[音響撚]音響HIFI討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
一般常見音響設備組成簡介

訊源: CD/SACD機,黑膠唱盤,電腦,Network Streamer,手提電話/平版,藍牙接收器,電視機。。等等
擴音機: 合併式擴音機,前級擴音機,後級擴音機,後級單聲道擴音機,其中又分膽機(電子管放大)及石機(晶體管放大)
喇叭: 被動喇叭及主動喇叭,後者喇叭箱體內建擴音器
解碼器: DAC (Digital Analog Converter), CAS (Computer as Source)、電視機通常會用到,主要將數碼訊號轉換為模擬訊號,然後由前級放大

玩HiFi豐儉由人,一千幾百到幾百萬幾千萬都得,最緊要係自己聽得開心玩得開心
話時話就快移民啲音響除咗攞去網上二手拍賣同埋R33之外有乜地方快趣可以放到
想請教一下同價位前後級同合拼機比,係咪前後級會比較好。比如 老麥MA12000 vs 老麥MC462 + 老麥膽前。上次聽完巴打講開始留意老麥,謝謝
而家 Rip Blu-ray機邊部性價比最高?
pioneer bdr-s12j-x?
二手音響鋪,最快,不過應該最低價
或者寄賣

你D器材如果係大路野R33應該都快放到既
我成set寄走
座地照寄
移民最頭痛係volt數唔岩, 但賣左再當地買既話好多日系機都貴香港好多
4000 budget屌soundbar定speaker 好
睇戲聽歌4:6
speaker暫時考慮marshall wonurn ii
接續上個post 講sc203,SC203係空間鬥士首選,3吋喇叭做到個好bass非常難得,仲要有AMT單元

睇下你有幾多位set,有位set都係買大d好
唔係打機睇戲,都唔洗太大低音,係唔知啱唔啱口味啫
無得試係硬傷,二手又小眾都滯,基本都要硬食

邊個巴打買咗,講下聽感先啦
我係用家
不過冇比較過同價位其他喇叭(同尺寸差唔多錢而家應該都係得iloud MTM同8010a做對手)
之前用開audio engine A2,買A2個時比較過當時其他差唔多大細同價位喇叭e.g. pm0.3,A2已經係最好聽,個bass出得去黎先,其他喇叭基本上冇乜bass(個時唔識Kanto呢d,見識少
幾年前音響響展見到sc203咁細對,好奇試下,先發現原來A2個bass係咁流,得個量,冇下潛。個時都係唔識AMT,只係聽sales 講AMT高音靚,買返黎聽先知真係冇呃我,延伸做得好好又通透
tone balance都係monitor 向,三頻平均加少少bass boost(聽講8010少d bass)
如果bass夠都好喎,我主要都係諗SC203同漫步者A80,有USB可以唔洗DAC
今年音響展睇下有無得試先
A80應該有得試,SC203就可能冇,好似冇再代理SC203
我個時係輝煌影音買
咁就麻煩,A80好多到都有得試
如果音響展無SC203,上網睇多D REVIEW,再決定盲唔盲入啦
講漏左,我一向冇用SC203個dac,一向用analog in
呢個都係一個變數
不過我估dac部份質素應該同A80差唔多,就係唔好有高其望

如果就咁睇單元同尺寸,我覺得A80會贏,所以睇你有幾多地方set喇叭
我張枱只係放到3吋喇叭,大小小都唔得,仲要坐得近,距離喇叭最多60 cm
電腦喇叭都係呢D距離,望到個MON都唔會離太遠
所以我先諗分家,普通喇叭聽歌都係太近
sc203 未聽過,唔評論
但A80, A100 聽過下, 真心麻麻地,唔值佢個價
唔通真係要加DAC
咁計埋無USB,5000內邊隻好?
其實我諗你照返原來3-4k budget加部$99 usd dac都得
https://m.thomann.de/gb/active_nearfield_monitors.html

自已睇價, 個人 Genelec=>adam (A系) /eve /jbl /yamaha/tannoy gold

大路野, 盲試都唔洗死
Marshall 人聲麻麻地
咁好多選擇,好多都budget內,但size同input真係要慢慢睇下先,THX
我覺得A80值
比個建議思路你.

budget . 檯台size許可下,.有大買大.
imput有xlr優先,
留少少買個~1k dac.
揀個高中音都好評既,
底音如果唔夠, 之後加返個subwoofer . 組2.1
可以兼打機,睇戲. 聽歌可選揀性關閉, 或開黎增強.

前題sub仔唔好太雞, 記得揀買有得較既

其實幾k喇叭, 未必咁完美滿足所有人, 所以額外加配件來改善係另一種玩法, 例如 dac. 電源,線材, sub等
edifier得鋁帶高音見得下人,
但一比 elac , adam氣動高音, 半球體 就唔係個皮.

所以同價位, 佢唔算底買,.只係佢做pr ,廣告比較多.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞