[真人真事] 我既初戀係高登 (續)

1001 回覆
63 Like 6 Dislike
你入左啦?
笑到傻
Ricky係個大仆街 大仆街

邪教咁款 大家跟著我講一次
有一個暢所欲言既朋友
真係要好好珍惜呀寧
有一個暢所欲言既朋友
真係要好好珍惜呀寧

我愛你呀寧
你入左啦?
笑到傻

講咩
你入左啦?
「我都想信你......」

眼淚沿住我眼角流落嚟,腦入面只係諗到佢地個張好幸福攬住隻狗既相。

「佢搵我講隻狗既事,佢話豆豆唔舒服要去醫院check下有咩問題。」

Ricky攬實我咁講。

條豬西果然唔簡單,用隻狗做藉口,明明自己有個男朋友唔搵要搵返ex去照顧隻狗。

「咁你咪搵佢囉,我唔會阻止你㗎喎,你以後鐘意點就點。」

我一邊講,眼淚已經滴到Ricky心口濕晒。

「唔好喊啦呀妍,我唔會去搵佢,就算你推我都唔會去,我淨係愛你一個。」

講完佢又即刻鍚落,一直合緊嘴唇既我,最後都係比Ricky溶化。

最後佢好似平時咁送我到佢屋企樓下,同佢吻別之後就自己返上屋企。

返到去,我開電腦上我平時睇都唔睇既Facebook,我無add到Ricky ,不過都見到佢以前既Profile Pic有唔少同個豬西既合照,有一張係佢地訓係床到影既自拍,我㩒左入去,影低sd左比呀寧睇,當時我同自己講,無論點都唔可以輸比呢個豬西。

於是第日放學之後,我就自己一個去左行街買禮物準備定下星期情人節既禮物,我十九年以嚟第一個有情人既情人節。

首先我去左曬相鋪,揀左幾張相諗住學似人地自己整張卡比Ricky,雖然我地只係拍左一個月拖但我都想試下整呢啲DIY又有意義既禮物。

但我行左咁耐都無頭緒,行行下經過一間專買銀首飾既鋪頭,我比鋪入面既一個櫃吸引著,入面展示既唔係介子或者頸鏈既首飾品,而係一個個排列得好整齊既Zippo打火機。

雖然我唔太鐘意Ricky食煙,但我覺得送火機呢啲實用既野,佢應該會幾鐘意。

最後我揀左個銀色鏡面,有個黑色手指紋既款比佢,仲跟埋支油比佢。

買完禮物我就返去攞相,係屋企樓下間文具鋪買左啲卡片同Marker就返屋企。

我好認真咁將每一張相拼落張卡到,睇下點樣擺最好睇,好細心沿住剪個心型,或者成個人cut出嚟,再係卡上面畫對翼或者屎屎上去。

卡既內容,大概就係多謝佢出現係我最需要佢既時候,同埋唔可以再整喊我咁,仲寫左好多野,成張卡密密麻麻咁,痴左好多好sweet既相。

(我以為自己已經係iPhoto del晒d同Ricky既相,點知頭先係垃圾桶搵返晒同佢既合照
咩AIA呀貼紙相咁 等我之前仲諗得咁辛苦)
你入左啦?
笑到傻

講咩
你入左啦?

「Ricky係個大仆街 大仆街」
教會logo係交叉芝士腸
(我以為自己已經係iPhoto del晒d同Ricky既相,點知頭先係垃圾桶搵返晒同佢既合照

有啲想睇
你入左啦?
笑到傻

講咩
你入左啦?

交叉芝士腸
睇到好唔開心
直覺話我知佢仲係呃緊呀妍

有啲想睇

唔知點解up唔到相
我夜d再試下
睇到好唔開心
直覺話我知佢仲係呃緊呀妍

我抖多陣再繼續
加油!繼續寫埋落去,我會睇
今晚仲有冇文
加油!繼續寫埋落去,我會睇

多謝
岩岩食完飯~
今晚仲有冇文

有呀~
我都想快啲完左Ricky
Ricky
樓主既第一次 好笑but sad
所以話鐘意一個人既時候真係乜都唔介意
Ricky

都未開始寫佢啲仆街野

樓主既第一次 好笑but sad

可能之後既事sad d所以我唔會唔開心

所以話鐘意一個人既時候真係乜都唔介意

無錯 愛真係好偉大
可能我太認真掛住整張卡,整左成四個幾鐘連電話都無睇到,見到有成三十幾個未接來電,百鳩幾個msg,全部都係Ricky,佢仲嬲左我話做咩唔應佢係咪有啲咩事

為左呢個Surprise,我唯有吞左佢,仲要氹返佢。

二零一五年既二月十四日,今日難得係星期六,我特登同Louis請左假去同Ricky拍拖。

Ricky話佢上就要返公司忙陣,可能要夜晚先陪到我,我就係屋企打住機等佢收工食飯。

仲記得個排我為左陪佢一齊打機,就down返隻白貓嚟玩,刷首刷四星刷到想死,一得閒就打諗住升快啲,為既就係可以同開場佢聯機打。

Ricky收工之後又約左我係尖沙咀到等,今日無論去邊都咁多人,最後我地揀左間Cafe食左少少野,再行左陣海旁。

行到咁上下佢諗住食枝煙既時候,我就搶左佢個打火機,話要試下幫佢點火,我將佢個火機收埋落袋,係右手係個衫袋入面拎左個準備左要送比佢既打火機出嚟,再好型咁單手開蓋幫佢點火,佢個刻成個小朋友咁望住個火機:

「你特登買嚟送比我㗎?」

「唔係呀,我自用㗎咋。」

我忍住笑收返埋個打火機入袋,佢望住個火機眼定定咁。

「嗯...最多借比你睇下啦。」

我又攞返出嚟放係佢隻手到,佢就係到學我咁單手開個打火機,研究到好著迷咁。

「見你咁鐘意,送比你啦。」

「真㗎?

Ricky笑到見牙唔見眼咁錫左我一啖,我成程就好似個男朋友係情人節送左個suprise比條女咁。

「但你做咩無啦啦買火機既?你都唔食煙。」

佢真係以為我買個火機比自己咁問我。

「因為我男朋友好可愛,我買左個火機做禮物,諗住玩下佢話買比自己點知佢又信左喎。」

我講到最後忍唔住望住Ricky好認真個樣笑左出嚟

Ricky聽到之後就鍚左我一啖:

「衰人。」

「E 我聽到有人話唔要個打火機喎,咁我沒收啦。」

我攬住佢扮晒野咁伸手入佢褲袋,佢就攬實我乘機鍚左落嚟。

「我地好耐無攬住一齊訓啦,不如你今晚上嚟比我攬啦。」

唔知點解up唔到圖,頂住先。
你入左啦?
笑到傻

講咩
你入左啦?

應該好多人入會
可能我太認真掛住整張卡,整左成四個幾鐘連電話都無睇到,見到有成三十幾個未接來電,百鳩幾個msg,全部都係Ricky,佢仲嬲左我話做咩唔應佢係咪有啲咩事

為左呢個Surprise,我唯有吞左佢,仲要氹返佢。

二零一五年既二月十四日,今日難得係星期六,我特登同Louis請左假去同Ricky拍拖。

Ricky話佢上就要返公司忙陣,可能要夜晚先陪到我,我就係屋企打住機等佢收工食飯。

仲記得個排我為左陪佢一齊打機,就down返隻白貓嚟玩,刷首刷四星刷到想死,一得閒就打諗住升快啲,為既就係可以同開場佢聯機打。

Ricky收工之後又約左我係尖沙咀到等,今日無論去邊都咁多人,最後我地揀左間Cafe食左少少野,再行左陣海旁。

行到咁上下佢諗住食枝煙既時候,我就搶左佢個打火機,話要試下幫佢點火,我將佢個火機收埋落袋,係右手係個衫袋入面拎左個準備左要送比佢既打火機出嚟,再好型咁單手開蓋幫佢點火,佢個刻成個小朋友咁望住個火機:

「你特登買嚟送比我㗎?」

「唔係呀,我自用㗎咋。」

我忍住笑收返埋個打火機入袋,佢望住個火機眼定定咁。

「嗯...最多借比你睇下啦。」

我又攞返出嚟放係佢隻手到,佢就係到學我咁單手開個打火機,研究到好著迷咁。

「見你咁鐘意,送比你啦。」

「真㗎?

Ricky笑到見牙唔見眼咁錫左我一啖,我成程就好似個男朋友係情人節送左個suprise比條女咁。

「但你做咩無啦啦買火機既?你都唔食煙。」

佢真係以為我買個火機比自己咁問我。

「因為我男朋友好可愛,我買左個火機做禮物,諗住玩下佢話買比自己點知佢又信左喎。」

我講到最後忍唔住望住Ricky好認真個樣笑左出嚟

Ricky聽到之後就鍚左我一啖:

「衰人。」

「E 我聽到有人話唔要個打火機喎,咁我沒收啦。」

我攬住佢扮晒野咁伸手入佢褲袋,佢就攬實我乘機鍚左落嚟。

「我地好耐無攬住一齊訓啦,不如你今晚上嚟比我攬啦。」

唔知點解up唔到圖,頂住先。

好sweet但一諗起你又要見到芝士腸就
芝士膠係咪準備出場

我驚我陣間發夢見返芝士腸
好sweet但一諗起你又要見到芝士腸就

大家腦入面得返芝士腸
聽朝繼續
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞