[音響撚]音響HIFI討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
咁OK喎,配對Wharfedale Di 12.1或者Q仔3030i,連埋喇叭架/線之類皮鬆啲,適合環境鬥士
D320? 多數用黎睇戲 唔知聽歌岩唔岩?
眼盲睇錯 原來Q仔
Spotify hifi 重未有聲氣㗎
佢再搞耐啲人都轉哂會
想問ipad用ifi zen dac夠唔夠電,定都係要買火牛?
用緊genelec 8030c ,硬係覺得個低音差啲啲
有咩方法可能改善?建唔建議加subwoofer? (如有邊款?)

謝謝各位
另外想問 ifi zen dac 放電腦枱配咩喇叭好 (budget 2k-2.5k)
聽人聲同埋樂器多 , Thasks
用XLR嘅話,大概連運費2500左右,可以諗

https://www.thomann.de/intl/hk/krk_rp5_rokit_g3.htm

https://www.thomann.de/intl/hk/presonus_eris_e5.htm

但唔知邊喥有得試,要盲入

zen dac要另外買條ifi 4.4 to XLR https://ifi-audio.com/products/4-4mm-to-xlr-cable/ 先用到XLR 輸入

之前有巴打 ifi zen dac + Tannoy Glod 5, 都係用呢條, tannoy gold 5 冇貨

其他就係Kanto YU4 ,但會超過2500, YU美馬特價冇咗加收運費就唔係幾抵,不如買YU4

觀塘廣場有demo,友誠8樓都有
咁多間串流淨返佢 但佢應該最方便出到 又多過
而家咁多device 都有Spotify connect
如果生果解除Airplay傳送限制,更加多人轉會,Spotify就冇優勢,好多器材都有Airplay audio
其實Wi-Fi 已經無bandwidth 限制, 24/192 應該都無問題 好似DLNA 咁
跟住就鬥歌量
接收冇限制,本嚟就係類似DLNA嘅協議,係iDevice設置咗限制
新手想入坑,想問下呢個size係咪得iLoud MM夠做

如果再加部DAC,諗緊ifi zen dac定dac 63115,想問下兩部有咩分別同點揀好?
將d錢買headphone 算啦
闊度咁少,環境鬥士都難搞 建議買DAC+ headphone算

ifi zen dac + koss kph30i clear,可以有排聽
話說我擺電腦張枱,都唔夠擺喇叭,平時都係用mon內置喇叭,好差嗰啲,電腦睇戲先拎對罪大SBS XR-12出嚟,用藍牙,pair咗就立體聲
唔太想盲入
有諗過買呢set算鳩數
不過而家電腦冇喇叭用,又想買對聽得下歌嘅喇叭,所以先上嚟問吓
冇位嘅電腦檯,極端環境鬥士專用,美馬特價290~300一隻免運費,點都好過mon嘅內置喇叭 頂到13~14粒鐘

你呢個位mtm 唔會好聽

真係要入既就入 fostex 隻 pm0.3
對bass 唔太要求 係最好選擇黎
罪大SRS XB-12一對pair,立體聲,都好響吓 Spotify, 睇戲OK,以個價錢嚟講
咁去試YU4,2800~3000,用RCA接駁就得,觀塘廣場都幾多吓,audioengine同jbl就見到,可一次試試啱唔啱聽
Thx , 上price睇到YU4 統一都3780 係咪去到就唔同價?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞