[音響撚]音響HIFI討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
可以考慮用roon, 應該最好用的介面之一
以前D機運算力弱,要加部機做DSP果D,無能力玩
而家好多機都自己搞得掂,轉玩月費又唔想玩

佢介面,FILE同streaming整合,聲,各樣都係好既
但有得揀想輕鬆D,唔想搞得太複雜
用Roon integrate埋Tidal 好方便
可以un-merge佢地
同如果tidal add咗啲拼音名嘅歌入roon
我自己就edit番album名同歌名做中文名
雖然好煩但整完就會方便番自己
自學新手好多嘢想問

屋企有部onkyo TX NR686 上youtube亂學而家係一邊香蕉頭插喇叭另一邊裸接去部onkyo 然後就會用hdmi插電視同電腦睇下戲聽下歌咁 但唔知點解好似覺得啲聲硬係唔夠清唔夠靚咁 係咪喇叭問題

想問下大家有冇咩建議點搞好 有咩喇叭可以啱我換
AV AMP用緊乜嘢喇叭?

thanks 巴打

係咪要用埋你買果塊布先得, 諗著用舊布睇下點
屌 可以改佢D名嫁咩
有無得批量改
估唔使。毛巾都得,我只係唔夠免運費買埋
美森 油類都可運
但食物類乾貨都唔得
睇GROUP D人話一枝有排用, 唔洗成日搽
Old English嗰隻效果真係幾好,浴室洗手盤下面木門,本嚟啞哂色,水氣搞到發霉咁,搽完回復原狀,對喇叭用完玫瑰木有番光澤,油潤,但表面唔油嘅

我諗Howard 嗰隻都得,正路冇幾大分別
依家聽緊Rotel CD14 + Marantz 6006 + KEF Q100
嚟緊搬屋想全套upgrade, 想問下以下組合好唔好?
Pioneer PD-70AE + McIntosh MA7200 + Sonus Faber Sonetto 5

利申:
1. Yamaha CD盤聲底唔啱我
2. 聽過AVM + B&W804 D3好啱我,但超budget
3. 好難係音響舖真係AB test咁試,始終每個代理入唔同牌子
McIntosh + Sonus Faber 官配嚟啦,唔會差既
個人對Pioneer 碟機麻麻地,建議你試多幾款

McIntosh + Sonus Faber既聲底同B&W差好遠喎
你橫掂AMP+喇叭一齊換,直接用你budget問鋪頭介紹啦
B&W好似AV LIFE都有得試,704 S2/其他試下鍾意咩聲囉
樓主你個組合成十皮野,認真上去二奶度試吓啱唔啱自己好過係度問
可以架
Right click 跟著 Edit
入面有一part 係可以改名

批量好似冇
問題係舖頭只會介紹佢有賣既牌子,有點煩惱
AV life好多都唔齊,不過佢有burmester部正嘢係度
二奶好似冇賣b&w?
國際影音有b&w 804,冇金仔老麥,可以試試夾Luxman 509X,正路金仔E480推得掂804,咁509X都冇問題,只係睇啱唔啱口味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞