Soundbar的決擇,求解答(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我間唔中都會有哩個問題,我會restart tv 同soundbar 又ok,我電視係sony a1
咁加後置定換700好?
一定係700先, 你要surround 個包圍感先加後置
Thanks 巴打
放咗條500換700先
係咪得廢soundbar先內置收音機?
係,不過唔好買yas 109,垃圾黎
電視試下set音訊輸出->數位音訊輸出-->自動2
巴打,我都諗住買bose 700
知唔知邊度買最抵?
前日係深水埗問過$6200
係呢個價位
可以分享邊間賣$6200?
訊達 ,黃金1/F

個日仲考慮緊JBL5.0 定BOSE 700,所以個日無買到
以下依兩款大家點睇
Bose 同 LG, 因為屋企係LG電視,同埋LG依款個規格好似好啲,但係太大舊,有少少笨重,如果拎Bose依隻做對比,分別大唔大

想問下嚟緊Bose會唔會出新嘅soundbar
因為700都好似係2年前嘅產物嚟
有無巴打有養貓
黎緊想買jbl 9.1
驚隻貓會抓爛條bar/sub 仔
一體應該Bose穩陣
BOSE係衰只支援Dolby Digital, 唔支援DTS, Dolby Atmos, Dolby True-HD
JBL就全面D, 又新出, 不過FIRMWARE上唔知多唔多BUGS
咩BUG?
Step兄 我係電視post請教過你之後去左試聽Sonos Arc
另外自己又去左試Bose SB700
試完Sonos Arc做5.1真係好不錯 啲聲包圍得好好 仲正過戲院睇戲咁 但係聽過嘅話分析力好似冇咁好
相反Bose SB700做5.1包圍感冇咁正 但係啲聲音真係細緻啲
呢兩set唔識點揀好 兩個都係$17,000左右
我覺得Sonos Arc比較好, 又可以支援DOLBY ATMOS, 又新D, 佢都可以另外加原廠SUB同後置

SB700冇左右向外喇叭所以輸, 又唔支援高清格式, 佢雖然都可以加SUB同後置, 但係個後置都比較細隻比較弱

我自己會選擇Sonos Arc
巴打$17000想全套Sonos Arc+SUBWOOFER+ONE SL買?
!!!
我都覺得Bose個後置相對比較弱
不過聽歌嘅話Bose就相對出色啲
我覺得睇戲包圍感比較重要, 而且SONOS ARC聽歌都唔算差
係 好似一勞永逸 加埋佢兩支stand放梳化後邊
有冇話邊間買會平啲?我見到AV Life都平豐澤少少 如果去K11果間買 而家K11送咁多分即係差唔多再-$1000
AVLife啦, 我覺得會平D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞