夠做?
唔算重低音,打機買漫步者啲2.1電腦喇叭會好啲,例如S350/360DB , S350DB價錢同S880DB差唔多,有超低音打機強好多,有光纖輸入,聽歌聲就880好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞