一口氣食咗三盒十八件麥樂雞,第朝個胸勁痛,之後.... (2)

1001 回覆
108 Like 18 Dislike
呢D插敘真係唔好再用喇
睇到一頭霧水,幾乎skip晒咁飛黎睇
更加重要既係,果邊主角身陷囹圄
緊張個劇情發展同時一野jump左去另一邊

仲要係兩個配角之間對話
其中一個仲要第一次出場,呢個關節放個未見過既人出黎
會唔會判斷差左?好似冷水照頭淋一樣
我唔知算唔算插敍喎,
哩個係肥仔去緊細細粒屋企時候既回憶黎。
個佢係肥仔生命中第二個最重要既女人,佢個Sheshe fd,
阿麒皮已收,我先唔用番第一人稱寫
細細粒既單位大門係開住既,就好似特登打開黎迎接某個人一樣。

肥仔遠遠望住哩道為佢敞開既大門...完全感受唔到一絲被歡迎既感覺。

更多既....係面對陷阱既即視感。

肥仔慢慢走入哩個陷阱。

等待佢既....係佈下陷阱,策劃一切既獵人。

一個看似從容,掌握住一切既女仔。

細細粒坐咗係梳化上面,飲咗一啖可樂。

佢冇望過肥仔一眼,但佢知道....

一直等待既人.....終於都黎咗。

「.....阿麒呢?」

「哩度....好似係我屋企呀呵?」

肥仔正正企咗係梳化既後方,佢唔知道細細粒依家係咩表情。

佢只係覺得....細細粒既態度、語氣都十分冷漠。

「點解....你會黎我屋企搵一個唔應該存在既人?」

肥仔唔想展開一場不必要既口舌之爭....

佢知道....佢知阿麒一定係哩度。

阿麒本來...就冇咩地方可以去。

「阿麒.....一定係哩度,唔好再玩喇。」

細細粒笑咗笑,又試飲咗啖可樂:

「佢係唔係度都好....你又有咩資格干涉呢?」

「佢係我朋友。」

最後一個....冇受你影響既朋友。

細細粒聽到哩句,情不自禁咁笑咗出黎。

「真係咁....?」

細細粒冷笑,忍唔住對蒙在鼓裡既肥仔感到同情:

「之但係.....你又可以做啲咩呢?」

「我要帶佢走。」

細細粒既語氣依舊,但係....聲線已經唔再好似頭先咁平穩:

「原因呢?」

肥仔好肯定咁回答:

「我唔想....失去一個好重要既朋友。」

「嘿.....」

「嘿嘿嘿嘿........」

細細粒開始笑,不斷笑。

笑得.....有少少淒涼。

「你唔想失去你既朋友......?」

細細粒既聲音,開始提高,平淡冷漠既語氣,開始變成質問:

「如果你係咁珍惜自己朋友既....」

「咁點解你會主動放棄一個你曾經最重要既朋友?」

放棄一個.....曾經對你好重要既人?

肥仔握實拳頭.....

其實....佢唔係細細粒口中講既咁。

細細粒吸咗一口氣,慢慢將心裡面既苦傾吐出黎:

「點解佢向你表白既時候.....你要同佢講你鍾意男仔?」

肥仔答唔出。

「點解你知道佢心意既時候,你要講大話?」

肥仔答唔出。

「點解你講大話都唔夠,仲要冷落佢、仲要避開佢、仲要....製造機會等其他人去追佢?」

肥仔...答唔出。

「點解佢明明好努力咁嘗試修復哩段關係....
即使佢明白你唔會同佢一齊,佢都咁努力去討好你、想大家好似以前....但你偏偏就係唔領情?」

肥仔....答唔出。

「佢生日既時候、捧住幾個麥樂雞餐企係你屋企門口等你.....

佢只係好單純咁希望你可以好似以前咁同佢興祝……」

「但係你點對佢?」

「佢望住你,一見到佢就即刻掉頭走呀!」

「佢捧住啲雞追住落樓梯、一邊叫住你個名;仆親、啲雞跌哂出黎,佢開始喊,喊得好大聲好大聲....」

「但係你點對佢?」

「...點解你仲要繼續跑?」

「你明明...聽到佢喊架!」

細細粒既語氣,愈黎愈激動....

甚至,從梳化企係身....帶住兩行淚水,去怪責肥仔。

你知架....你明明聽到哂,知道哂架!

點解肥仔要咁絕情?

哩一個....係細細粒心裡面一個不解既心結。

「點解你仲要咁對佢...?」

點解?點解自己一直都得唔到答案?

哩一個心結....困擾咗佢好多年。

哩一個心結....扭曲咗佢既心理。

哩一個心結,令佢陷入絕望之中....

哩一個心結....帶領住佢走向報仇之路。

點解.....你要咁樣傷害佢?
細細粒其實暗戀肥仔,但發現肥仔暗戀主角,寧願hehe都唔吼個佢自以為咁索既自己

於是求奇揀左個條件唔錯既人拍拖,但發現俾肥仔搞到有心理陰影,所以決定分手既同時,發奮讀書,搵方法報復主角同肥仔

終於研究到隻變性藥,為左保證報到仇,佢用左係主角既同事度睇下藥效點,正因為小師妹恨男人,所以佢預定小師妹變左男人之後會自殺,就冇人知依個秘密

佢確保隻藥係得之後,就向主角同肥仔報復

鳩up

會唔會中
我唔知算唔算插敍喎,
個佢係肥仔生命中第二個最重要既女人,佢個Sheshe fd,

但你寫到好似見緊自殺果個女仔咁呢

你落筆寫明少少應該會好啲,果一段真係太令讀者抽離,而且篇幅太少,你依兩段一齊出就應該會好啲
細細粒其實暗戀肥仔,但發現肥仔暗戀主角,寧願hehe都唔吼個佢自以為咁索既自己

於是求奇揀左個條件唔錯既人拍拖,但發現俾肥仔搞到有心理陰影,所以決定分手既同時,發奮讀書,搵方法報復主角同肥仔

終於研究到隻變性藥,為左保證報到仇,佢用左係主角既同事度睇下藥效點,正因為小師妹恨男人,所以佢預定小師妹變左男人之後會自殺,就冇人知依個秘密

鳩up

會唔會中

一開頭已經錯
我唔知算唔算插敍喎,

但你寫到好似見緊自殺果個女仔咁呢

你落筆寫明少少應該會好啲,果一段真係太令讀者抽離,而且篇幅太少,你依兩段一齊出就應該會好啲

應該爭咁句描述掛, 琴晚睇完神奇女俠番黎打文(幫Dc拉下票,勁好睇
打完眼訓就po咗都冇執過
今日仲有無

鳩up

會唔會中

一開頭已經錯

暗戀都錯

佢係想表白果陣迫到肥仔講出真相話自己係gay

然後估計肥仔鐘意既係主角

不過我本身係打中七成

鳩up

會唔會中

一開頭已經錯

暗戀都錯

佢係想表白果陣迫到肥仔講出真相話自己係gay

然後估計肥仔鐘意既係主角

不過我本身係打中七成

晏少少出多篇補番,
冇七成
之前有人估到肥仔個心態
肥仔唔想望到細細粒喊既樣。

佢都好心痛。

甚至....俾依家責備佢既細細粒更加心痛。

佢都好嬲自己....點解果陣要咁樣對自己最喜歡既人?

佢好耐都冇喊過。

以前....一個人係廿幾樓跑落街、跑落去公園....跑離與佢為鄰既家。

一路喊。

一路喊.....

好似將佢往後既眼淚喊哂出黎咁樣。

由果一日開始,佢決定唔再鍾意其他女仔。

依家,再次面對同一個人.....佢終究都係忍唔住。

「因為.....」

「因為我唔配.....」

因為我係一個......肥仔.....

「因為....你好靚.......」

「品學兼優....」

「好多男仔追.......」

哩件事收埋咗係心度好多好多年.....

其實旁人都總能夠看出一啲眉目—肥仔逃避既原因。

阿詩知道。

細細粒或者都知道...

如果話埋俾阿麒聽,阿麒分分鐘仲會鬧死佢。

但真真正正屬於肥仔自己既想法....

佢都係第一次親口講出黎。

「因為我係肥仔呀....」

「我係全級最肥果個肥仔呀.....」

「我點會配得起級花...點會配得起校花?」

然而,肥仔將心聲吐露....

卻唔能夠令兩個人任何一方得到解脫。

哩兩個人....只有更加更加心痛....

我從來....都冇覺得你配我唔起。

細細粒既語氣轉變咗。

原本激動、哀怨既佢....變得憂傷、變得自憐起黎,彷彿....就好似變咗另一個人咁。

「同你係埋一齊....細個好、大個都好.....我都係咁開心。」

「點解....你唔肯接受我?」

「就算你唔接受我都好,我地咪照樣....做番好朋友囉?點解.......」

「點解你要連.....做番朋友既機會都唔俾我....?」

到底點解?

肥仔....其實一直都唔肯去承認哩個事實。

佢都好愛細細粒。

冇野會痛苦得過....明明愛一個人,但係要忍痛離開對方。

目的,只係希望細細粒有一個更好既對象、得到更多既幸福......

肥仔的確好傻,好單純。

佢怕...繼續留係細細粒身邊會壓抑唔住心中既愛意。

佢怕...兩人青梅竹馬既友誼會因為哩份唔應該出現既情感而變樣。

佢選擇逃避。

佢唔想因為細細粒一時既衝動而破壞咗哩份友誼...佢甚至欺騙自己、欺騙細細粒,好讓細細粒知難而退。

佢冇諗過會因為咁樣,一次又一次傷害細細粒;更冇諗過細細粒會執著哩份感情咁多年...

後悔,自責......令佢一直以黎更加唔願意面對細細粒。

細細粒望住同樣傷心、痛苦既肥仔,慢慢....慢慢走向佢永遠既初戀。

佢拉住肥仔隻手,用肥仔粗糙、肥短既手指,為自己擦去眼淚。

「我知道...你同阿詩會熟絡,係因為....佢似以前既我。」

「你其實....都鍾意我架.....係咪?」

「以前係....依家都仲係....係咪?」

「我從來...都冇要求過你要俾啲咩承諾、俾啲咩幸福我.....」

「由中學果陣,去到今時今日.......我都覺得你係我認識既人入面,最好最好既....」

「你同你啲所謂朋友去花天酒地....都係因為你寂寞、都係因為我害到你冇哂真心既朋友...我明白架。」

「我唔介意架...」

「應承我....唔好再逃避,好唔好?」

「我地....依家開始,追番錯失咗既果段快樂時光....好唔好?」

肥仔望住依家帶淚微笑既細細粒....

彷彿,就好似見番以前既「佢」。

唔係作為代替品既阿詩、唔係果一個「佢」。

而係果一個...同自己一齊成長,一齊打機、一齊快樂、傷心、失望;一直互相夫持住既「佢」。

果一個,自己曾經好愛慕,但係錯過咗既「佢」。

「我......」

肥仔深吸一口氣。

一直抗拒同女仔有情感上交流既原因,一直害怕同女仔相處既原因....

或者,都係為咗哩一刻。

「我.....」

「啵」!!!!!!

肥仔一時失去平衡,趴咗係細細粒身上面。

一個高高瘦瘦,外表斯文既男仔,企咗係肥仔後面。

手上揸住一支鐵通既佢,臉上面根本就冇果種襲擊人之後應有既激動。

點解…同你預期既情況會有咁大出入?
留左名先
哇屌 打鳩肥仔
tt
細細粒真係臭西黎,搞風搞雨又玩男人玩女人
男仔講完哩一句之後,又再扑肥仔個頭一下。

細細粒洩咗口氣,對住男仔講:

頭先佢忽然間走咗出黎,出咗小小意外.....

細細粒用力推開肥仔,一邊抱怨:

「喂,幫下手啦....」

男仔幫細細粒推開咗肥仔,拉咗細細粒起身。

佢放低咗鐵通,出盡力拖住肥仔入細細粒房間對面既一間客房。

細細粒幫手抬高肥仔既腳,兩個人千辛萬苦,終於將肥仔拖咗上床。

佢地望向哩張床,各自都有不同感受。

哩一張大床上面,並唔止訓咗肥仔一個........

男仔凝視住床上面另一個女仔,佢麻木既表情開始有少少惋惜:

「原來阿麒就係佢。」

細細粒點頭,好自滿地微笑:

「估唔到佢可以咁靚呀呵?」

男仔並冇在意過阿麒既外貌,佢只係回憶起阿麒對

自己付出過既關懷:

可惜,佢係個好男仔黎...難得既一個。
好緊張
小師妹冇死到
Push
肥仔唔想望到細細粒喊既樣。

佢都好心痛。

甚至....俾依家責備佢既細細粒更加心痛。

佢都好嬲自己....點解果陣要咁樣對自己最喜歡既人?

佢好耐都冇喊過。

以前....一個人係廿幾樓跑落街、跑落去公園....跑離與佢為鄰既家。

一路喊。

一路喊.....

好似將佢往後既眼淚喊哂出黎咁樣。

由果一日開始,佢決定唔再鍾意其他女仔。

依家,再次面對同一個人.....佢終究都係忍唔住。

「因為.....」

「因為我唔配.....」

因為我係一個......肥仔.....

「因為....你好靚.......」

「品學兼優....」

「好多男仔追.......」

哩件事收埋咗係心度好多好多年.....

其實旁人都總能夠看出一啲眉目—肥仔逃避既原因。

阿詩知道。

細細粒或者都知道...

如果話埋俾阿麒聽,阿麒分分鐘仲會鬧死佢。

但真真正正屬於肥仔自己既想法....

佢都係第一次親口講出黎。

「因為我係肥仔呀....」

「我係全級最肥果個肥仔呀.....」

「我點會配得起級花...點會配得起校花?」

然而,肥仔將心聲吐露....

卻唔能夠令兩個人任何一方得到解脫。

哩兩個人....只有更加更加心痛....

我從來....都冇覺得你配我唔起。

細細粒既語氣轉變咗。

原本激動、哀怨既佢....變得憂傷、變得自憐起黎,彷彿....就好似變咗另一個人咁。

「同你係埋一齊....細個好、大個都好.....我都係咁開心。」

「點解....你唔肯接受我?」

「就算你唔接受我都好,我地咪照樣....做番好朋友囉?點解.......」

「點解你要連.....做番朋友既機會都唔俾我....?」

到底點解?

肥仔....其實一直都唔肯去承認哩個事實。

佢都好愛細細粒。

冇野會痛苦得過....明明愛一個人,但係要忍痛離開對方。

目的,只係希望細細粒有一個更好既對象、得到更多既幸福......

肥仔的確好傻,好單純。

佢怕...繼續留係細細粒身邊會壓抑唔住心中既愛意。

佢怕...兩人青梅竹馬既友誼會因為哩份唔應該出現既情感而變樣。

佢選擇逃避。

佢唔想因為細細粒一時既衝動而破壞咗哩份友誼...佢甚至欺騙自己、欺騙細細粒,好讓細細粒知難而退。

佢冇諗過會因為咁樣,一次又一次傷害細細粒;更冇諗過細細粒會執著哩份感情咁多年...

後悔,自責......令佢一直以黎更加唔願意面對細細粒。

細細粒望住同樣傷心、痛苦既肥仔,慢慢....慢慢走向佢永遠既初戀。

佢拉住肥仔隻手,用肥仔粗糙、肥短既手指,為自己擦去眼淚。

「我知道...你同阿詩會熟絡,係因為....佢似以前既我。」

「你其實....都鍾意我架.....係咪?」

「以前係....依家都仲係....係咪?」

「我從來...都冇要求過你要俾啲咩承諾、俾啲咩幸福我.....」

「由中學果陣,去到今時今日.......我都覺得你係我認識既人入面,最好最好既....」

「你同你啲所謂朋友去花天酒地....都係因為你寂寞、都係因為我害到你冇哂真心既朋友...我明白架。」

「我唔介意架...」

「應承我....唔好再逃避,好唔好?」

「我地....依家開始,追番錯失咗既果段快樂時光....好唔好?」

肥仔望住依家帶淚微笑既細細粒....

彷彿,就好似見番以前既「佢」。

唔係作為代替品既阿詩、唔係果一個「佢」。

而係果一個...同自己一齊成長,一齊打機、一齊快樂、傷心、失望;一直互相夫持住既「佢」。

果一個,自己曾經好愛慕,但係錯過咗既「佢」。

「我......」

肥仔深吸一口氣。

一直抗拒同女仔有情感上交流既原因,一直害怕同女仔相處既原因....

或者,都係為咗哩一刻。

「我.....」

「啵」!!!!!!

肥仔一時失去平衡,趴咗係細細粒身上面。

一個高高瘦瘦,外表斯文既男仔,企咗係肥仔後面。

手上揸住一支鐵通既佢,臉上面根本就冇果種襲擊人之後應有既激動。

點解…同你預期既情況會有咁大出入?

我想知,阿詩係咩人黎
點解肥仔又識,細細粒又識?
細細粒搭一搭男仔既膊頭:

「阿麒佢或者係一個好男仔....」

「不過,所有男仔本性都係下賤既,都係咸濕既,

全部都係啲壞人......」

細細粒向住哩個男仔笑一笑:

「肥仔又好、阿麒又好;其實都同TT佢地冇分別....

一樣都係用下面諗野。」

「肥仔思想幾專情都好,咪又係成日叫雞?佢真係

傻妹黎既,唔介意?唉....」

男仔望住細細粒自己斥責自己,總係覺得有少少突兀。

「放心喎,好快我就會刪除埋TT佢....」

細細粒拉住男仔既耳垂,掂高自己雙腳,錫咗男仔一啖。

「到時,我地就可以開開心心咁係埋一齊......」

細細粒望住床上面既兩個人,好似望住自己千辛萬苦終於完成既藝術品一樣,佢對住哩兩個人報以一個滿足既甜笑。

「只要等佢地醒番....件事一完,就可以啦.....」

男仔望住細細粒,問:

「唔係等阿麒醒就足夠咩?」

細細粒笑咗笑,笑容底下...隱藏咗唔知幾多殘酷既陰謀。

「哩啲野...我覺得都係清醒既時候比較好玩。」

細細粒講完之後,就轉身離開:

「拎哂佢地啲手機出黎,佢地....慢慢都未遲,我想

落去食野先。」

「落去食咩...?」

細細粒笑咗笑:「M記麥樂雞餐,啱唔啱?」

男仔反一反白眼,將肥仔身上不必要既隨身物品都

拎哂出黎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞