一口氣食咗三盒十八件麥樂雞,第朝個胸勁痛,之後.... (2)

1001 回覆
108 Like 18 Dislike
個故爛L晒, 好多駁位. 細細粒變左做男仔跳樓死, 法醫會驗DNA, 一驗就知細細粒係原本女仔個身份黎, 件事就已經揚晒啦.
個故爛L晒, 好多駁位. 細細粒變左做男仔跳樓死, 法醫會驗DNA, 一驗就知細細粒係原本女仔個身份黎, 件事就已經揚晒啦.

Push
點解細細粒冇諗過將自己變做男人 申利 9Up

有冇諗過tt係細細粒

文咩dllm

有冇諗過tt係細細粒

可以變嚟變去?亂馬

有冇諗過tt係細細粒

可以變嚟變去?亂馬

凍水
文呢
痴線啊 文呢
尾已爛
文呢?
文呢
故已棄
「28、29、30」

一切,都係因為你。」

佢坐咗係病床上,手腕位置仍然留有因為自己衝動犯傻而留下既繃帶。

佢講野既聲音好微弱、好慢。

佢本來就係咁樣一個文靜、嫻雅;端莊既弱女子。

肥仔企係病床旁邊,唔明白應該點做。

到底係安慰佢、抑或斥責佢?

肥仔冇哩種經驗。

肥仔只能夠....企係佢身邊,認真細聽佢講既一字一句。

「因為....我?」

你既故事....

肥仔望住佢....低頭。

果一段往事....果一段令肥仔後悔至今既往事........

開始慢慢湧現。

「小雯佢....本應係一個好開朗、好活潑既女仔黎。」

「最少....佢同我相處既時候係咁。」

想到一份感情最甜蜜既時光,為佢虛弱既病容添上咗一份笑靨。

「但每一次...小雯望住你既時候,佢對眼裡面,都總係有種好難以形容既情緒。」

佢嘆咗口氣:「唔係完完全全既恨、亦唔係完完全全既憤怒....」

「更加...唔係完全既愛。」

肥仔聽到哩節,愁容更加不堪。

「果種情感.....我冇辦法去介定。」

「我成日都諗,小雯........接近我既目的,係咪為咗你呢?」

佢望一望肥仔,苦笑:「我同自己講....唔係既、哩啲....係緣份黎。」

「或者....見到你只係一個偶然。」

「不過,肯定係哩一份偶然,令率直開朗既佢變得.........好陰沉。」

「小雯變得唔再似小雯.....點解呢?」

肥仔唔識回答。

或者,自好耐好耐以前起........

肥仔所認識既小雯.......已經變咗。

佢笑咗一笑,一個令人溫暖、充滿住體諒既微笑。

正正係哩種笑容,哩種氣質......令肥仔禁自覺咁靠近哩個女仔。

然而,笑容總有盡時。

憂傷既佢,更加惹人憐愛。

佢......仲係好擔心佢既小雯。

「當時既佢,一定.......」

「一定好絕望、好傷心........」

佢可以理解得到,當時小雯既心情。

佢同情、可憐....

縱然被拋棄,但佢都冇在乎過。

好似....當佢見到小雯望住肥仔既果個目光開始,佢已經預計到會有哩一個結局。

但係.....愛並唔係一種關係形式上既結束就可以切斷得到。

佢伸出果隻虛弱既手,拉一拉肥仔:「我唔係怪你.....」

「每個女仔....都總有佢糊塗既時候。」

「我有....」

「小雯佢都有。」

一個微笑。

「你...都唔好自責啦。」

「或者,佢其實做咁多野......都係為咗要你回應佢既愛呢?」

沉默

逃避

一路以黎....肥仔都總係咁樣面對哩個問題。

去到哩一刻,佢問肥仔既哩一個問題....

肥仔依然冇辦法開口,道出佢內心真正既想法。

即使,咁多年黎....肥仔都為住哩樣野贖罪、補償.....

但仍然彌補唔到當初佢既不誠實,對一個女仔所造成既傷害。

其實,佢只不過係做咗一次懦夫。

一次最唔錯最唔應該做既懦夫。

竟然....就令到彼此得到今日既結果。

佢搖一搖肥仔:「係時候架啦。」

佢希望....佢既笑容可以為肥仔帶黎勇氣。

「係時候,帶小雯黎見我啦。」

善良既....果一個小雯!

「31、32、33」

跳動既層數終於停咗落黎。

𨋢門打開,肥仔....

用一個比佢身體更為沉重既步伐,走向佢終需要面對既哩個問題。
九唔搭八,你不如求其埋尾算啦

同感
九唔搭八,你不如求其埋尾算啦

Agger
中文系grad既我表示依啲插敘樓主已經用過好幾次

不過連繫性好弱,反而令人好抽離個故事,彈出彈入咁
樓主你仍須努力呀
已爛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞