Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (57),新手請睇下#1-2

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
如果佢純後制同執相,兩部冇話唔好嘅,Envy 15 creator 機散熱ok又文書look,Aero 15係新Spec但配MQ

不過我又睇漏佢要打機,兩部就唔啱喇
佢睇得stealth 15m又似要盡輕
要差啲嘅Spec都有嘅
唔該你先,純粹想問吓如果打機係咪唔應該選擇低watt嘅GPU
上面兩部唔打機,純後制、剪片、執相無問題,又算最輕又文書look

會打機就要上高階啲嘅gaming機,配Normal / MP GPU
咁如果買gaming機用嚟做後製、剪片等個performance會唔會好啲?
散熱係麻麻
不過呢個size同重量係仲可以拎到出街嘅
如果唔介意Lenovo
仲有x1 extreme 可以睇下嘅
呢個價位gaming機,CPU有R9,GPU配到3070/3080 (Normal/MP),散熱再好啲

Performance 會好多啲 (當你配R9+3070/3080)

當然,可能就冇咗4K mon/文書look,同重多啲啲

你會打機就睇會唔會4K gaming,
> 唔會就FHD/QHD mon嘅gaming機 Strix Scar / Aorus 17G,兩部FHD都高色域/色準ok
> 會4K gaming就Duo 15 SE

唔打機,但想要4K mon 執相就上面兩部 Envy / Aero
thank you
已order
如果呢個又得唔得呢?GIGABYTE AORUS 15G YC ( i7-10870H / RTX3080 / 240Hz )
如果Prestige 15 A11SCX 有埋number pad 就

臺灣開始有 165hz WQHD G15了
人家 大約5萬5台幣 = 萬五蚊港紙就有了
香港買laptop 只能折衷
價錢啱, 買到咪算
呢部今代閹咗好多野,唔扺買

Strix Scar (G533)你唔啱?
輕薄15”,唔洗諗Number pad
黐埋一嚿,打都唔舒服
咁輕緊要好多
支那機幾時到佢
同意
唔好貪
字母 方向 numpad
迫曬係15啲吋機 一定縮size 盲打成日high錯
如果2萬內煙條cpu 機有冇介紹?(會用嚟打機)
唔知點解學校一定要intel 機
果日去睇完razer 嘅機
真係唔知點解會有人買
但係我條女仲要話好靚
唔抵買
3080冇130w或以上都係同3070差距唔太,價錢就貴好多
而且AORUS 15G閹太多野
Oem 機不了
香港rog:很想要吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞