[Switch/WiiU][Zelda] 薩爾達傳說:荒野之息 討論區 (9)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
1.劇透討論(同劇情內容有關嘅討論/Screencap)請用粉色細字&post圖link

2.此遊戲為ARPG,需閱讀對話及系統信息,唔係實卡關

3.發問前睇下Q&A先
Q: 有無得隨時轉英/日文?
A: 有,入Switch setting轉語言就得

Q: 一開始拎完地圖要做乜?
A: 解附近嗰四個神社(Shrine)

Q: 雪山點上?
A: 手持火把/整+食防寒食物(煮過嘅Spicy Peppers)/著防寒裝

Q: 點拎防寒裝?
A: 三種方法:
1)去Great Plateau南面呀伯間屋有個食譜,跟住黎煮俾佢食就得
2)拎完飛行器去Great Plateau南面呀伯間屋
3)上雪山頂位揾呀伯

Q: 點煮野食?
A: 有啲火堆上面有個爐, hold住食材行埋去撳A就有得煮

Q: 解完任去邊揾呀伯?
A: 四個Shrine交叉點

Q: 做完XXX唔知點好
A: 周圍行下實有野做 依隻game係真係open world 無限你一定要做乜唔做乜

Q: 點解入唔到沙漠城
A: 因為你有J

Q: 點睇進度?
A: 爆機後地圖左下角

Q: 爆完機仲有無得繼續玩?
A: 有, 會load返打final boss前個save, 個save file會多粒星

Q: 點睇玩左幾多個鐘?
A: 入Switch主頁click自己個icon可以睇到自己各遊戲遊玩時間
(第一次開隻game 10日之後先會出現, 個時間係round down去最近嘅5小時)

Q: 點採礦?
A: 用hammer '攻擊'佢/ 用炸彈炸佢(注意啲礦石會飛到周圍都係)

Q: 血月除左怪重生仲有乜特別?
A: 當晚煮野食會有bonus效果

Tips:
1)唔慣用X跳可以入setting轉用B跳
2)解迷卡關時不妨諗下自己有咩能力同埋睇下一入去個牌有咩提示
3)冰能力除左結冰仲可以解冰
4)善用地圖個貼紙功能mark低邊度有特別素材/礦之類
5)拎到相機後見到乜都影下儲圖鑑+可以用sensor搵野
6)Guardian啲炮可以盾ZL+A反射
7)唔夠打咪Skip住先囉
8)如果唔知個道具/材料有咩用可以留意下佢嘅description
9)更新v1.2.0後可以入game setting轉語音語言
使用Zelda系列Amiibo可換取相應道具

使用其他Amiibo可以換取食材

Amiibo一覽
http://www.nintendo.com.hk/amiibo/
借個位嚟唔該
收switch zelda 350蚊
東鐵沿線交收
tg:t.me/tim23021
借個位嚟唔該
東鐵沿線交收

未開完post呀
借個位嚟唔該
東鐵沿線交收

未開完post呀

放game出面咪有post
借個位嚟唔該
東鐵沿線交收

未開完post呀

放game出面咪有post

佢收

佢收

呢塊板究竟有咩用
lm
玩咗無耐,去緊雪山發現要用火把,但我好似扔咗
想問下可以點整?
想問下可以點整?

利申:啱啱過完第三個廟,上網睇話可以用wood,但我hold 完放落堆火度佢就變營火,行埋去又只得sit 無其他嘢揀
想問下可以點整?

利申:啱啱過完第三個廟,上網睇話可以用wood,但我hold 完放落堆火度佢就變營火,行埋去又只得sit 無其他嘢揀

無嘢了,見到附近有boko,埋去打完就執到
lm
啱啱重新玩過 好爽
Game入面部相機有無得抽啲相出黎?
去到一個地方好黑好靚好想自拍
golden bow 除左沙城同洞坑兩把外 仲有冇方法再拎
想用黎射好拎遠既氣球
想問下可以點整?

或者你傳返去 一開始出黎果度,去返最初見阿伯個營火果度有火把
想問下可以點整?

或者你傳返去 一開始出黎果度,去返最初見阿伯個營火果度有火把

我就係一開始拎完之後扔咗
終於打哂4神獸
感覺火同鳥既迷宮較易解
唔知係岩自己定玩耐左

佢收

回憶睇完仲有無得再睇
要爆機?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞