[真人真事] 我既初戀係高登 (續)

1001 回覆
63 Like 6 Dislike
相都有埋 會唔會俾佢發現埋
Btw 睇相唔算好肥咋喎

唔怕
佢有肚腩囉唔算好肥既
佢問得好直接
咁睇芝士腸都唔算肥
佢問得好直接
咁睇芝士腸都唔算肥

差d比佢亂我陣腳
肥得唔明顯啫
佢問得好直接
咁睇芝士腸都唔算肥

差d比佢亂我陣腳
肥得唔明顯啫

你係咁字裏行間笑佢 笑死佢
乜鬼野配合佢幾分鐘

如果唔咁寫我會崩潰
其實Ricky每次叫我上佢屋企,我都知道佢背後既目的只得一個;我都有直接提出過不如去開房,咁就唔洗係佢屋企提心吊膽,但佢話出面好污穢呀呢樣個樣,唔夠屋企舒服,又唔想亂晒錢。

Ricky繼續一路錫一路刺激我最敏感既位置,但可能我岩岩喊完,完全無咩想搞既感覺。

「我想襯佢地返嚟之前嚟一次。」Ricky係我耳邊到講。

於是我配合Ricky幾分鐘,都有交足戲既,完左之後Ricky攤返係到問左條問題:

「你會唔會覺得我太細滿足唔到你?」

呢條一百萬既問題我唔識答,有無錦囊可以用?

我合埋眼,用左一秒拆解

睇圖真心唔明點解佢追到你
其實Ricky每次叫我上佢屋企,我都知道佢背後既目的只得一個;我都有直接提出過不如去開房,咁就唔洗係佢屋企提心吊膽,但佢話出面好污穢呀呢樣個樣,唔夠屋企舒服,又唔想亂晒錢。

Ricky繼續一路錫一路刺激我最敏感既位置,但可能我岩岩喊完,完全無咩想搞既感覺。

於是我配合Ricky幾分鐘,都有交足戲既,完左之後Ricky攤返係到問左條問題:

我合埋眼,用左一秒拆解呢條問題:

「傻既,你對我好已經夠㗎啦,其他野都唔重要。」唔識答既問題選擇唔答就可以,因為我又唔想講大話氹佢又唔想坦白傷害佢。

「你仲細仲未見識呢個世界有幾大啫,你又靚又醒目,我驚第時你實好多人追唔要我咋。」

Ricky唔知做咩突然咁感性㗎講埋啲奇奇怪怪既野。

「係㗎,所以你都要一直陪住我,唔好比人搶走。」

我攬實佢,挨住佢既心口,好溫暖。

可能我中學既時候已經會諗好多野,就咁就錯過左可以好純真咩都唔諗咁拍下拖既機會,雖然我有同男仔叫做拖過下手仔既,但完全唔係個回事,感覺似湊仔多過拍拖,而個種感覺同Ricky一齊既時候其實都幾似,唔同既係佢肥肥地好有安全感。

係Ricky訓著左既時候,我係ig post左張相,係我地係AIA Photo Booth影既,當年既主題係影住塊鏡既倒影,用屋頂嚟做背景。

呢張係我係ig post過既第一張拍拖既相,亦係同Ricky既唯一一張。

條題目可能唔止一百萬

我合埋眼,用左一秒拆解呢條問題:

「傻既,你對我好已經夠㗎啦,其他野都唔重要。」唔識答既問題選擇唔答就可以,因為我又唔想講大話氹佢又唔想坦白傷害佢。

「你仲細仲未見識呢個世界有幾大啫,你又靚又醒目,我驚第時你實好多人追唔要我咋。」

Ricky唔知做咩突然咁感性㗎講埋啲奇奇怪怪既野。

「係㗎,所以你都要一直陪住我,唔好比人搶走。」

我攬實佢,挨住佢既心口,好溫暖。

可能我中學既時候已經會諗好多野,就咁就錯過左可以好純真咩都唔諗咁拍下拖既機會,雖然我有同男仔叫做拖過下手仔既,但完全唔係個回事,感覺似湊仔多過拍拖,而個種感覺同Ricky一齊既時候其實都幾似,唔同既係佢肥肥地好有安全感。

係Ricky訓著左既時候,我係ig post左張相,係我地係AIA Photo Booth影既,當年既主題係影住塊鏡既倒影,用屋頂嚟做背景。

呢張係我係ig post過既第一張拍拖既相,亦係同Ricky既唯一一張。

其實你都幾好,總肯提出去開房

咁你都睇到
條題目可能唔止一百萬

我宜家已經搵到答案
可唔可以攞返一百萬

我寧願去邊到都好唔想去佢屋企

咁你都睇到

由細細個到宜家都好,我都唔鐘意放閃,除左覺得無需要同好無謂之外,就係唔想分手之後仲有手尾跟要刪走呢啲回憶;就算一齊定分開我都唔想同其他人解釋,像你沒來過,沒去過。

到第朝,我又好似上次咁自己返屋企,Ricky都好好一路同我傾電話直至我返到屋企,只係咁簡單既事我已經好滿足。

我訓醒之後就見到Louis既Whatsapp,佢話下星期六無客會叫晒啲朋友上去聚聚,叫我到時一齊食餐飯再上去。

Ricky都同左我講星期六既事,仲話佢爹哋媽咪Book左場星期日打羽毛球,話叫埋我一齊去,即係終於都要見家長 ,不過都好既,以後終於唔洗再唔見得光咁匿埋。

我同Ricky都計劃星期六晚就早啲走,咁第朝打場波應該無問題既~

去到星期六我同Ricky早啲出去,順便可以係銅鑼灣拍下拖,我地既Dresscode就跟返Ricky上次去AIA咁,我上身著左件泥黃色既冷衫,襯條牛仔褲同當時岩岩出可以反落嚟既Timberland。

我地係Time Square間City Super買左幾包唔同味既薯片Nuts,然後就去左間餐廳會合佢地食飯,Louis好似未起身,出嚟食飯既有幾個我唔熟既男人,一個平時幾玩得既姐姐,仲有高登仔同Chloe。

今次應該係我同Ricky一齊之後以拍拖既身分見高登仔,其實我有啲緊張同尷尬,同Ricky拍左拖以嚟我都成日stalk住高登仔ig,宜家諗返起都覺得自己有啲變態

高登仔同Chloe打嚟話佢地岩岩醒,話要遲少少到叫我地食住等佢地。

咁上到去我地就叫左啲小菜,唔知點解同佢地出嚟食親既野都唔係幾岩我胃口,我食左兩條菜就不停飲茶,唔知既話仲以為我減肥節食。

食到一半左右高登仔終於都出現,不過就得佢一個,佢行埋嚟個時我地對望左眼,我地都好自然迴避對方既眼神,然後佢坐左係我隔離。

佢坐左係我隔離,我連自己都感覺變到好拘謹,呼吸既節奏都變得好唔自然。

個個都問佢係咪喂到Chloe飽晒唔出嚟,我係隔離終於唔洗忍住忍住同大家一齊笑佢

坐左陣我一路都無出聲,係枱底㩒㩒下電話見到就嚟無電,我就問Ricky有無尿袋係身,點知佢話無, 但同枱既我都唔太熟就廢時問煩到人。

點知有個美國隊長個盾既野放左係我張枱既前面,上面插住條iPhone線,原來係高登仔借比佢個尿袋比我,我望住佢扮無野咁講:

「又幾靚喎,唔該。」

「係呀買左幾日咋。」高登仔一邊夾住餸一邊講。

我寧願去邊到都好唔想去佢屋企

佢唔想去開房
係咪連開房既錢都唔想比
好中意睇樓豬形容佢既打扮

咁我寫多啲
有相係手易形容好多

btw Ricky個時好度縮

咁我寫多啲
有相係手易形容好多

又唔洗點洗錢
條女又呼之則來揮之則去....

咁我寫多啲
有相係手易形容好多

又唔洗點洗錢
條女又呼之則來揮之則去....

不要再說了
cheap過雞I know
我諗高登仔見到你地果刻應該幾憎自己
一早話左係賤男配cheap 女
我諗高登仔見到你地果刻應該幾憎自己

點解呀
就係咁我食完飯一路袋住高登仔既尿袋,Ricky拖住我咁行,高登仔就行得好快,我地成班好似各有各路分開左行咁。

上到去就見到Louis執緊啲籌碼,幾認真咁款喎,仲有人帶左兩隻狗仔上嚟,雖然我唔係太鐘意狗,但我都同佢地玩左成晚;可能由細到大都無咩賭既運氣,所以都係得閒過去幫Ricky睇下牌無點過去。

間唔時我都會坐係Ricky後面陪佢既,手機碌ig同高登都睇到無野好睇,就攞左我送比佢既打火機係到玩,平時睇人拍戲可以好型咁chok一下就閂返個蓋既,我就係苦練緊呢招。

我玩左陣就放返係枱面入吧頭諗住倒杯橙汁順便幫Ricky攞杯野飲,點知我行到埋去見到高登仔岩岩開左枝酒,佢慢慢斟左杯,遞比我,我地望住大家,呢幾秒既感覺就好似較左慢播咁。

「我...唔識飲紅白酒㗎,廢時晒野啦。」
我的確唔識用品嚐既角度去飲酒,只係覺得酸酸澀澀咁好奇怪。

「呢隻靚野嚟㗎,上次Ian係加拿大帶過嚟既Icewine,偏甜口感比較thick,女仔好岩飲。」高登仔再慢慢斟多杯,輕輕敲左我個杯一下。

我將杯酒放近聞一聞,好似真係同平時飲既有啲唔同,高登仔輕輕搖一搖酒杯:

「你見到佢比平時既酒杰身,係酒杯停留既時間會比一般既慢,你隔多陣飲又會有唔同感覺。」

以前做過Bartender係唔同啲既,對咩酒都咁有研究。

「呀,Chloe仲未到既?」我見Chloe咁耐都未上嚟就問。

「佢岩岩出門口,陣間應該到。」

「喔~我見你地幾sweet呀,係你ig。」

「你地都係呀,AIA張相影得幾靚。」

原來,我地大家都有留意對方。

不過可能佢都係咁岩睇到啫,點會好似我咁變態呀。

「呀,頭先唔該你個尿袋。」

我放左係枱面比高登場仔,再斟緊杯紅酒拎過去比Ricky。

至係短短幾句對話,我已經好滿足,雖然感覺好似比以前生疏左唔少,但我對佢個種仰慕都係無變。

Ricky坐係到單手玩緊個火機,高登仔行左過嚟同佢鏗鏗杯,我坐係Ricky後面,覺得好撚尷尬。

「個火機幾靚喎,Zippo鏡面。」高登仔微微笑住講。

「嗯~呀妍送既。」Ricky一邊睇緊牌一邊講。

佢講完之後靜左幾秒,成場人都無人講野,靜到放屁都聽到。

以為張相係廣告 搵咗幾秒
全部人都知咩事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞