[真人真事] 我既初戀係高登 (續)

1001 回覆
63 Like 6 Dislike
係分手嘅節奏呀
仆街ricky𡁻完鬆

如果可以就咁就分手你話幾好

分手要狠
比相戀勇敢

呀妍會唔會ricky hurt到企唔返起身架
好想知而家樓主近況
比著係我初戀係遇著咁嘅仆街
我應該企唔返起身
好有現場感,好sad

諗返自己講個時既情境
但寫出嚟就成個港女咁
一日就追到live了
一路睇都一路諗番發生喺自己身上嘅事
好有同感

射射你
唔知係邊一段有同感
但都唔係好既感覺
好想知而家樓主近況
我應該企唔返起身

樓豬一向都唔相信愛情
寧願一個人
咁就唔會有人受傷
好想知而家樓主近況
我應該企唔返起身

樓豬一向都唔相信愛情
寧願一個人
咁就唔會有人受傷

咁又唔好咁悲觀
總會遇到一個人會用愛融化你
令你相信翻愛情嘅

不過我自己本身經歷係愛上左一個感情受傷嘅女仔
我以為自己可以用愛去融化佢
但慢慢落黎發覺咁樣係好攰
佢個經歷令佢好冇安全感,好需要愛
我都盡能力俾佢想要嘅野
因為我真係好愛佢
但同時真係好辛苦好攰
不過未等到我爆煲嘅時候佢已經飛左我
話唔想再拖累我
一直我留係係原地等,一分鐘,五分鐘,十分鐘,唔敢離開半步,我怕萬一Ricky返轉頭,會搵唔到我。

過左好耐,我先接受Ricky係唔會返嚟搵我既事實,眼淚已經滴濕晒兩邊膝頭,仲有少少痺。

我慢慢企返起身,行左去球場,望住個天諗左好多野:

只要佢頭先攬住我叫我唔好喊,我就唔會發脾氣叫佢走。

但怪就怪自己用激將法呢招,又係我自己叫人走,人地走左我又嬲。

最後我不停係到怪責自己,我喊住咁打比呀寧,同佢講最衰係我先會搞成咁,我無諗過最後Ricky真係聽我講走左去,但又無得怪佢,愈講愈覺得係自己既錯...

我問呀寧點解拍拖會咁辛苦,點解其他人可以咁幸福,我每次仆出去搵佢搞到連屋企人都話我都唔理,最後都係得到咁既下場?

其實我要既只係普普通通咁拍下拖,睇戲食飯,咩靚唔靚仔都唔重要,真係咁難咩?

我要做既都盡力做好,但結果卻唔係我想要既咁。

「既然唔想完,就搵返Ricky啦。」呀寧無論點都係會支持我去做既人,佢話情侶有嗌拾好平常既啫,第日就會無事喎咁安慰我。

同呀寧傾完之後我心情放鬆左好多,我再一次抹乾眼淚之後,帶住另一個面具返上屋企。

對好多人嚟講,屋企係可以除低面具既地方,但對我嚟講,真正既地方係浴室。

面對赤裸裸既自己,我坐係地下,任由花灑打落我身上,唔需要分清楚我面上既係唔係淚水,唔需要抑壓住自己既感情,就算我喊出聲,都會被花灑打落嚟既水聲掩蓋住。

岩岩沖完涼隻手仲滴緊水,我fig左兩fig㩒左個home制一下,無任何既通知係lock screen上面顯示,只係一張妹妹錫住我既wallpaper,同我合埋眼好甜既樣。

「笑得咁甜既呀妍,唔知幾時先會再見。」

螢幕一黑,我期待既畫面無出現。

我一直等,電話一直拎係手等緊佢既msg,等到臨訓前我終於忍唔住打左句。

我:「對唔住」
好想知而家樓主近況
我應該企唔返起身

樓豬一向都唔相信愛情
寧願一個人
咁就唔會有人受傷

咁又唔好咁悲觀
令你相信翻愛情嘅

我都盡能力俾佢想要嘅野
因為我真係好愛佢
但同時真係好辛苦好攰
話唔想再拖累我

好怕自己會咁
就連累到其他人
親手將佢變成另一個呀妍
有時你付出幾多
失去既反而更多
好想知而家樓主近況
我應該企唔返起身

樓豬一向都唔相信愛情
寧願一個人
咁就唔會有人受傷

咁又唔好咁悲觀
令你相信翻愛情嘅

我都盡能力俾佢想要嘅野
因為我真係好愛佢
但同時真係好辛苦好攰
話唔想再拖累我

好怕自己會咁
就連累到其他人
親手將佢變成另一個呀妍
有時你付出幾多
失去既反而更多

樓主睇黎俾呢件事影響好深
同ricky散左之後仲有冇拍拖
有冇感受翻多啲愛
或者對愛情有翻啲改觀

口賤啲咁講
兩個兩情相悅嗰啲先叫愛情
你同ricky係你on9你蠢
俾個仆街成功呃蝦條
你以為係愛情
但其實你只係ricky其中一份散餐(我估)
所以唔相信愛情呢個結論係唔成立
當你搵到一個真心中意你嘅人
而你又中意佢
嗰啲先叫愛情

咁樣諗會唔會好啲
一直我留係係原地等,一分鐘,五分鐘,十分鐘,唔敢離開半步,我怕萬一Ricky返轉頭,會搵唔到我。

過左好耐,我先接受Ricky係唔會返嚟搵我既事實,眼淚已經滴濕晒兩邊膝頭,仲有少少痺。

我慢慢企返起身,行左去球場,望住個天諗左好多野:

只要佢頭先攬住我叫我唔好喊,我就唔會發脾氣叫佢走。

但怪就怪自己用激將法呢招,又係我自己叫人走,人地走左我又嬲。

最後我不停係到怪責自己,我喊住咁打比呀寧,同佢講最衰係我先會搞成咁,我無諗過最後Ricky真係聽我講走左去,但又無得怪佢,愈講愈覺得係自己既錯...

我問呀寧點解拍拖會咁辛苦,點解其他人可以咁幸福,我每次仆出去搵佢搞到連屋企人都話我都唔理,最後都係得到咁既下場?

其實我要既只係普普通通咁拍下拖,睇戲食飯,咩靚唔靚仔都唔重要,真係咁難咩?

我要做既都盡力做好,但結果卻唔係我想要既咁。

「既然唔想完,就搵返Ricky啦。」呀寧無論點都係會支持我去做既人,佢話情侶有嗌拾好平常既啫,第日就會無事喎咁安慰我。

同呀寧傾完之後我心情放鬆左好多,我再一次抹乾眼淚之後,帶住另一個面具返上屋企。

對好多人嚟講,屋企係可以除低面具既地方,但對我嚟講,真正既地方係浴室。

面對赤裸裸既自己,我坐係地下,任由花灑打落我身上,唔需要分清楚我面上既係唔係淚水,唔需要抑壓住自己既感情,就算我喊出聲,都會被花灑打落嚟既水聲掩蓋住。

岩岩沖完涼隻手仲滴緊水,我fig左兩fig㩒左個home制一下,無任何既通知係lock screen上面顯示,只係一張妹妹錫住我既wallpaper,同我合埋眼好甜既樣。

「笑得咁甜既呀妍,唔知幾時先會再見。」

螢幕一黑,我期待既畫面無出現。

我一直等,電話一直拎係手等緊佢既msg,等到臨訓前我終於忍唔住打左句。

我:「對唔住」

唉,女人
叫人走又要人攬住你氹返你
男人真係覺得你叫佢走真係叫佢走架
我地會以為嗰下風頭火勢係會講咩都冇用
不過俾少少時間你冷靜下
冷靜完再傾。。。

所以我而家係單身
不過我係咁諗
唔知當時ricky係咪
睇完最新一篇 好心痛
不過我都明為左自己中意嘅人
真係可以做到好卑微

自己仆心仆命為左佢,盡哂自己努力,甚至超越自己能力範圍內咁為佢,犧牲呢樣嗰樣。
最後得到嘅係佢唔識珍惜,覺得理所當然並唔係最hurt,而家佢一直都覺得你冇為過佢

exact7ly

愛情唔係你付出幾多人地就會愛你

而家先發現,一個錯嘅人無論點努力,改變幾多都好,都唔會變成一個啱嘅人
樓主依家點?

唉,女人
不過俾少少時間你冷靜下
冷靜完再傾。。。

所以我而家係單身
不過我係咁諗
唔知當時ricky係咪

但如果個男仔係在乎你著緊你真係會就咁走先掉低女朋友係街喊
好想知而家樓主近況
我應該企唔返起身

樓豬一向都唔相信愛情
寧願一個人
咁就唔會有人受傷

咁又唔好咁悲觀
令你相信翻愛情嘅

我都盡能力俾佢想要嘅野
因為我真係好愛佢
但同時真係好辛苦好攰
話唔想再拖累我

好怕自己會咁
就連累到其他人
親手將佢變成另一個呀妍
有時你付出幾多
失去既反而更多

有冇感受翻多啲愛
或者對愛情有翻啲改觀

口賤啲咁講
俾個仆街成功呃蝦條
你以為係愛情
而你又中意佢
嗰啲先叫愛情

咁樣諗會唔會好啲

之後有拍拖呀
(如無意外會寫落去)
想搵比人愛錫既感覺

但我已經忘記左愛一個人係咩感覺

唉,女人
不過俾少少時間你冷靜下
冷靜完再傾。。。

所以我而家係單身
不過我係咁諗
唔知當時ricky係咪

或者可唔可以氹完我
先同我講道理

同埋我講過比佢知我試過夜晚比人跟住返屋企好驚
但佢都唔當係一回事咁
但我老豆之後個星期都叫我收工差唔多落車打比佢
突登係車站接我
睇完最新一篇 好心痛
不過我都明為左自己中意嘅人
真係可以做到好卑微

自己仆心仆命為左佢,盡哂自己努力,甚至超越自己能力範圍內咁為佢,犧牲呢樣嗰樣。
最後得到嘅係佢唔識珍惜,覺得理所當然並唔係最hurt,而家佢一直都覺得你冇為過佢

exact7ly

愛情唔係你付出幾多人地就會愛你

而家先發現,一個錯嘅人無論點努力,改變幾多都好,都唔會變成一個啱嘅人

因為由開始已經係錯

唉,女人
不過俾少少時間你冷靜下
冷靜完再傾。。。

所以我而家係單身
不過我係咁諗
唔知當時ricky係咪

垃圾 丟低個女朋友自己一個係街到 就算唔係喊緊都會有危險啊
樓主依家點?

樓主宜家好好呀
做緊雙失廢青

唉,女人
不過俾少少時間你冷靜下
冷靜完再傾。。。

所以我而家係單身
不過我係咁諗
唔知當時ricky係咪

諗返起都覺得

諗返起都覺得

所以我同男朋友講好咗 我嬲我喊我唔開心一定要攬住我
因為轉身走人個個一定會係我
俾男朋友縱壞咗

諗返起都覺得

俾男朋友縱壞咗

我都同ex講過同一番說話
但最尾佢都係...
絲打好幸福呀

諗返起都覺得

俾男朋友縱壞咗

我都同ex講過同一番說話
但最尾佢都係...
絲打好幸福呀

暫時啦 遲啲好難講 男人係信唔過的

唉,女人
不過俾少少時間你冷靜下
冷靜完再傾。。。

所以我而家係單身
不過我係咁諗
唔知當時ricky係咪

或者可唔可以氹完我
先同我講道理

同埋我講過比佢知我試過夜晚比人跟住返屋企好驚
但佢都唔當係一回事咁
但我老豆之後個星期都叫我收工差唔多落車打比佢
突登係車站接我

妍爸爸好好呀
好想知而家樓主近況
我應該企唔返起身

樓豬一向都唔相信愛情
寧願一個人
咁就唔會有人受傷

咁又唔好咁悲觀
令你相信翻愛情嘅

我都盡能力俾佢想要嘅野
因為我真係好愛佢
但同時真係好辛苦好攰
話唔想再拖累我

好怕自己會咁
就連累到其他人
親手將佢變成另一個呀妍
有時你付出幾多
失去既反而更多

有冇感受翻多啲愛
或者對愛情有翻啲改觀

口賤啲咁講
俾個仆街成功呃蝦條
你以為係愛情
而你又中意佢
嗰啲先叫愛情

咁樣諗會唔會好啲

之後有拍拖呀
(如無意外會寫落去)
想搵比人愛錫既感覺

但我已經忘記左愛一個人係咩感覺

講係咁講姐
但要黎嘅時候咪又係照黎
我有個fd dry左年半
我問佢你條件咁好咁多人追
點解仲未拍拖
之後佢話搵唔翻中意人嘅感覺
但講完呢句野兩個月後
佢已經出左池
仲成日放閃添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞