一口氣食咗三盒十八件麥樂雞,第朝個胸勁痛,之後.... (2)

1001 回覆
108 Like 18 Dislike
上個Post: https://lihkg.com/thread/232351/page/1

唔拖嘞,直落...

肥仔的故事

佢好完美。

至少,佢係肥仔既眼中......

佢係一個近乎完美既女仔。

佢同肥仔由細玩到大。

一棟大廈裡面,肥仔住A座、佢住B座。

佢同肥仔同一間小學,同一間中學。

佢會同自己一齊瘋狂打機,會同自己一齊因為考試大炒而努力溫習,會互相取笑對方、會互相安慰對方。

兩個人,一同成長。

肥仔冇奢望過啲乜野,肥仔知道自己只係一個普通不過既肥仔...

一個俾人取笑、都需要佢去挺身而出,為佢護短既肥仔。

係佢身邊,肥仔唔敢有咩越軌既行為。

肥仔,永遠都係佢既一位青梅竹馬。
新po 留名
上個po 推爆左半日先開新
一個小息,肥仔如常地,帶住佢胖腩左穿右插,好辛苦咁頂開隔離左右,先爭到一包麥樂雞。

佢最鍾意食既麥樂雞。

肥仔坐咗係操場上既看台位置,望住前面一班同學來來往往。

肥仔始終係一個肥仔,單純望住眼前既同學係烈日之下走動,

流既汗都遠比當事人更加淋漓。

佢叉起咗一舊麥樂雞放入口,用肥仔果一支竹籤。

「今日突然有啲事,遲咗小小.....」

肥仔望一望佢,點一點頭:「冇所謂,我都係啱啱先坐低食。」

佢又叉咗一舊麥樂雞放落口。

「你....唔問我因咩事遲既?」

肥仔望一望佢,又望一望天.....

彷彿就好似看得穿樹梢上面,雲層既厚薄一樣。

肥仔看得好透徹....再複雜既問題,肥仔都明白。

但肥仔都唔明白哩件事,點解會發生。

「.....因咩事?」

佢同肥仔用同一個角度,分享住同一個天空:

「隔離班,果個籃球隊隊長.......」

「頭先同我表白。」

肥仔冇太多情緒上既起伏。

甚至乎....連一點點驚訝既表情都冇係臉上面流露出黎。

冷冷淡淡咁樣答咗一聲:「哦。」

佢對肥仔哩一個反應,比籃球隊隊長係眾目睽睽之下向佢告白更加驚訝。

佢不由得放棄哩片天空、將視野聚焦係肥仔身上。

今日既炎夏,令肥仔出得比平時更加多既汗。

肥仔一直望住天空,雙眼從來冇落過係佢身上。

佢叉起咗一舊麥樂雞、望住竹籤上面既雞塊,完全冇進食既念頭。

「你...一啲都唔緊張件事既發展架咩?」

肥仔搖搖頭。

佢將雞塊送到嘴邊,但又遲遲無法開口將哩舊麥樂雞食落肚。

「我呢,當住佢班籃球隊隊員、佢班啲同學、我地班啲同學.....」

拒絕咗佢。

肥仔由仰望,變成低頭。

「我同佢講.....」

「雖然,你好好.....」

「好多好多野,都好好....」

「但係我偏偏唔喜歡...咁拒絕咗佢。」

佢搖一搖肥仔既手臂,笑聲裡面帶住兩分憂慮:

「我終於可以用李文秀既對白去拒絕男仔啦...哈哈。」

明明,肥仔比佢更愛閱讀金庸....

肥仔冇好似平常咁跟佢一齊笑。

佢捉住肥仔既果隻手,開始變得用力:

「我.....唔鍾意佢所有優點、因為我....」

「我.......因為我已經有一個.........好喜歡既...人。」

「一個......其他人,留意唔到佢既優點、但係我可以好清楚、好快樂地感受佢身上所有優點既人。」

肥仔仍然低頭,視線...完全冇同佢接觸過。

佢,好耐心咁等候緊肥仔既回覆。

「嗯........」

肥仔終於開口;佢...重新燃點希望。

「好可惜呀。」

「果個籃球隊隊長,又高大,又靚仔......」

「連我都好鍾意佢。」

佢全身抽搐咗一下。

肥仔最後補充多一句:

我鍾意男仔架。

果一舊麥樂雞,跌咗係看台上面。
Lm
到底而家做緊乜,黑人問號
新po 留名
上個po 推爆左半日先開新

諗緊接住上面PO落去好怪咁,

所以用肥仔黎開PO
佢=麒?
咩事
一陣接番落去
JM9
留精不留名
做乜撚野
佢係阿麒?
好亂 你不如駁番上個po既尾啦
結構:0分
WTFFFFF??????? 發生咩事
Jm9??!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞