[真人真事] 我既初戀係高登 (續)

1001 回覆
63 Like 6 Dislike
其實ricky黎到呢度係咪已經有心想飛起呀妍
佢已經攞到佢想要嘅野蝦條

當時我都想知

咁而家嘅你又點睇

唔重要
都過左去

Wow
識咁諗 叻女
你要堅強呀呀妍
唔好俾ricky 條仆街傷你心呀

有力喊不如用念力屌死佢好過
宜家只係平常心等睇佢仆街
一日就追到live了
一路睇都一路諗番發生喺自己身上嘅事
好有同感

射射你
唔知係邊一段有同感
但都唔係好既感覺

其實係好多個位都有同感

咁大家既經歷都差唔多

唔知你有冇咁嘅應覺
就係每經歷多一次呢啲傷痛
下一次都會比上一次更難踏出嗰一步

所以宜家習慣左一個人

唉 諗番都覺得好攰

攰㗎
不過就嚟寫完
之後就唔會再諗

當時我都想知

咁而家嘅你又點睇

唔重要
都過左去

Wow
識咁諗 叻女
你要堅強呀呀妍

啱呀
但聽你講好似跟住落黎先係戲玉
呀yan!?
[quote完左佢兩個應該都鬆口氣啦
就嚟到我最唔想面對個part[/quote]

慢慢寫 要回憶起啲唔想面對嘅往事真係要好大勇氣

當時我都想知

咁而家嘅你又點睇

唔重要
都過左去

Wow
識咁諗 叻女
你要堅強呀呀妍

啱呀
但聽你講好似跟住落黎先係戲玉
呀yan!?

係掛
正如我之前講
都係呢排先搞清楚成件事
完左佢兩個應該都鬆口氣啦
就嚟到我最唔想面對個part

我會努力
終於都要完Ricky
Send出去之後,我反而更加訓唔著,好驚佢隨時會覆我而我會miss左,就好似頭先我一直留係原地咁等佢,怕佢會搵唔到我。

但如果真心搵一個人,就算我匿埋係邊佢都會搵到。

我攞住部電話等等下,就訓著左。

第朝我醒左第一件事即刻睇有無msg,打開chat room,只係見到「已讀」兩個字,我一怒之下將成個LINE delete左,Whatsapp都熄左Last seen同已讀既功能。

連我自己都唔知幾時開始咁在意Ricky,只係一個已讀不回已經改變我平時唔會在意既事。

不過道歉已經係我既底線,佢唔再搵我既話我都唔會求佢去理我。

由佢著緊你多過你著緊佢 變成得你一個在乎
以為唔再係一個人 其實始終都得啊妍自己一個

Send出去之後,我反而更加訓唔著,好驚佢隨時會覆我而我會miss左,就好似頭先我一直留係原地咁等佢,怕佢會搵唔到我。

但如果真心搵一個人,就算我匿埋係邊佢都會搵到。

我攞住部電話等等下,就訓著左。

第朝我醒左第一件事即刻睇有無msg,打開chat room,只係見到「已讀」兩個字,我一怒之下將成個LINE delete左,Whatsapp都熄左Last seen同已讀既功能。

連我自己都唔知幾時開始咁在意Ricky,只係一個已讀不回已經改變我平時唔會在意既事。

不過道歉已經係我既底線,佢唔再搵我既話我都唔會求佢去理我。

由佢著緊你多過你著緊佢 變成得你一個在乎
以為唔再係一個人 其實始終都得啊妍自己一個

所以野都變得好突然

我會努力
終於都要完Ricky

人渣ricky
芝士腸都學人呃蝦條
又俾佢呃到
一日就追到live了
好有同感

射射你
唔知係邊一段有同感
但都唔係好既感覺

其實係好多個位都有同感

咁大家既經歷都差唔多

唔知你有冇咁嘅應覺

所以宜家習慣左一個人

唉 諗番都覺得好攰

攰㗎
不過就嚟寫完
之後就唔會再諗

就當好好紀錄完收起佢
一日追到呢度
個心跟住呀妍上上落落咁
睇完最新一篇 好心痛
不過我都明為左自己中意嘅人
真係可以做到好卑微

自己仆心仆命為左佢,盡哂自己努力,甚至超越自己能力範圍內咁為佢,犧牲呢樣嗰樣。
最後得到嘅係佢唔識珍惜,覺得理所當然並唔係最hurt,而家佢一直都覺得你冇為過佢

係 做到啲人都問 咁樣真係值得咩
但佢覺得理所當然

當時我都想知

咁而家嘅你又點睇

唔重要
都過左去

Wow
識咁諗 叻女
你要堅強呀呀妍

幫你用念力屌佢
真係好仆街

我會努力
終於都要完Ricky

人渣ricky
芝士腸都學人呃蝦條
又俾佢呃到

最慘係我一開始以為佢係正常
一日就追到live了
好有同感

射射你
唔知係邊一段有同感
但都唔係好既感覺

其實係好多個位都有同感

咁大家既經歷都差唔多

唔知你有冇咁嘅應覺

所以宜家習慣左一個人

唉 諗番都覺得好攰

攰㗎
不過就嚟寫完
之後就唔會再諗

就當好好紀錄完收起佢

唔會再睇返應該
一日追到呢度
個心跟住呀妍上上落落咁

多謝你呀
我怕連住睇會銜接唔多
睇完最新一篇 好心痛
不過我都明為左自己中意嘅人
真係可以做到好卑微

自己仆心仆命為左佢,盡哂自己努力,甚至超越自己能力範圍內咁為佢,犧牲呢樣嗰樣。
最後得到嘅係佢唔識珍惜,覺得理所當然並唔係最hurt,而家佢一直都覺得你冇為過佢

係 做到啲人都問 咁樣真係值得咩
但佢覺得理所當然

希望下一個會珍惜
我唔會因為怕受傷而選擇做付出少啲個個
希望咁諗係無錯

當時我都想知

咁而家嘅你又點睇

唔重要
都過左去

Wow
識咁諗 叻女
你要堅強呀呀妍

幫你用念力屌佢
真係好仆街

好多謝你
我記得當年有個朋友同我講
如果我可以比我科中文合格可以比你就好
咁你就可以入U
我聽到之後喊到收唔到聲
一日追到呢度
個心跟住呀妍上上落落咁

多謝你呀
我怕連住睇會銜接唔多

其實都好緊湊 因為一次過睇曬
呢頭sad完高登仔果頭就到條芝士腸
過去既呀妍真係好傻仔
一星期,我地足足冷戰左一個星期。

如果個原因係因為我地唔夠時間見面既話,不如就冷靜下分開一陣先,等佢做完晒所以野,過左最忙既時期再一齊返咪可以變返以前咁囉,我諗通之後就send個msg比Ricky。

我:「既然宜家大家都忙,不如分開下,等大家忙完再見面。」

今次過左幾分鐘就有msg。

Ricky:「好,咁大家分開下。你都試下約下其他人。」

我一收到個msg就cap左比呀寧睇,我好緊張怕Ricky誤會左我既意思以為我想分手,而呀寧就話咁咪試下襯呢個機會約下其他人出嚟囉。

於是,我約左呀寧出嚟...慶祝暫時既單身

我揀左間近我地附近酒店既吧,咁岩我有個舊同事manager叔叔(我原本FF中既高登仔覺得佢地差唔多樣個個)過左去個到做,之前我係度幫過佢手炒幾日散,個感覺靜啲可以傾下計,順便叫佢整杯勁既比我醉一醉。

「抽刀斷水水更流,舉杯消愁愁更愁。」Manager叔叔擺低三杯shot,我地一人一片檸檬,再加啲鹽係手背。

「唔係醉翁之意不在酒,舉杯消愁愁更愁咩?」我好認真咁問。

「幾有創意㗎喎你又,是撚但啦飲啦。」我地三個同步舉杯,奶走手背啲鹽再含住塊檸檬,個種又拿喉又咸又酸既感覺,幾過癮。

「乜你咁無誠意㗎你倒杯vodka就算,睇小我呀宜家。」

「我擔心你陣間比唔知邊個執走左咋。」

「哎呀我醉啦~」我趴左係枱,manager叔叔走過嚟講大大力meet我塊面叫我得閒過嚟炒散陪下佢,然後行開左。

「其實...我醉左上Ricky屋企個晚都醉唔晒㗎...」我伏係枱望住呀寧講。

「只不過我無諗過佢會話鐘意我想同我一齊啫嘛。如果個晚我無上去,或者就唔會有今日咁頹既我再出現。」

「但無Ricky你可能仲同緊高登仔糾纏落去喎。」呀寧講。

「都岩,雖然我都唔知宜家係咪仲衰過之前。」呢一笑,我腦入面只係諗到同高登仔最開心既回憶由心而發咁笑。

傾傾下原來時候都唔早,我送左呀寧上車之後,自己一個發呆咁坐左係巴士站既欄杆到,成個MK咁款。

「喂小黑做咩深謀遠慮咁款呀?」

「無呀,Ryan大佬,等車咋嘛。」

Ryan係隔離意大利餐廳既呀頭,由第一日我去做就好睇住我,仲成日叫我打貓;佢又係肥肥地高大既身型,感覺好似個大哥哥,不過就口花左啲,成日撩我傾計。

「你等緊咩車呀?」

「返我屋企㗎車囉。」

「我都係喎。」

「你又知我住邊。」

「你個manager叔叔講既。」

屌,呢頭話驚我比人執個頭又周圍同人講我住邊。

咁岩有車,Ryan係後面真係跟左我上車。

「唔好玩啦你都唔係住呢頭。」

「係呀,我住左係你個心到。」

「老套到死,我有...」我講講下停左係到,唔記得左我已經係單身,唔再有男朋友。

「係咪我講錯啲咩呀?」

「無,無事呀。」

我地一直傾到落車,我堅持唔比佢送到我屋企樓下,送完佢上車之後先自己返上去。

如果個原因係因為我地唔夠時間見面既話,不如就冷靜下分開一陣先,等佢做完晒所以野,過左最忙既時期再一齊返咪可以變返以前咁囉,我諗通之後就send個msg比Ricky。

我一收到個msg就cap左比呀寧睇,我好緊張怕Ricky誤會左我既意思以為我想分手,而呀寧就話咁咪試下襯呢個機會約下其他人出嚟囉。

我揀左間近我地附近酒店既吧,咁岩我有個舊同事manager叔叔(我原本FF中既高登仔覺得佢地差唔多樣個個)過左去個到做,之前我係度幫過佢手炒幾日散,個感覺靜啲可以傾下計,順便叫佢整杯勁既比我醉一醉。

「抽刀斷水水更流,舉杯消愁愁更愁。」Manager叔叔擺低三杯shot,我地一人一片檸檬,再加啲鹽係手背。

「幾有創意㗎喎你又,是撚但啦飲啦。」我地三個同步舉杯,奶走手背啲鹽再含住塊檸檬,個種又拿喉又咸又酸既感覺,幾過癮。

「哎呀我醉啦~」我趴左係枱,manager叔叔走過嚟講大大力meet我塊面叫我得閒過嚟炒散陪下佢,然後行開左。

「其實...我醉左上Ricky屋企個晚都醉唔晒㗎...」我伏係枱望住呀寧講。

「只不過我無諗過佢會話鐘意我想同我一齊啫嘛。如果個晚我無上去,或者就唔會有今日咁頹既我再出現。」

「都岩,雖然我都唔知宜家係咪仲衰過之前。」呢一笑,我腦入面只係諗到同高登仔最開心既回憶由心而發咁笑。

傾傾下原來時候都唔早,我送左呀寧上車之後,自己一個發呆咁坐左係巴士站既欄杆到,成個MK咁款。

Ryan係隔離意大利餐廳既呀頭,由第一日我去做就好睇住我,仲成日叫我打貓;佢又係肥肥地高大既身型,感覺好似個大哥哥,不過就口花左啲,成日撩我傾計。

「你等緊咩車呀?」

「返我屋企㗎車囉。」

「我都係喎。」

「你又知我住邊。」

「老套到死,我有...」我講講下停左係到,唔記得左我已經係單身,唔再有男朋友。

「係咪我講錯啲咩呀?」

「無,無事呀。」

我地一直傾到落車,我堅持唔比佢送到我屋企樓下,送完佢上車之後先自己返上去。

試下約其他人?
佢係咪當你炮友炸
約炮

「你等緊咩車呀?」

「返我屋企㗎車囉。」

「我都係喎。」

「你又知我住邊。」

「係咪我講錯啲咩呀?」

「無,無事呀。」

阿妍好似同咩人都傾到兩咀
一日追到呢度
個心跟住呀妍上上落落咁

多謝你呀
我怕連住睇會銜接唔多

其實都好緊湊 因為一次過睇曬
呢頭sad完高登仔果頭就到條芝士腸
過去既呀妍真係好傻仔

咁就太好啦
宜家既呀妍都好傻仔
試下約其他人?
佢係咪當你炮友炸
約炮

都唔明點解佢同高登仔兩個都咁想我約第個
阿妍好似同咩人都傾到兩咀

單對單都ok既
1grp人就咪搞我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞