[Switch/WiiU][Zelda] 薩爾達傳說:荒野之息 討論區 (9)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
希望下集做返傳統形式

我都想

其實我覺得有啲無聊 open world變成為左搵齊120個祠同啲黃金屎
主線差隻火神獸 6x個祠 打埋應該直接去打城就算
打爆就end game

我覺得以前故事性強好多
迷宮又係以前有心思好多
場景設計都係以前靚好多
我仲係覺得openworld game得Rockstar handle到

witcher fallout心諗:__ __ __

BOTW遊戲性比GTAV有過之而無不及

你要當佢系列作咁睇,咁BOTW一定係系列之中最差,因為超過一半既Zelda公式都冇左
我覺得佢肯放低一半以上既作品公式整BOTW出黎
預左舊玩家會覺得冇以前種味道
但如果佢一直都跟住以前條路黎行
只會同Wii U一樣一齊死係條舊路到

所以請拎BOTW當獨立作品咁睇
外國甚至講緊BOTW重新define Open World遊戲
咁之後就單純睇你鍾唔鍾意沙盒遊戲,依樣野就唔關隻game事

利申:非任記fans

就係叫好叫座先令人擔心會唔會出返以前果種zelda

我係舊薩爾達嘅Fans
尤其係A Link Between Worlds
我覺得BOTW同舊薩爾達雖然係同一個品牌
不過實質係兩種唔同嘅嘢
傳統薩爾達模式/打法依然做得好出色/強勢
BOTW係試圖打出另一片天嘅試金石
我唔覺得老任現在會放棄依然做得出色/之前打返嚟嘅傳統薩爾達嘅領土

我係今次第一次接觸zelda
想問其實大家講既傳統模式係指d 咩?
因為有3ds..所以玩完botw 可能會考慮買返舊作玩下
其實我個人鐘意NDS 果幾隻多啲

用枝筆篤篤篤 3ds 果啲我無咩興趣

我都想

其實我覺得有啲無聊 open world變成為左搵齊120個祠同啲黃金屎
主線差隻火神獸 6x個祠 打埋應該直接去打城就算
打爆就end game

我覺得以前故事性強好多
迷宮又係以前有心思好多
場景設計都係以前靚好多
我仲係覺得openworld game得Rockstar handle到

witcher fallout心諗:__ __ __

BOTW遊戲性比GTAV有過之而無不及

你要當佢系列作咁睇,咁BOTW一定係系列之中最差,因為超過一半既Zelda公式都冇左
我覺得佢肯放低一半以上既作品公式整BOTW出黎
預左舊玩家會覺得冇以前種味道
但如果佢一直都跟住以前條路黎行
只會同Wii U一樣一齊死係條舊路到

所以請拎BOTW當獨立作品咁睇
外國甚至講緊BOTW重新define Open World遊戲
咁之後就單純睇你鍾唔鍾意沙盒遊戲,依樣野就唔關隻game事

利申:非任記fans

就係叫好叫座先令人擔心會唔會出返以前果種zelda

我係舊薩爾達嘅Fans
尤其係A Link Between Worlds
我覺得BOTW同舊薩爾達雖然係同一個品牌
不過實質係兩種唔同嘅嘢
傳統薩爾達模式/打法依然做得好出色/強勢
BOTW係試圖打出另一片天嘅試金石
我唔覺得老任現在會放棄依然做得出色/之前打返嚟嘅傳統薩爾達嘅領土

線性故事
成日會有咁多人唔鋸開放世界故事編排既原因係
是但一個傳統玩家自己FF執執個故都可以收官方版本皮
好似係
子彈時間 係咪要劈落黎呢方向 反方向跳先出到?除左個shrine訓練 我實戰未成功過
點樣先至可以反得正d
我已經向住隻guardian嚟反
但反完都係周圍飛
同埋反完即爛盾係咪即係反得唔啱

咁即係反唔到

再學唔識真係唔洗打落去

買古代盾

應該未玩到咁遠
唔知邊度有得買
周圍探索開哂d塔先

唔識盾反,可以鎖,射眼,斷腳,馬撞
好多方法

暫時射眼
453粒黃金屎啦
點樣先至可以反得正d
但反完都係周圍飛

咁即係反唔到

再學唔識真係唔洗打落去

買古代盾

應該未玩到咁遠
唔知邊度有得買
周圍探索開哂d塔先

好多方法

暫時射眼

搵鐡箱撞Q死佢
點樣先至可以反得正d
但反完都係周圍飛

咁即係反唔到

再學唔識真係唔洗打落去

買古代盾

應該未玩到咁遠
唔知邊度有得買
周圍探索開哂d塔先

好多方法

仲未識騎馬打人
想問下去邊度註冊隻馬?係唔係只可以註冊一隻?註完吹口哨佢就會自己過嚟?
無人答嘅話我聽日自己google 啦

去馬房 最多5隻 係
453粒黃金屎啦

我都600啦!!邁向目標前進!
但另外想問下, 有巴打話紅月煮野食會有double效果....
但我係紅月時煮咗5條香蕉, 攻擊力都係維持4:10? 點解嘅
我由9:00 PM, 11:55PM, 12:10PM 3個時間試曬都冇反應
點樣先至可以反得正d
但反完都係周圍飛

咁即係反唔到

再學唔識真係唔洗打落去

買古代盾

應該未玩到咁遠
唔知邊度有得買
周圍探索開哂d塔先

我今日都諗住開哂塔先
但開咗2個之後發現1個要一口氣上一個要避laser 放棄咗去打廟算

中間個個?
我第二個地圖就開佢,搵座高山飛上去
啲laser 只要上到停頓位遮到佢就唔射你

等我今晚睇睇先
其實小心啲睇定條路都無話上唔到嘅,不過果陣覺得難所以放棄咗

點解攻擊力up大係+得個14但普通加攻會係+15

咁即係反唔到

再學唔識真係唔洗打落去

買古代盾

應該未玩到咁遠
唔知邊度有得買
周圍探索開哂d塔先

好多方法

仲未識騎馬打人
想問下去邊度註冊隻馬?係唔係只可以註冊一隻?註完吹口哨佢就會自己過嚟?

去馬房 最多5隻 係

馬房我同啲人傾過哂都唔見話要註冊
註冊咗隻馬咁可唔可以del 的?

咁即係反唔到

再學唔識真係唔洗打落去

買古代盾

應該未玩到咁遠
唔知邊度有得買
周圍探索開哂d塔先

好多方法

仲未識騎馬打人

去馬房 最多5隻 係

櫃臺果位 可以

咁即係反唔到

再學唔識真係唔洗打落去

買古代盾

應該未玩到咁遠
唔知邊度有得買
周圍探索開哂d塔先

好多方法

仲未識騎馬打人

去馬房 最多5隻 係

騎住隻馬同佢講野

多d留意下d 人講野啦, 唔係你後面會卡得好辛苦

咁即係反唔到

再學唔識真係唔洗打落去

買古代盾

應該未玩到咁遠
唔知邊度有得買
周圍探索開哂d塔先

我今日都諗住開哂塔先
但開咗2個之後發現1個要一口氣上一個要避laser 放棄咗去打廟算

中間個個?
我第二個地圖就開佢,搵座高山飛上去
啲laser 只要上到停頓位遮到佢就唔射你

等我今晚睇睇先
其實小心啲睇定條路都無話上唔到嘅,不過果陣覺得難所以放棄咗

下面果兩隻guardian隔離都有野擋
你可以企到好近射佢隻眼
射唔切即刻移兩步哩埋先
尋晚輕鬆上塔
453粒黃金屎啦

我都600啦!!邁向目標前進!
但另外想問下, 有巴打話紅月煮野食會有double效果....
但我係紅月時煮咗5條香蕉, 攻擊力都係維持4:10? 點解嘅
我由9:00 PM, 11:55PM, 12:10PM 3個時間試曬都冇反應

會唔會係加左其他bonus?

When you cook during the blood moon, you’ll hear a special sound at the end of the process, indicating you’re about to get an extra cooking bonus. The bonus will be a random selection of one of the following:

.Buff / status effect lasts five more minutes
.One additional yellow heart
.Three extra hearts
.Buff increased by +1 (i.e., level 2 heat resistance instead of level 1)
.Increased stamina (40 percent or two-fifths of the stamina wheel)

咁即係反唔到

再學唔識真係唔洗打落去

買古代盾

應該未玩到咁遠
唔知邊度有得買
周圍探索開哂d塔先

好多方法

仲未識騎馬打人

去馬房 最多5隻 係

騎住隻馬同佢講野

多d留意下d 人講野啦, 唔係你後面會卡得好辛苦

好多人問野都係唔睇劇情.. 飛哂D字 跟住走上黎問 咁有咩意思
有沒人 手提模式 會 一邊差電一邊玩?

唔驚 電池續航力變得更差咩?

本身部機就無續航力

認真答 你tv mode咪又係長插電

本身部機就無續航力

所以我唔玩嗰陣會抆dock熄機

本身部機就無續航力

所以我唔玩嗰陣會抆dock熄機

依家大部份電子產品都識滿電自斷

傳統薩爾達係每個迷宮既複雜程度都類似四神獸既規模,
同埋你未打A神殿係去唔到/打唔到B神殿,因為每個神殿會有樣「道具」拎,
你要靠住拎到既道具先可以開闢新既地方。

咁上下

傳統薩爾達係每個迷宮既複雜程度都類似四神獸既規模,
同埋你未打A神殿係去唔到/打唔到B神殿,因為每個神殿會有樣「道具」拎,
你要靠住拎到既道具先可以開闢新既地方。

咁上下

仲有七小時既教學關卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞