[音響撚]音響HIFI討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
elac幾錢?
冇睇開
Elac 入門有 AMT 的 Carina 243 標價9980,唔個可以㩒幾多呢?
elac大部份都係 被動喇叭,要配amp
書架平平地都要10k以上, 建議買二手
咁冇得比啦大佬
a80 3200蚊有齊amp有dac
好唔好係另一回事

between我下次換都想換fs vela 407
所以 adam夠比有突
以前好似係曾福琴行代理,已執笠變成冇代理
卒之見到生果Music嘅192/24 ALAC, eagles 經典專輯

生果好似release API比第三方,可惜播唔到

"The Apple Music API is a web service that lets you access information about the media found in the Apple Music Catalog and the user’s personal iCloud Music Library. "

https://developer.apple.com/documentation/applemusicapi
等Volumio同MoOde嘅iOS/MACOS developer 睇吓搞唔搞到支援Apple Music Hi Res,其實最簡單係生果將Airplay傳送限制解除就得
訂左部Marshall uxbridge 有無用家可以分享下
對focal xs book wireless用左幾年終於壞咗
有持續底噪高頻聲,排除左訊號源、電源問題,上網睇過唔少人有呢個問題,QC差到
,估計係箱內電源供應塊板有問題

但真係好鐘意呢對,個箱又啱擺枱面,求維修店推薦感激不盡
換咗佢吧啦,我覺得整返都晒藥費
曾經有對第一代非無線版,用兩年就壞,拆開嚟睇,夠膽死成粒 IC 爛鳩咗

巴打對嘢挨到今時今日已經好好
整電源應該唔貴掛...自己又冇示波器檢查...
換乜好完全冇IDEA
換乜係睇 budget , 有咩要求咁啦
我對 active 喇叭唔太熟, 其他巴打可以幫到手

除非巴打有 DAC, 建議換有解碼功能 + 無線功能喇叭
有冇主動式既推介, budget 2-3K
筆直7000樓下,放電腦枱地方淺窄
聽日出去搵人check下先,搞唔掂先MOD
近期有隻cp超高 wharfedale diamond 12?
powered speaker, kanto yu4冇usb 輸入,漫步者airpluse a80, 呢2款有搖控有藍牙aptX, Klipsch R-51PM 特價中連運費3100左右 https://www.amazon.com/-/zh_TW/Klipsch-R-51PM-電動柔性藍牙喇叭組-2-黑色/dp/B07FKCP7PZ/ref=sr_1_4?crid=2JCGSPGLG3DRJ&dchild=1&keywords=klipsch+speakers&qid=1624920862&sprefix=kli%2Caps%2C451&sr=8-4

冇搖控嘅所謂studio monitor嘅好多,隨便買presonus eris e3.5/4.5/5/5 XT,tannoy gold 5, KRK Rokit RP5 G4, JBL 305P mk2.....etc

除咗kanto同漫步者,好多冇得試或者唔知去邊喥試demo,要盲入

3000銀大概可以香港或網購買到嘅
去thomann 買eve audio sc203
Accuphase出咗新optional board DAC-60 https://www.accuphase.com/model/dac-60.html

睇日本零售價係88000日元,大概港紙6600左右
你去問吓呢間專整影音器材嘅 https://www.facebook.com/groups/305608602938853/

口碑幾好,天龍代理維修部搞唔掂搞2個月叫人托走嘅AV AMP,佢幾日就修理好
金仔代理算係咁,通電話似乎係佢自己開維修部,好多代理係外判出去,天龍就係,產品易壞兼過保後經常話修理唔到,呃鳩咗幾百蚊檢查費擺你個零月,維修中心機疊機幾行成米幾高,已經好多人屌哂老母,買行貨貴咗就係買售後服務,唔明日本廠家唔怕做壞招牌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞