Soundbar的決擇,求解答(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
你咁樣評 係咪都係買Q70t好
先唔計兩隻sounbar音場點(哩度有巴打話samsung好d, 但post76有post同rtings review又話jbl好d)
唔支援LPCM 5.1/7.1會令到ps5只出到壓縮5.1聲道
好似我咁用pc打機就直程得番LPCM 2.0
除非你用xbox, 咁打機就可以出到dolby atmos, 不過唔支援atmos嘅game我就唔清楚會點

我有印象有巴打買左q950t, 睇下佢答唔答到你實際效果點
只係套2ch本身高級 少少姐

聲底係ok, 只係唔知你對低音要求
上網睇到好似話如果q950t後面兩隻喇叭擺得太近人 d 聲會muddy因為我梳化後面就係牆,喇叭唔可以放得後,似乎5.1.4 岩用d
大家Q950T會點樣setting呀?
Q950t及q900t上個月好像update了支援lpcm
各位巴打 小弟屋企房間牀尾掛左部 55’ Q95T , 想加個soundbar (考慮緊Q70T ). 但空間有限 soundbar 只可掛係電視上面 , 因為油壓床要經常拉起, 電視下面空間不足, 另外電視上面亦有個吊櫃 ... 房空間真係好有限 😅

求賜教:
1. Soundbar Q70T 合適嗎?如果陳列品($2300)有問題嗎? 跟原廠保養一年
2. Soundbar 放電視機上面 聲音會唔會好怪? 因為Soundbar上面不遠就有個吊櫃阻住 (如圖)
3. 其實係我呢個情況 加吾加都冇分別?

Q70T 有反射 你擺電視上面 會阻左天空聲道
我唔係好著重低音 所以一開始先想買550
謝謝巴打意見 🙇🏻🙇🏻
我見Q70 陳列品好抵玩 又有一年原廠保養.
咁即係冇咗個天空聲道?定係效果會改變左 變晒聲?
另問 如有音效喺電視上面出 (例如人聲)感覺會唔會好怪?還是吾買Soundbar 用返電視喇叭算啦
仲用緊5年幾前買的飛利浦垃圾山巴 htl6145c
天空聲主要係 俾有全景聲既 電影用
Netflix , Apple TV 入面俾錢買既戲
全景聲 版雷霆救兵咁 子彈聲頂飛過就係天空聲做
你睇電視/打機 用影響不大
多謝巴打詳細解釋 🙇🏻🙇🏻
其實我有一半時間用來睇戲 所以想買soundbar.
但因房間空間限制 搞到我好掙扎 👉🏻👈🏻
其實出咗成年,唔可以叫新野。不過完全冇人講咁
76post 佢有sponsor 先出片,有時出咗幾年嘅機都會出片,lg 要去貨所以比錢出片。

求用後感
係,其實佢仲有隻sn10cy仲高階,不過太大條擺唔落所以放棄。呢枝勝在一條過,級數當然比唔上有subwoofer果啲。
請問大家有冇用過LG GX Soundbar? 網上冇乜評測/Review....
我見佢spec 都係吾錯 支援Dolby Vision, Dolby Atmos, DTS X, Hi Res Audio ... 樣樣齊
不過好似冇乜人討論 格價網賣緊$2xxx 係咪有伏?

我自己用緊Samsung 電視, 融洽性會有問題嗎? 貪佢夠薄 可以掛喺床尾

請各位巴打賜教 🙏🏻🙏🏻
Denon dht s216掂唔掂?
想請教吓師兄有無係香港買到後置speaker個落地鐵支架?
見個樣都好重, TB買驚仲貴過香港買
見到JBL Bar 9.1個分體design好正無奈買唔起
搵搵下見佢Bar5.1都係類似design ,但年代有d久遠好似連eARC都冇
想問下5000 budget 有咩推介?
電視用X9500H
lg 啲bar 點
YAS 209係咪過哂氣
唔要sub 仔我覺得呢條2.1 正, bass 量夠
Sub仔真係咁正?用緊三星隻cheap野有sub仔又唔覺得有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞