[Switch/WiiU][Zelda] 薩爾達傳說:荒野之息 討論區 (5)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
1.此遊戲為ARPG,需閱讀對話及系統信息,以便解迷
2.劇透討論請用粉色細字

Q: 有無得隨時轉英/日文?
A: 有,入Switch setting轉語言就得

Q: 一開始拎完地圖要做乜?
A: 解附近嗰四個神社(Shrine)

Q: 雪山點上?
A: 手持火把/整+食防寒食物(煮過嘅Spicy Peppers)/著防寒裝

Q: 點拎防寒裝?
A: 三種方法:
1)去Great Plateau南面呀伯間屋有個食譜,跟住黎煮俾佢食就得
2)拎完飛行器去Great Plateau南面呀伯間屋
3)上雪山頂位揾呀伯

Q: 點煮野食?
A: 有啲火堆上面有個爐, hold住食材行埋去撳A就有得煮

Q: 解完任去邊揾呀伯?
A: 四個Shrine交叉點

Q: 做完XXX唔知點好
A: 周圍行下實有野做 依隻game係真係open world 無限你一定要做乜唔做乜

Q: 點解入唔到沙漠城
A: 因為你有J

Tips:
1)唔慣用X跳可以入setting轉用B跳
2)解迷卡關時不坊諗下自己有咩能力同埋睇下一入去個牌有咩提示
3)冰能力除左結冰仲可以解冰
4)善用地圖個貼紙功能mark低邊度有特別素材/礦之類
5)拎到相機後見到乜都影下儲圖鑑+可以用sensor搵野
6)Guardian啲炮可以盾ZL+A反射
7)唔夠打咪Skip住先囉

評分:
平均分97 (@2017.3.19)
http://www.metacritic.com/game/switch/the-legend-of-zelda-breath-of-the-wild

DLC:

舊post:
https://lihkg.com/thread/138930/page/1
https://lihkg.com/thread/145768/page/1
https://lihkg.com/thread/153293/page/1
https://lihkg.com/thread/162029/page/1
想入沙漠城 點先可以切J

唔切都有其他方法掛
留名睇文盲待屌
隻game真係正 之前幾個位卡咗 去睇攻略,發現其實花多少少時間、細心啲都會解到,之後就堅持唔睇攻略
解謎game要咁玩先正

呢隻game既精髓
睇返上個post高速過關條片 背殺好似扣好多喎
睇返上個post高速過關條片 背殺好似扣好多喎

YES
隻game真係正 之前幾個位卡咗 去睇攻略,發現其實花多少少時間、細心啲都會解到,之後就堅持唔睇攻略
解謎game要咁玩先正

呢隻game既精髓

所以點解啲人問問題我多數都唔會答
大家好,兩個問題

點樣可以練到跳避&盾反?

藥水可以點溝出黎?
之前都係屎忽撞棍撞出黎
頭先玩到解迷要旭個盤 等粒珠順住行去凹位度
玩得興奮得濟 成個grip 一野掟左落檣 花左
大家好,兩個問題

藥水可以點溝出黎?
之前都係屎忽撞棍撞出黎

首先要lz lock住怪
大家好,兩個問題

藥水可以點溝出黎?
之前都係屎忽撞棍撞出黎

我有lock
但係掌握個時間未夠好
大家好,兩個問題

藥水可以點溝出黎?
之前都係屎忽撞棍撞出黎

我有lock
但係掌握個時間未夠好

按實lz搵怪練,練得多就捉到timing
大家好,兩個問題

藥水可以點溝出黎?
之前都係屎忽撞棍撞出黎

我有lock
但係掌握個時間未夠好

按實lz搵怪練,練得多就捉到timing

我到打爆左最後BOSS都唔識COUNTER...
不過要識盾反...如果唔係好難入城堡
北冰山 化石以北 個sensor係咁響
但搵呵到祠
有無特別任務?
或提示
大家好,兩個問題

藥水可以點溝出黎?
之前都係屎忽撞棍撞出黎

去忍者村上面個祠堂受訓啦

學唔識你會出唔返黎
但搵呵到祠
有無特別任務?
或提示

無圖好難話你知

不過如果你搵唔到
多數都係因為你無跟個任務去做

唔係話唔跟就一定搵唔到
但如果你有跟,你會見到入洞口既線索
但搵呵到祠
有無特別任務?
或提示

無圖好難話你知

不過如果你搵唔到
多數都係因為你無跟個任務去做

唔係話唔跟就一定搵唔到
但如果你有跟,你會見到入洞口既線索

應該唔係化石任務,其他任務我未接
大家好,兩個問題

藥水可以點溝出黎?
之前都係屎忽撞棍撞出黎

去忍者村上面個祠堂受訓啦

學唔識你會出唔返黎

我過左,但係未熟練
依家玩緊水
又係神廟野 有個迷宮 要整個波出黎 條野唔夠長喎

試下

只可以講,一定整到,寶箱都到
唔用任何道具
好鬼搞鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞