Soundbar的決擇,求解答(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
唔通我真係柒咗
我再試下先 多謝巴打
我8500g駁q80r冇delay問題
Around 4000放喺廳睇戲為主,有無邊幾款推介
JBL MULTIBEAM 5.0
如果可以唔洗一件過會唔會有其他比較吓
啱啱去電器鋪睇個sales 介紹Sony HY-Z9F
用緊咩電視?
都會買埋,budget below 8k ,暫時去咗兩間sales 都係講LG UN81 ,有無咩推介
電視距離坐位幾遠?
Ard 6-7 尺
夠唔夠位放55"電視?
124CM x 71CM x 6CM
橫X高X深
https://www.youtube.com/watch?v=y4yL3KZ9FU4
會唔會又係衰setting on9地煩
睇下電視照住set得唔得
夠啊,都係諗住買55”,諗住掛牆
我輸出係得PCM同自動揀
佢係Dolby digital 灰咗 我直頭無喱個選項
我推薦以下, LG除左OLED外其他都係用IPS PANEL, 黑位差+對比度低, 係SALES因為高佣金, 同埋公司要求SELL LG先力推

我推薦去AVLIFE買, SAMSUNG會送HW-T450 SOUNDBAR+$1000超市卷, 可以用SALES講唔要贈品減機價, 就可以做到$7XXX, T450 SOUNDBAR好入門, 最好唔好要

Samsung 55Q60T 行貨
$7780 細鋪價冇贈品
1. 50HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. DUAL LED 背光, 增強對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K Lite 影像處理器
7. HDMI 2.0*3, 支援4K60
Thx
如果巴打買SAMSUNG電視, SOUNDBAR建議以下
SAMSUNG HW-Q70T ($3900)
以上SOUNDBAR可以另購無線後置喇叭SWA-9000S ($890), 可以按需要先買
Ching , Denon Home Soundbar 550 點睇
兩枝新野 無咩review文 好難揀
有冇人用過LG SN10Y?
好似成5千幾
但無天空聲道 不過bass 應該夠札實 另外可配 home 150做後置 不過成2千幾一隻
各位 我買左個Q70t
但感覺個天空聲道好似唔太勁
係咪front top 搞到+6 ?
我睇啲試聲片感受唔太到啲上而下比如落雨嘅聲音
另外想問 我明明電視係earc 我都駁岩
但soundbar 佢仲係寫tv arc?

另外 想問點樣條soundbar 先會着Dolby atoms 字眼出嚟?
新手唔識想問下, 有Atmos 都唔代表佢有天空聲道? 有要向上單元先叫有天空聲道?
可以用模擬 不過效果通常差得遠 ,如果無模擬 就會出唔到天空聲道 有幾多道 聲道就只會出咁多
天空聲道 不= Atmos ,應該係話天空聲道係成Set Atmos 入面比較重要既一道聲道
除左天空外, 仲會有前後top height, 你無個組喇叭 , 當然唔會出到個個聲道既聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞