Soundbar的決擇,求解答(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
報左價17500
電視有Dolby atmos
買得Dolby digital soundbar分別大唔大
你認為 電視個兩隻喇叭仔做到 定位?
I mean 唔買 support Dolby atmos既soundbar
買低grade d既Dolby digital
咁有無atmos 都唔關事 因為條bar 都唔support
當普通sound bar 咁聽
各位巴打2000蚊樓下駁電腦有咩推介
creative stage
有無ching 試過條jbl5.0 ,掂唔掂?
一條過 有atmos有無咩推薦
請問1萬蚊內有咩選擇
sony隻st5000 度度冇貨
暫時10000 內 應該Samsung 950T最好
或等11.1.4 Samsung 950A 會貴少少
請問 jbl 9.1 點睇
Jbl試過機subwoofer 咁大隻bass係勁⋯ 但分析力同音場都麻麻,加上好多人話不論行同水有唔少bug, 唔太建議
感謝 我得閒去試下950t先
新手最近諗緊兩支sound bar想巴打們比比意見

係現場試聽完之後, 我既木耳只係聽得出以下分別

JBL 9.1.4
聲音比較沉厚同實, 低音方面幾出色
surround效果都幾好
整體聽歌效果比睇戲好

Samsung 9.1.4
聽落好有層次, 好似好空曠咁(比如爆炸聲由遠到近個感覺好分明)
surround效果比JBL更出色, 但某d低音位/人聲位相對唔夠實
整體覺得睇戲比聽歌好

想問下價錢都差唔多, 大家有冇咩意見邊款比較好
我擺房 +6成間房都震晒唔會開+6睇
PCM呀,
通常睇netflix 有atmos先會見到dolby atmos
多bug
個人感覺都係Samsung 較好
雖然本身麻麻Samsung 但9.1.4算交足課
我用緊 放係房用 聲係唔錯
但我發覺支bar用一陣Power位附近會發熱
夏天都唔知點算
請教下 用緊9.1 師兄
你地後置係點放?
放喺梳化上面?

如果想買個stand 有冇建議?
出到dolby 架,你應該無開電視個eARC 功能
有開wo
Youtube 都有dolby?
有,肯定有,你係咪setting set 左pcm

利申用x9500h TV
我用Q80T,
咁我返去再set 下先
950A 好似月尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞