[音響撚]音響HIFI討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
list price 標得高,英京網上賣呢個價,叫大舖

https://www.sk-hk.com/product/249168-Kanto+YU4+藍牙有源喇叭

觀塘廣場細舖嚟,2、3樓都有,睇啱拎幾張500蚊紙揚吓同老闆講真係有誠意,話唔埋木紋色收2700嗱我估㗎咋,睇你牙力
唔該巴打先
睇過mtm已經唔夠位
mm先夠
Fostex嗰隻size同mm差唔多
再研究吓先
edifier s880
有埋DAC
完勝fostex
sc203
星際有krk 試,不過風格上明顯唔岩樂器 人聲,低頻比較多
Klipsch R-41M有無師兄可以分享下,見amazon 計埋運費$1200唔洗。
咁好似唔太啱我
bose companion 20
好聲就未必好聲,不過放得落咁解
試兩個禮拜差唔多啦,外國啲home trial 都係畀你玩兩個禮拜
genelec 8020
去鴨記聯興可以試
ls50 wireless 2 好定 b&w 607 + powernode 好
想聽歌之餘可以連埋電視打機睇netflix

差唔多價錢建議邊個option 好d?
乜價錢差唔多咩? ls50 wireless 2 ~18.5k

kef用果喇叭係萬元級,應該會好過b&w 607
powenode 未必推得好 607
607要推得靚好難 用2萬同7萬既amp推都有大分別
駁電腦大概可以

有usb 輸入
1400~1500 有edifier s880db, 1800~2000+ 有 kanto yu2, audioengine a2+ wireless

觀塘廣場同腦場有得試

usb dac + actice speaker

ifi zen dac + presonus eris e3.5 https://www.amazon.com/-/zh_TW/E3-5-Presonus-Eris-E3-5-3-5-吋近場監聽音響/dp/B075QVMBT9/ref=sr_1_5?crid=1FCNMH88YD0KA&dchild=1&keywords=presonus+eris+e3.5&qid=1625185280&sprefix=presonus+%2Caps%2C491&sr=8-5

fiio k5pro + presonus eris e3.5

喇叭呎吋 深6.4 闊5.6 高8.3 英吋,好細對,聲未聽過要盲入,DAC就兩個都唔錯
聽日係觀塘試聽Yu4
感覺睇戲要駁埋subwoofer先夠
Yu6個價貴少少 但唔知分別有幾大?
見誠哥做特價 好似好抵屌
KRK 聽HIP HOP 同埋BAND SOUND 一流
睇戲加subwoofer會好好多

YU6低音能量多啲。但睇戲有超低音好啲。其實YU4 加個isoAcoustics iso-130, 整體清晰度同兩端伸展會大幅改善,midbass 可以少少震吓sofa, 收得快咗,2米內估計冇問題
Kanto YU/YU4/YU6都需要喇叭架,可以買原廠,電視櫃面或者電腦檯,isoAcoustics iso-130比YU/YU4啱啱fit size, iso-155就fit YU6,比原廠喇叭架好處係較到高度角度,唔好處係貴,美馬買免運費會平過香港

使用之後,聲音會顯著改善
見kkbox有得聽無損,想買部dac比adam t7
想問一萬蚊預算 可以點揀

有睇過teac nt 505
adi 2 dac
questyle twelve
hifi rose rs201

主要都係電腦出
咁買 WXA50+Yu Passive都係around$4200
貴YU6約莫三百(誠哥價)
出黎效果會比Yu6更好?
本身有部UD505駁電腦 但無Amp
驚加左subwoofer 會影響聽感 , 啲人成日都講2.0 聽過好過2.1
同埋換DAC 會唔會可以加強喇叭個低音呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞