[音響撚]音響HIFI討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我用hdmi入對喇叭,睇電視同Netflix都覺得人聲細。比起用soundbar差啲,我soundbar係LG SN11 7.1.4 Atmos
有無用過 genelec 8030 嘅巴打加過subwoofer , 見到有7040 , 7050
見網上都好多都係講 8020+ 7040 , 因為香港啲屋細 8030+7040 係咪都可以?
但係官網都係講緊 7050 配 8030

https://pttdigits.com/Audiophile/1PZ4IMe_
接法1 : 類比輸入7040A,經過7040A處理,7040A再輸出給8020D
接法2 : 環擴的主聲道輸出給8020D,環擴的重低音輸出給7040A
其實依兩隻接法,有無話邊隻好啲?
其實我一直覺得呢啲開YouTube 開箱 錄音聽唔到咩…
當然唔會聽到乜,只係有個印象感覺,我幾乎肯定Yamaha AS801絕對推得掂B&W 60X,力水一定夠,啱唔啱聽就每個人唔同
As801 好似rms 100W
應該問題不大
6千幾 絕對比其他抵玩一大截
7040 50都可以,冇限制,睇錢同地方做人
接法我諗你都冇環擴,跟1就可以
殘體link ,慎入
https://www.chiphell.com/thread-1787486-1-1.html

間房100呎左右,驚個subwoofer 太大會有駐波問題
唔使咁貴,list price 5千 https://universal88.com/product2.php?id=5316
唔該你,我出去ssp搵兩位師傅睇過都話整唔到,試埋呢間先
mark低待試
咁買7040a,再較較個衰減應該係冇問題
新手窮撚一問, 用里數換左egg duo 返黎,想加舊低音,有邊款推介? 千零蚊到budget
7k 放廳 藍牙kkbox聽歌同埋用來做電視喇叭 暫時諗住yu6加sub8
有冇巴打有推介 地方唔係問題 會唔會買soundbar好d
用sonos直接support kkbox,唔洗藍芽啦
無,賣左佢再upgrade
1. 聽藍芽就無謂買靚野

2. 7k有大買大,連dac既可以買A300,無dac既可以試下kali in-8
fostex submini2
不過唔加好過加,遲下聽厭左賣左佢,用呢筆錢升級好過
我本身諗住住當電腦喇叭ja, 但發覺冇咩bass, 後悔換左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞